direct naar inhoud van 7.2 Archeologie
Plan: Groeseind 2007 1e herz (Goirkezijstraat)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2009047-e001

7.2 Archeologie

Het plangebied is niet gekarteerd op de Indicatieve Kaart van Archeologische Waarden (IKAW) van de Rijksidenst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).

Het plangebied ligt op de Archeologische Waarschuwingskaart Tilburg (ArWaTi) grotendeels, vanwege de ligging op een relatief hooggelegen dekzandrug, in een gebied met zeer hoge verwachting. Het plangebied ligt niet in of grenst aan een AMK-Terein (archeologische monumentenkaart).

Het gebied is gelegen op een dekzandrug die de waterscheiding tussen de stroomgebieden van de Zandleij en de Nieuwe Leij vormt. De bodem bestaat vermoedelijk uit hoge zwarte enkeerdgrond. In het gebied vinden al tenminste vanaf de zestiende eeuw agrarische activiteiten plaats.

In september 2006 is door BAAC b.v. gerapporteerd over een eerder dat jaar uitgevoerd inventariserend archeologisch veldonderzoek (BAAC rapport 06.220). Hieruit bleek dat er een tot de middelseeuwen teruggaand esdek aanwezig is dat voor een groot deel nog onverstoord is, behalve in die delen waar in de 19e en 20ste eeuw bebouwing heeft gestaan. De archeologische verwachting voor het gehele plangebied wordt bijgesteld tot middelhoog. Omdat de mogelijke vondstlaag bij een voorgenomen verstoringsdiepte van 1 tot 2.70 m verstoord zal worden, beveelt BAAC een vervolgonderzoek aan in de vorm van een proefsleuven onderzoek.

Voordat met de werkzaamheden begonnen wordt, zal een archeologisch proefsleuvenonderzoek moeten worden uitgevoerd.