direct naar inhoud van 4.1 Uitgangspunten wonen
Plan: Hoge Hoek
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2009045-e001

4.1 Uitgangspunten wonen

4.1.1 Speerpunten

Het gemeentelijk woonbeleid (zowel kwalitatief als kwantitatief) volgt uit de vierjaarlijkse WoonVisie en de jaarlijkse nota Wonen. Eén van de speerpunten van het woonbeleid is meer ruimte te bieden aan mensen om hun woonwensen te realiseren. De vraag naar kwaliteit, zowel van de woning als van de woonomgeving, komt hiermee meer centraal te staan. Daarnaast streven de nota´s naar een ´stad in balans´, een stad waarin voldoende mate van differentiatie in het woningaanbod is zodat iedereen passende woonruimte kan vinden ongeacht waar men wil wonen. Dit vraagt dus ook een zekere mate van differentiatie bij (grotere) bouwinitiatieven. In deze paragraaf wordt het voor dit bestemmingsplan relevante woonbeleid nader belicht.

4.1.2 Woonvisie Berkel-Enschot

De kwaliteit van de woning en de woonomgeving wordt in de WoonVisie onder andere benaderd door het benoemen van woonmilieus. Berkel-Enschot is in de WoonVisie benoemd als een centrum-dorps woonmilieu. De omschrijving van dit woonmilieu is als volgt: gemengd wonen, werken en voorzieningen in een lage dichtheid, een combinatie van redelijke nabijheid en matige bereikbaarheid. Consolidatie van het centrum-dorps woonmilieu, met waar mogelijk en zinvol intensivering, is op zijn plaats. Handvaten hiervoor worden onder andere gegeven in de nota ´Gereedschapskist dorps wonen´ van de gemeente Tilburg 2004.

Bij het uitwerken van het kwaliteitsprofiel geeft de Woonvisie als accent meergezinswoningen / appartementen en ouderenhuisvesting aan. Verder betekent dat er bij ´centrum-dorps´ sprake is van gemengd wonen, werken en voorzieningen in lage dichtheid, beperkte stapeling, lage dynamiek, combinatie van redelijke nabijheid en matige bereikbaarheid. Het woonmilieu heeft verder als kenmerk een bovengemiddeld aandeel koopwoningen (ten opzichte van Tilburg als geheel).

Het plan Hoge Hoek voorziet in een uitbreiding van de kern Berkel-Enschot waarbij aangesloten wordt om de bestaande dorpse bebouwingstypologie en verkavelingsstructuur. Het stelsel van wegen, het toepassen van afwisselend smalle en brede profielen, de keuze van woningtypes en het toepassen van enkele verbijzonderingen in de openbare ruimte, zorgen voor een ´centrum-dorpse´ uitstraling.

Het plan voorziet in een woningbouwprogramma dat evenwichtig alle wooncategorieën bedient. Het realiseren van appartementen en patiowoningen (ten behoeve van senioren) behoort tevens tot de planontwikkeling. Dit sluit aan bij de wensen als vastgesteld in de Woonvisie.

Binnen het voorliggend plangebied wordt uitgegaan van de volgende verhoudingen:

  • Sociale sector : circa 27 %
  • Middeldure sector : circa 33 %
  • Dure sector : circa 40 %

Hiermee wordt aangesloten bij doelstellingen uit Monitor Woningbouw 2009 om te streven naar een gedifferentieerd aanbod naar woningtypen en woonmilieus. Daarnaast wordt binnen deze ontwikkeling rekening gehouden met levensloopbestendigheid en duurzaamheid.

4.1.3 Woningbehoefte voor Berkel-Enschot

Uit het Kwalitatief Woningbehoefte-onderzoek (Gemeente Tilburg, 2008) blijkt dat Berkel-Enschot veel meerpersoonshuishoudens vanaf 55 jaar telt. Het gemiddeld besteedbare huishoudinkomen is beduidend hoger dan gemiddeld in Tilburg. Er staan veel koopwoningen, vrijstaande / 2-onder-1-kapwoningen en dure huur- en koopwoningen. In Berkel-Enschot is slechts 15% van de woningen geschikt voor ouderen tegen een gemiddelde van 19% voor heel Tilburg. Verder blijkt uit het Kwalitatief Woningbehoefte-onderzoek dat de tevredenheid met de woning en de woonomgeving in Berkel-Enschot zeer hoog is.

Zoals reeds vermeld wordt met het voorliggend plan aangesloten bij de bestaande bebouwingstypologie en bebouwingsstructuur van Berkel-Enschot alsmede het woonmilieu. Dit houdt ondermeer in dat het plan voorziet in de realisatie van vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en zijwoningen. Bovendien worden de nodige woningen (appartementen en rijtjeswoningen) in de sociale sector gerealiseerd. Hiermee worden de doelstellingen zoals verwoordt in Kwalitatief woningbehoefte-onderzoek 2008 nagestreefd.