direct naar inhoud van 2.3 Historie
Plan: HaVeP-terrein
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008030-e001

2.3 Historie

Van de vroegste geschiedenis van Tilburg is weinig bekend. In het jaar 709 komt de naam Tilburg voor het eerst voor in de geschriften. Daarna zwijgen de bronnen weer voor enkele eeuwen. In de 14e eeuw wordt Tilburg tot "heerlijkheid" uitgeroepen, samen met Goirle "de heerlijkheid Tilburg en Goirle" vormend. In 1803 wordt Goirle gescheiden van Tilburg en in 1809 krijgt Tilburg stadsrechten. Tilburg is ontstaan uit de zongenaamde "herdgangen", driehoekige pleinen waar enkele wegen (meestal zandweggetjes) op uitkwamen. De herdgangen vormden de gezamenlijke weidegronden voor de schaapskudden. De structuur van de driehoekige pleinen is nog op veel plaatsen in Tilburg terug te vinden. Veel wijken dragen de naam van deze oude buurtschappen, zoals Korvel, Oerle, Broekhoven, Hasselt, Heikant en Heuvel.

Al snel besloten de arme keuterboertjes, die de buurtschappen bewoonden, de wol van hun schapen niet langer direct te verkopen, maar zelf te gaan weven. Dit leidde tot het ontstaan van vele wol- en textielfabrieken. Was Tilburg na de Tweede Wereldoorlog nog steeds de Wolstad van Nederland, in de tachtiger jaren zijn de wolfabrieken op één hand te tellen. De hedendaagse industrie van Tilburg kenmerkt zich door een grote verscheidenheid aan bedrijven.

De ruime gordel van ringbanen is door ir. Ruckert in 1907 ontworpen. De Ringbaan had daarbij de functie van o.a. een wandel boulevard. Hoewel het historisch gegroeide patroon binnen de ringbanen nog duidelijk aanwezig is, is Tilburg de laatste decennia van aanblik strek veranderd. De skyline van de stad wordt niet meer zoals vroeger in de eerste plaats beheerst door de torens van de vele parochiekerken en de schoorstenen van de textielfabrieken, maar meer door de hoogbouw van de nieuwe woonwijken, die zowel aan de rand van de stad als ook op de terreinen van de gesloopte wolindustrie is neergezet.