Plan: | Buitengebied De Voorste Stroom |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2008029-e001 |
Het 'Buitengebied De Voorste Stroom' en met name Moerenburg, vormt een belangrijke schakel tussen de stad en het landelijke gebied. Moerenburg is aangewezen als landschapspark. In het westen heeft Moerenburg (zie 2.3.1) een relatie met de stad. Naar het noorden toe heeft het bestemmingsplangebied een relatie met Berkel-Enschot (zie 2.3.2) en naar het zuidoosten toe met het Nationaal Landschap 'Het Groene Woud' (zie 2.3.3).
Armhoef
Het bestemmingsplangebied is door een fietsbrug die parallel aan het spoor loopt en een brug voor autoverkeer ter hoogte van de Oisterwijksebaan verbonden met de wijk Armhoef.
Kempenbaan
Ten westen van Moerenburg ligt het gebied rond de invalsweg Kempenbaan. Het 'Masterplan Kempenbaan Tilburg' (23 januari 2003) vormt de leidraad bij de ontwikkeling en realisatie van deze toegang tot Tilburg als multifunctionele kantorenlocatie (figuur 2a). Langs de Leij wordt ruimte geboden aan wonen en voorzieningen. De Leij heeft daarnaast een functie als ecologische verbindingszone. Deze zone staat aan de oostkant in verbinding met De Voorste Stroom in Moerenburg. In het zuidwesten loopt zij door Bakertand. In verband met de ecologische functie worden langs de Leij op diverse plaatsen stepping stones gerealiseerd.
Ook de rest van het gebied Kempenbaan kan als groen worden getypeerd door de groene long van het Leijpark en het groene lint Koningshoeven.
Figuur 2a: Kempenbaan
Doordat Kempenbaan-Oost in de toekomst wordt getransformeerd tot woongebied, zullen enkele functies moeten wijken. Waarschijnlijk zal de Mixed Hockey Club Were Di worden uitgeplaatst. 'Ut Rooie Bietje' zal een nieuwe plaats krijgen in het Landschapspark Moerenburg. Het gebied rond de Kempenbaan is met name recreatief verbonden met Moerenburg via de sternetfietsroute over het kanaal en de Meierijbaan.
Piushaven
De 'Ontwikkelingsvisie Piushavengebied' (Hoofdlijnen vastgesteld op 18 februari 2002) dient als (flexibel) stedelijk kader voor het vernieuwingsproces in het Piushavengebied (figuur 2b) .
De gemeente wil de potenties van de aanwezigheid van het water en de bijbehorende openbare ruimte in het Piushavengebied benutten. Het Piushavengebied, waar nu een accent rust op de bedrijven en de verkeersfunctie, moet geleidelijk transformeren in een gebied met een accent op wonen en verblijven en gemengd met op wonen afgestemde werkfuncties.
Het water met de bijbehorende openbare ruimte wordt als centraal element geprofileerd. In de 'transformatiegebieden' wordt de ontwikkeling van een nieuw, duurzaam, gemengd stedelijk milieu dat zich op het water oriënteert voorgesteld. In het project Piushaven wordt door een duurzame en veilige herinrichting van de oevers van de kanaalarm bijgedragen aan het realiseren van een hoogwaardige relatie tussen centrum-zuid en het buitengebied.
De visie is verder vertaald in de Stedenbouwkundige Visie Piushaven 2007, dat wordt gehanteerd als ruimtelijk toetsingskader voor toekomstige ruimtelijke procedures in de Piushaven. Het betreft een tweejaarlijks te actualiseren document.
Figuur 2b: stedenbouwkundige Visie Piushaven 2007
In de Stedenbouwkundige Visie wordt bij de herontwikkeling van het gebied uitgegaan van een reeks van havenparkjes langs de Piushaven en het Wilhelminakanaal. Er zijn geen plannen om de Piushaven infrastructureel beter met Moerenburg te verbinden.
Ten noordoosten van het bestemmingsplangebied ligt het dorp Berkel-Enschot. Via de Streepstraat heeft Moerenburg een directe relatie met Berkel-Enschot. De ontwikkeling van de recreatieve functie in Moerenburg draagt mogelijk ook bij aan verbetering van de recreatiemogelijkheden van de bewoners in Berkel-Enschot.
Midden in het hart van de stedendriehoek Tilburg - Eindhoven - 's-Hertogenbosch, ontwikkelt zich 'Het Groene Woud' (figuur 2c). Een ambitieus 'groenproject' van in totaal 7.500 ha, bestaande uit bossen, moerassen, hei en agrarisch cultuurlandschap. In Het Groene Woud liggen bestaande natuurgebieden zoals de Kampina, de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Ook verschillende beken wateren door het gebied, zoals de Dommel, de Beerze-Reusel en de Voorste Stroom.
Met de ontwikkeling van Het Groene Woud willen de partners1 voorkomen dat het gebied tussen de drie grote steden dichtgroeit. Een kwalitatief hoogwaardig natuurgebied biedt extra kansen voor verbrede landbouw, recreatieve ontwikkelingen en draagt bij aan een aantrekkelijk woon- en werkmilieu. 'Het Groene Woud' heeft in die zin een economische waarde. In dit perspectief geplaatst kan het natuurpark bijdragen aan een duurzame ontwikkeling van de regio en vice versa. Het uiteindelijk resultaat is een bijzonder natuurgebied met internationale allure.
Figuur 2c: ligging van ´Het Groene Woud
Moerenburg vormt vanuit de stad Tilburg de 'poort' tot Het Groene Woud. Dit betekent dat er vanuit Moerenburg gezorgd zal moeten worden voor een goede bereikbaarheid van Het Groene Woud. Een recreatief routenetwerk is belangrijk om het 'natuur- en landschapspark' te kunnen bezoeken; met daaraan gekoppeld (horeca-)voorzieningen, bijzondere bezienswaardigheden, verblijfsmogelijkheden en rustpunten. Ook zullen de groenstructuren vanuit de stad gekoppeld worden aan die van Het Groene Woud. Tot slot kan Moerenburg een entreefunctie innemen en informatievoorziening aanbieden als onderdeel van het toeristisch-recreatief product van de regio.
De provincie heeft de verantwoordelijkheid om het Nationaal Landschap Het Groene Woud te begrenzen. Moerenburg zal in zijn geheel binnen dit Nationale Landschap worden opgenomen. Hiermee komen de subsidies voor nationale landschappen beschikbaar voor Moerenburg.
1. De partners zijn: Provincie Noord-Brabant, Brabants Landschap, gemeente Tilburg, gemeente Oisterwijk, gemeente Best, gemeente Oirschot, gemeente Son en Breugel, gemeente Boxtel, gemeente Sint-Oedenrode, Waterschap de Dommel, Ministerie van Verkeer en Waterstaat, De Groene Poort, Reconstructiecommissie De Meierij, Staatsbosbeheer, ZLTO, NWG Liempde, Natuurmonumenten, regio VVV Meierij Oost-Brabant, Brabantse Milieu Federatie. Overige organisaties zijn: Innovatieplatform Duurzame Meierij, BrabantStad, Het Groene Woud en IVN.