Plan: | Buitengebied Landgoederenzone Bredaseweg |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2008026-e001 |
Algemeen
Om tot gebiedsbestemmingen te komen is gebruik gemaakt van provinciale beleidsmatige gegevens. Deze gegevens bestaan onder andere uit informatie uit de Interimstructuurvisie, Reconstructieplan, Aardkundig waardevolle gebieden-kaart (AWK), Cultuurhistorische waardenkaart (CHW) en de begrenzing van de EHS. Daarnaast is gekeken naar gemeentelijke informatie / plannen om de bestemmingsbepaling te completeren. Afhankelijk van de specifieke waarden in het gebied en de bron waaruit deze afkomstig zijn, is er een bestemming toegekend. De waarden zijn opgesplitst aan de hand van de onderverdeling in de GHS-zonering en uit andere bronnen beschikbare landschappelijke waarden. De nadruk op de GHS-zonering volgt uit het provinciale vestigingsbeleid dat hieraan gekoppeld is en zijn doorvertaling behoeft naar het bestemmingsplan.
Agrarisch met waarden-3
Algemeen
De voor Agrarisch met waarden-3 aangewezen gronden zijn bestemd voor agrarisch gebruik en tevens wordt de landschappelijke en natuurlijke karakteristiek bewaakt.
Regeling
De bestemmingspmschrijving staat agrarische activiteiten in de vorm van agrarische bodemexploitatie met bijbehorende voorzieningen toe. Daarnaast zijn ondergeschikte verharde en onverharde paden, wegen en parkeervoorzieningen toegestaan. Ook water en waterhuishoudkundige voorzieningen en extensief recreatief medegebruik zijn mogelijk binnen deze bestemming. Er mogen uitsluitend bouwwerken geen gebouwen zijnde worden opgericht en er geldt een aanlegvergunningenstelsel.
Agrarisch met waarden-4
Algemeen
De voor Agrarisch met waarden-4 aangewezen gronden zijn bestemd voor agrarisch gebruik en tevens wordt de landschappelijke, cultuurhistorische en natuurlijke karakteristiek bewaakt.
Regeling
De bestemmingsomschrijving staat agrarische activiteiten in de vorm van agrarische bodemexploitatie met (beperkte) bijbehorende voorzieningen toe. Daarnaast zijn wegen en paden, water en waterhuishoudkundige voorzieningen en extensief recreatief medegebruik toegestaan. In deze bestemming gelden strenge beperkingen wat betreft bebouwingsmogelijkheden en is er een aanlegvergunningenstelsel, met betrekking tot eventuele werkzaamheden die de landschappelijke en natuurlijke waarden kunnen verstoren, van toepassing. Bebouwing beperkt zich tot enkele bouwwerken, geen gebouwen zijnde.
Agrarisch – Agrarisch Bedrijf
Algemeen
Deze bestemming is toegekend vanwege de overwegend agrarische functie (met bedrijfsbebouwing) van de gronden gelegen binnen deze bestemming. Een agrarisch bedrijf is gericht op het voortbrengen van producten door middel van het telen van gewassen en/of het houden van vee op of met gebruikmaking van de open grond, daaronder niet begrepen bosbouw. Het bepalen van de volwaardigheid is een separaat onderdeel bij het opstellen van het plan.
Regeling
De bestemmingsomschrijving staat agrarische bedrijfsuitoefening in de vorm van grondgebonden agrarische bedrijven toe. Intensieve veehouderijen zijn in dit bestemmingsplan niet toegestaan. Daarnaast zijn wegen en paden, water en waterhuishoudkundige voorzieningen toegestaan. Het bebouwen van de gronden is toegestaan binnen het gehele bestemmingsvlak. De bestemmingsregeling biedt burgemeester en wethouders een aantal ontheffings- en wijzigingsbevoegdheden.
In dit bestemmingsplan is één agrarisch bedrijf aanwezig. Ter plaatse van dit bedrijf zijn verder de aanduidingen 'kas' en 'paardenhouderij' opgenomen. De bij het agrarische bedrijf aanwezige paardenbak (rijbak) is opgenomen als aanduiding binnen het bouwvlak. Nieuwe rijbakken zijn mogelijk via wijzigingsbevoegdheid.
Bedrijf
Algemeen
Deze bestemming is toegekend vanwege de bestaande bedrijvigheid op deze gronden. Binnen het plangebied is één bedrijf aanwezig. Het betreft een gemeentewerf.
Regeling
Ter plaatse van de bestemming bedrijf in dit bestemmingsplan is de aanduiding 'opslag' opgenomen. Hierdoor zijn de gronden binnen deze bestemming uitsluitend bestemd voor de opslag van materialen ten behove van het onderhoud van wegen, voor het stallen van wegenhoudsapparatuur, voor bijbehorende gebouwen en bouwwerken die geen gebouw zijn.
Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het aangegeven bouwvlak. Tevens is het maximale bebouwingspercentage opgenomen.
Bos
Algemeen
Deze bestemming is van toepassing op de gronden waarop bos aanwezig is. Het betreft zowel bossen met de hoofdfunctie natuur als multifunctionele bossen en zowel grotere boscomplexen die onderdeel zijn van de ecologische hoofdstructuur (EHS) als kleine bosgebiedjes daarbuiten. Middels deze bestemming wordt verzekerd dat de functies van het bos gehandhaafd blijven en/of zich verder kunnen ontwikkelen. Ook het behoud van met het bos samenhangende landschappelijke en natuurwaarden worden middels deze bestemming gewaarborgd.
De bosgebieden zijn begrensd op basis van luchtfoto's, topografische gegevens, vigerende bestemmingsplannen en de bestaande bos- en natuurgebieden uit de EHS.
Regeling
Binnen deze bestemming worden de volgende doeleinden toegestaan: het behoud, herstel en/of ontwikkeling van het bos, het behoud, herstel en ontwikkeling van de landschappelijke en natuurwaarden, het behoud van (onverharde) paden, wegen en parkeervoorzieningen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen en extensief recreatief medegebruik. Op de gronden mogen uitsluitend noodzakelijke bouwwerken, geen gebouwen zijnde en - indien reeds bestaand - eenvoudige voorzieningen voor dagrecreatief medegebruik worden gebouwd. Daarnaast is ter bescherming van de gronden en hun waarden een aanlegvergunningenstelsel opgenomen voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde.
Binnen de bestemming Bos zijn een of meerdere dagrecreatieve voorzieningen opgenomen. Deze zijn aangeduid met de aanduiding 'dagrecreatieve voorziening'. Het nummer op de plankaart correspondeert met de lijst dagrecreatieve voorzieningen zoals opgenomen in de regels. De bestaande dagverblijven zijn door de gemeente in 1991 geinventariseerd en opgenomen in het bestemmingsplan Buitengebied Zuid-West van 1992. In 2009 zijn de dagrecreatieve voorzieningen opnieuw geinventariseerd en voor zover bouwwerken zijn verdwenen, worden deze in dit bestemmingsplan ook niet meer opgenomen. Het bouwen van nieuwe dagrecreatieve voorzieningen is nadrukkelijk niet toegestaan.
Bij de dagverblijven komen diverse bijgebouwen voor, zoals bergingen, dierenverblijven, toiletten, tennisbanen, barbecuekuilen en hekwerken.
Horeca
Algemeen
De voor deze bestemming aangewezen gronden zijn bedoeld voor een horecabedrijf, met bijbehorende voorzieningen zoals ontsluiting via paden, wegen en parkeervoorzieningen. Tevens zijn groenvoorzieningen en water toegestaan.
Regeling
Binnen deze bestemming is het uitsluitend toegestaan binnen het bouwvlak te bouwen, met uitzondering van ondergeschikte bouwdelen. Het bouwperceel mag percentueel niet verder worden bebouwd dan via een maatvoeringsaanduiding is aangegeven.
Kantoor
Algemeen
De voor deze bestemmings aangewezen gronden zijn bedoeld voor een kantoor met bijbehorende voorzieningen, zoals vergader- en conferentiecentra, expositie- beurs- en tentoonstellingsruimten, kantines en restauratieve voorzieningen. Gebouwen dienen binnen het bouwvlak te worden gebouwd. Binnen het bouwvlak zijn deelvlakken opgenomen, waarbij in de regels is bepaald welke bouwvoorschriften van toepassing zijn.
Natuur-Landgoed
Algemeen
De voor deze bestemming aangewezen gronden zijn bestemd voor het behoud, herstel en/of ontwikkeling van de natuurwaarden en landschappelijke waarden, alsmede dat van een landgoed of een landgoederenzone. Per bouwvlak is één woning toegestaan met een maximale inhoud van 750 m3. Recreatief nachtverblijf in de vorm van logies en ontbijt is mogelijk tot een maximum van 200 m2. Verder zijn er bijbehorende en ondergeschikte paden, wegen en parkeervoorzieningen, tuinen en erven, groen- en speelvoorzieningen toegelaten evenals water.
Regeling
Op de gronden mogen uitsluitend woningen, aan- en bijgebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde en - indien reeds bestaand - eenvoudige voorzieningen voor dagrecreatief medegebruik worden gebouwd. Daarnaast is ter bescherming van de gronden en hun waarden een aanlegvergunningenstelsel opgenomen voor het uitvoeren van diverse werken en werkzaamheden.
Op een van de percelen met de bestemming Natuur-Landgoed is een aanduiding 'paardenhouderij' opgenomen.
Binnen de bestemming Natuur-Landgoed zijn een of meerdere dagrecreatieve voorzieningen opgenomen. Deze zijn aangeduid met de aanduiding 'dagrecreatieve voorziening'. Het nummer op de plankaart correspondeert met de lijst dagrecreatieve voorzieningen zoals opgenomen in de regels. De bestaande dagverblijven zijn door de gemeente in 1991 geinventariseerd en opgenomen in het bestemmingsplan Buitengebied Zuid-West van 1992. In 2009 zijn de dagrecreatieve voorzieningen opnieuw geinventariseerd en voor zover bouwwerken zijn verdwenen, worden deze in dit bestemmingsplan ook niet meer opgenomen. Het bouwen van nieuwe dagrecreatieve voorzieningen is nadrukkelijk niet toegestaan.
Bij de dagverblijven komen diverse bijgebouwen voor, zoals bergingen, dierenverblijven, toiletten, tennisbanen, barbecuekuilen en hekwerken.
Ter plaatse van het pand Bredaseweg 602 ligt de aanduiding Wro Zone-Wijzigingsgebied. Door middel van het voeren van een procedure op grond van de Wro kunnen burgemeester en wethouders hun wijzigingsbevoegdheid uitoefenen en de bestemming Natuur-Landgoed wijzigen naar een horecabestemming, waarbij sprake mag zijn van een maximale vloeroppervlakte van 500 m2 en horeca van maximaal de tweede categorie.
Ter plaatse van de aanduiding 'paardenstal' mag een paardenstal worden gebouwd met een maximum van 4 x 8 meter.
Recreatie
Algemeen
De gronden met deze bestemming zijn bestemd voor recreatieve voorzieningen, ondergeschikte kantines en restauratieve voorzieningen, paden en wegen, natuur bossen en groenvoorzieningen alsmede speelvoorzieningen en waterhuishoudkundige voorzieningen.
Regeling
Een van de percelen in het plangebied met de bestemming Recreatie heeft daarnaast de aanduiding 'kampeerboerderij'. Binnen het bouwvlak mag worden gebouwd tot het gehanteerde maximum. Binnen het bouwvlak mag één dienstwoning worden opgericht.
Het andere perceel binnen het plangebied met de bestemming Recreatie heeft daarnaast de aanduiding 'volkstuinen'. Deze gronden mogen worden gebruikt ten behoeve van volkstuinen. Voor wat betreft bouwen mag op gronden met deze aanduiding maximaal één (gezamenlijk) gebouw worden opgericht. Verder mag per 150 m2 bestemmingsoppervlak één bouwwerk geen gebouw zijnde ter grootte van 10 m2 worden opgericht.
Sport
Deze bestemming is toegekend aan de voetbalvelden aan de Gilzerbaan, de hockeyvelden en het rugbyveld aan de Bredaseweg.
Regeling
Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het aangegeven bouwvlak. Tevens is het maximale bebouwingspercentage en de maximale goot- en bouwhoogte opgenomen.
Verkeer
Algemeen
Deze bestemming betreft de in het plangebied aanwezige verharde wegen.De bescherming van de cultuurhistorische waarden van de onverharde wegen wordt in de betreffende gebiedsbestemming geregeld.
Regeling
Binnen deze bestemming zijn verkeersdoeleinden toegestaan. De gronden mogen niet met gebouwen worden bebouwd. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn toegestaan voor zover deze ten dienste staan van de verkeersdoeleinden.
Water
Algemeen
Deze bestemming is toegekend aan het binnen het plangebied aanwezige open water. Het water is als zodanig bestemd en vervult vaak meerdere functies (waterberging, recreatie, natuur). De leggerwaterlopen zijn opgenomen in de bestemming 'Water'.
Regeling
Binnen deze bestemming is water, ten behoeve van aanvoer en afvoer, zoals watergangen, waterlopen en waterpartijen, oevers en taluds toegestaan. Daarnaast is de bestemming gericht op het behoud van bijzondere waarden van de oevers en oeverbeplanting. Tot slot zijn groenvoorzieningen, voorzieningen voor verkeer en verblijf zoals bruggen en steigers en dergelijke en recreatief medegebruik toegestaan. Binnen de bestemming zijn alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde ten dienste van het water toegestaan.
Wonen - Buitengebied
Algemeen
Deze bestemming betreft de verschillende burgerwoningen binnen het plangebied, niet zijnde (agrarische) bedrijfswoningen. Het betreft hier het hoofdgebouw en eventueel aangebouwde en/of vrijstaande bijgebouwen.
Regeling
Binnen deze bestemming zijn woondoeleinden toegestaan, alsmede aan huis verbonden beroepen of bedrijven. In de bebouwingsregeling is aangegeven op welke wijze de gronden mogen worden bebouwd.
Waarde – Archeologie
Algemeen
Deze dubbelbestemming is toegekend aan de gronden die op grond van het archeologische onderzoek van Bilan de aanduiding hoog/middelhoger archeologische verwachtingswaarde hebben.
Regeling
Aan deze dubbelbestemming is een aanlegvergunningenstelsel gekoppeld, waarmee archeologisch vooronderzoek verplicht wordt gesteld in het geval van (bosbouw- en bosaanleg) werkzaamheden in de bodem met een gezamenlijke omvang groter dan 100 m² en dieper dan 50 cm beneden maaiveld. Indien op het betreffende perceel archeologisch onderzoek is uitgevoerd en er is niets aangetroffen zal het aanlegvergunningvereiste van het perceel worden verwijderd.
Waarde - Ecologie
Algemeen
Deze dubbelbestemming is toegekend aan gronden die de functie ecologische verbindingszone hebben.
Regeling
Op de gronden binnen deze bestemming mag niet worden gebouwd, met uitzondering van bouwwerken geen gebouw zijnde ten dienste van en ondergeschikt aan de bestemming. Daarnaast geldt voor gronden met deze dubbelbestemming een aanlegvergunningenstelsel.
Gebiedsaanduidingen
Algemeen
Door middel van gebiedsaanduidingen wordt een contour opgenomen voor de modelvliegbaan, een luchtvaartverkeerzone ingesteld ten behoeve van de vliegbasis Gilze-Rijen, et cetera. Ingevolge de Reconstructiewet aangewezen verwevings- en extensiveringsgebieden worden als zodanig eveneens aangeduid met een gebiedsaanduiding.