Plan: | Buitengebied De Groene Zoom 2012 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2008025-e001 |
Algemeen
Om tot gebiedsbestemmingen te komen is gebruik gemaakt van provinciale beleidsmatige gegevens. Deze gegevens bestaan onder andere uit informatie uit de Structuurvisie, de Verordening ruimte, Cultuurhistorische waardenkaart (CHW) en de begrenzing van de EHS. Daarnaast is gekeken naar gemeentelijke informatie / plannen om de bestemmingsbepaling te completeren. Afhankelijk van de specifieke waarden in het gebied en de bron waaruit deze afkomstig zijn, is er een bestemming toegekend.
Agrarisch en Agrarisch met waarden
Algemeen
In het bestemmingsplan heeft het overgrote deel van de gronden de agrarische bestemming “Agrarisch”. Een deel van het oostelijke plangebied is onderdeel van de Groen-blauwe mantel. Voor deze gronden is de bestemming "Agrarisch met waarden" opgenomen. Ter bescherming van de landschaps- en natuurwaarden binnen die bestemming is het wenselijk dat een aantal werken en werkzaamheden (buiten het bouwvlak) eerst wordt getoetst, alvorens toestemming wordt verleend. Dit vereiste van een zogenaamde omgevingsvergunning betreft de werkzaamheden. Teneinde alleen een omgevingsvergunning te vragen, wanneer dit echt noodzakelijk is, is het omgevingsvergunningstelsel gekoppeld aan de betreffende agrarische gebiedsbestemming.
Regeling
De bestemmingsomschrijving staat agrarische activiteiten, in de vorm van agrarische bodemexploitatie met bijbehorende voorzieningen toe. Daarnaast zijn wegen en paden, water en waterhuishoudkundige voorzieningen en extensief recreatief medegebruik toegestaan. Het bevoegd gezag kan omgevingsvergunning verlenen voor het binnenplans afwijken tbv de bouw van een agrarische bedrijfswoning of tbv bouwwerken voor seizoensarbeiders. Daarnaast hebben burgemeester en wethouders een aantal wijzigingsbevoegdheden. In het plangebied komen op de agrarische gronden enkele rijbakken voor. Deze hebben een aanduiding gekregen met bijbehorende regeling in de regels. Aan de Haarensebaan is daarnaast nog een kleinschalige kampeerplaats aanwezig. Deze is door middel van een aanduiding met bijbehorende regeling in de regels opgenomen.
Agrarisch – Agrarisch Bedrijf
Algemeen
Deze bestemming is toegekend vanwege de overwegend agrarische functie van de gronden gelegen binnen deze bestemming. Een agrarische bedrijf is gericht op het voortbrengen van producten door middel van het telen van gewassen en/of het houden van vee op of met gebruikmaking van de open grond daaronder niet begrepen bosbouw. Naast de agrarische functie laat deze bestemming ook ondergeschikt extensief recreatief medegebruik toe. Het bepalen van de volwaardigheid is een separaat onderdeel bij het opstellen van het plan.
Regeling
De bestemmingsomschrijving staat agrarische bedrijfsuitoefening in de vorm van grondgebonden agrarische bedrijven toe. De intensieve veehouderijen zijn specifiek aangeduid. Daarnaast zijn binnen de bestemming wegen en paden, water en waterhuishoudkundige voorzieningen toegestaan. Het bebouwen van de gronden is uitsluitend toegestaan binnen het bestemmingsvlak. De bestemmingsregeling biedt burgemeester en wethouders een aantal afwijkings- en wijzigingsbevoegdheden. Binnen de bestemming Agrarisch - Agrarisch Bedrijf is ter plaatse van de gelijknamige aanduiding een hovenier toegestaan.
Bedrijf
Algemeen
Deze bestemming is toegekend vanwege de bestaande bedrijvigheid op deze gronden. Het betreft een viertal bedrijven en een nutsvoorziening. De specifieke bedrijfsvoering is door middel van een aanduiding aangegeven. De algemene bouwregels zijn in de regels opgenomen.
Regeling
Voorts zijn paden en wegen en parkeervoorzieningen en water en waterhuishoudkundige voorzieningen toegestaan. Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het aangegeven bouwvlak. De maatvoeringen (goot- en bouwhoogte en bebouwingspercentage) zijn op de verbeelding opgenomen. Eventuele bedrijfswoningen zijn tevens specifiek aangeduid.
Bos
Algemeen
Deze bestemming is van toepassing op de gronden waarop bos aanwezig is. Het betreft de bosgebiedjes aan de westzijde van het plangebied en enkele die verspreid door het plangebied liggen. Deze zijn onderdeel van de ecologische hoofdstructuur (EHS). Middels deze bestemming wordt verzekerd dat de functies van het bos gehandhaafd blijven en/of zich verder kunnen ontwikkelen. Ook het behoud van met het bos samenhangende landschappelijke en natuurwaarden worden middels deze bestemming gewaarborgd.
De bosgebieden zijn begrensd op basis van luchtfoto's, topografische gegevens en de bestaande bos- en natuurgebieden uit de EHS.
Regeling
Binnen deze bestemming worden de volgende doeleinden toegestaan: het behoud, herstel en/of ontwikkeling van het bos, het behoud, herstel en ontwikkeling van de landschappelijke en natuurwaarden, het behoud van (onverharde) paden, wegen en parkeervoorzieningen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen en extensief recreatief medegebruik. Op de gronden mogen uitsluitend bouwwerken ten behoeve van bos- en natuurbeheer worden gebouwd. het bevoegd gezag kan omgevingsvergunning verlenen voor het binnenplanse afwijking van het plan tbv de bouw van beheer- en onderhoudsgebouwen en brandtorens. Wel is voor een aantal aanwezige bestaande schuren aan het Ridderhofpad een aanduiding opslag opgenomen. Daarnaast is ter bescherming van de gronden en hun waarden een omgevingsvergunningstelsel opgenomen voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde. Bij de gebieden die wellicht in aanmerking komen voor natuurontwikkeling (bijvoorbeeld de ecologische verbindingszone) gaat het vooral om bestaande agrarische gebieden met hoge potenties voor natuurontwikkeling. In het plan is een regeling opgenomen voor wijziging een bestemming gericht op ontwikkeling van natuur.
Horeca
Algemeen
Deze bestemming is toegekend vanwege de bestaande locatiehoreca aan de Rijksweg. De algemene bouwregels zijn in de regels opgenomen.
Regeling
Naast het horecabedrijf zijn voorts paden en wegen en parkeervoorzieningen en water en waterhuishoudkundige voorzieningen toegestaan. Gebouwen zijn uitsluitend toegestaan binnen het aangegeven bouwvlak. De maatvoeringen (goot- en bouwhoogte en bebouwingspercentage) zijn op de verbeelding opgenomen. Eventuele bedrijfswoningen zijn tevens specifiek aangeduid.
Natuur
Algemeen
Deze bestemming betreft de gronden die een onderdeel vormen van grotere bos- en natuurcomplexen en die onderdeel zijn van de ecologische hoofdstructuur (EHS), maar in tegenstelling tot de bestemming bosgebied bestaan uit grasland-, heide- en moerasvegetaties. Meer dan in bosgebieden ligt hier het primaire doel bij natuurbeheer. De gronden met een natuur-bestemming zijn voornamelijk gelegen in het noordelijke deel van het plangebied.
Regeling
Binnen deze bestemming worden de volgende doeleinden toegestaan; het behoud, herstel en ontwikkeling van de landschappelijke en natuurwaarden, paden en wegen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen en extensief recreatief medegebruik. Op de gronden mogen uitsluitend bouwwerken ten behoeve van bos- en natuurbeheer en eenvoudige voorzieningen voor dagrecreatief medegebruik worden gebouwd. Daarnaast is ter bescherming van de gronden en hun waarden een omgevingsvergunningenstelsel opgenomen voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde.
Ten behoeve van de realisatie van de ecologische verbindingszone in het westen van het plangebied is de aanduiding 'WRO-zone - wijzigingsgebied zoekgebied ecologische verbindingszone' met bijbehorende wijzingingsbevoegdheid opgenomen.
Sport
Algemeen
Deze bestemming is van toepassing op de gronden bestemd tot sportterrein ten behoeve van een manege en een schietterrein.
Regeling
Binnen deze bestemming worden infrastructurele voorzieningen, zoals wegen, stallingen en parkeervoorzieningen mogelijk gemaakt. Aanvullend daarop zijn groen- en speelvoorzieningen opgenomen in de planregels. De maatvoeringen (goot- en bouwhoogte en bebouwingspercentage) zijn op de verbeelding opgenomen. Op het schietterein en de manege zijn geen bedrijfswoningen toegestaan. Tevens zijn bouwwerken, geen gebouw zijnde toegestaan in de vorm van erf- en terreinafscheidingen, lichtmasten en overige bouwwerken, geen gebouw zijnde. In de bebouwingsregels zijn de exacte voorwaarden aangaande de maatvoeringen van de gebouwen, aan- en uit-en bijgebouwen en bouwwerken, geen gebouw zijnde opgenomen.
Het onderhavige bestemmingsplan staat één nieuwe bouwontwikkeling toe, zijnde een uitbreiding van de oefenhal van manege De Kraan aan de Kraan 39a.Manege De Kraan bestaat uit een oefenhal van 25 bij 62 meter die wordt gebruikt door de paardrijvereniging De Cavalieren. De vereniging heeft ongeveer 30 rijdende leden en organiseert enkele keren per jaar dressuur- en springwedstrijden en allerlei andere activiteiten op het gebied van de paardensport. In de oefenhal wordt uitsluitend gereden met eigen paarden en pony's. Er worden geen paarden of pony's gestald in de oefenhal. Vanwege de groei van het aantal leden is de oefenhal te klein geworden. De vereniging heeft dan ook verzocht om uitbreiding van de rijhal met 45 meter. Aan de uitbreiding van de bouwmogelijkheid is een kwaliteitsverbetering gekoppeld in die zin dat pas gebouwd mag worden nadat de landschappelijke inpassing is verzekerd.
Verkeer
Algemeen
Deze bestemming betreft de in het plangebied aanwezige lokale verharde wegen. De bescherming van de cultuurhistorische waarden van de onverharde wegen wordt in de betreffende gebiedsbestemming geregeld.
Regeling
Binnen deze bestemming zijn verkeersdoeleinden toegestaan. De gronden mogen niet met gebouwen worden bebouwd. Bouwwerken, geen gebouwzijnde, zijn toegestaan voor zover deze ten dienste staan van de verkeersdoeleinden.
Verkeer - Nationaal
Algemeen
Deze bestemming betreft de in het plangebied aanwezige N65.
Regeling
Binnen deze bestemming zijn verkeersdoeleinden toegestaan. De gronden mogen niet met gebouwen worden bebouwd. Bouwwerken, geen gebouwzijnde, zijn toegestaan voor zover deze ten dienste staan van de verkeersdoeleinden.
Verkeer - Railverkeer
Algemeen
Deze bestemming betreft de in het plangebied aanwezige spoorweg van Tilburg naar Den-Bosch met bijbehorende verkeer, vervoer- en verblijfsvoorzieningen en voorzieningen van openbaar nut.
Regeling
Tot de infrastructuur voor railverkeer worden schermen, wallen, luifelconstructies e.d. gerekend. Eveneens vallen reclametoestellen en daartoe benodigde draagconstructies, objecten voor beeldende kunst en nabijgelegen bouwwerken, geen gebouw zijnde onder de bestemming Verkeer - Railverkeer. Het bouwen van gebouwen blijft beperkt tot het bouwvlak, waarbij de maatvoeringen zoals in de maatvoeringsaanduidingen is opgenomen in acht dient te worden genomen. Gebouwen mogen ondergronds worden gebruikt. Voor bouwwerken, geen gebouw zijnde gelden voor erf- en terreinafscheidingen beperkingen tot 2 m en voor overige van dergelijke bouwwerken tot 10 m.
Water
Algemeen
Deze bestemming is toegekend aan het binnen het plangebied aanwezige open water. Het water is als zodanig bestemd en vervult vaak meerdere functies (waterberging, recreatie, natuur). Het betreft de aanwezige beken en grotere poelen.
Regeling
Binnen deze bestemming is water, ten behoeve van aanvoer en afvoer, zoals watergangen, waterlopen en waterpartijen, oevers en taluds toegestaan. Daarnaast is de bestemming gericht op het behoud van bijzondere waarden van de oevers en oeverbeplanting. Tot slot zijn groenvoorzieningen, voorzieningen voor verkeer en verblijf zoals bruggen en steigers en dergelijke en recreatief medegebruik toegestaan. Binnen de bestemming zijn alleen bouwwerken, geen gebouw zijnde ten dienste van het water toegestaan.
Wonen - Buitengebied
Algemeen
Deze bestemming betreft de verschillende burgerwoningen binnen het plangebied, niet zijnde (agrarische) bedrijfswoningen. Het betreft hier het hoofdgebouw en eventueel aangebouwde en/of vrijstaande bijgebouwen.
Regeling
Binnen deze bestemming zijn woondoeleinden toegestaan, alsmede aan huis verbonden beroepen of bedrijven. In de bebouwingsregeling is aangegeven op welke wijze de gronden mogen worden bebouwd. De maximale inhoudsmaat voor de woningen is 600 m3. De oppervlakte aan bijgebouwen mag maximaal 75 m2 bedragen. Indien het aantal m2 bijgebouw in de huidige situatie groter is dan 75 m2 dan mag deze oppervlakte benut worden voor opslag (tot maximaal 1000 m2). Op de plankaart is de toegestane oppervlaktemaat aan bijgebouw (exclusief de 75 m2) en opslag via een matrixsymbool opgenomen.
Leiding - Brandstof
Algemeen
De voor Leiding - Brandstof aangewezen gronden zijn mede bestemd voor de bescherming van de door het plangebied lopende koolwaterstofleiding en 2 olieleidingen.
Regeling
De planregels zijn erop gericht de belangen van de koolwaterstofleiding met een diameter van 8 inch en 2 olieleidingen van resp. 24 en 36 inch te beschermen door een overleg met de leidingbeheerder op te nemen. Verder geldt een omgevingsvergunningstelsel met een beperking van activiteiten in de bodem rondom de leiding.
Waarde – Archeologie
Algemeen
Deze dubbelbestemming is toegekend aan de gronden die op basis van de cultuurhistorische waardenkaart van de provincie de aanduiding hoog/middelhoger archeologische verwachtingswaarde hebben.
Regeling
Aan deze dubbelbestemming is een omgevingsvergunningenstelsel gekoppeld, waarmee archeologisch vooronderzoek verplicht wordt gesteld in het geval van (bosbouw- en bosaanleg) werkzaamheden in de bodem met een gezamenlijke omvang groter dan 100 m² en dieper dan 50 cm beneden maaiveld. Indien op het betreffende perceel archeologisch onderzoek is uitgevoerd en er is niets aangetroffen zal het omgevingsvergunningvereiste van het perceel worden verwijderd.
Waterstaat - Attentiegebied EHS
Algemeen
Deze dubbelbestemming is toegekend aan de gronden welke bijzondere bescherming verdienen op basis van de aldaar aanwezige hydrologische waarden. Het betreft een deel van de kernzone van de natte natuurparel De Leemkuilen.
Regeling
Een omgevingsvergunningenstelsel beschermt tegen verstoring van de bovengenoemde waarden. Een beperkt gebruik van de gronden, bijvoorbeeld voor onderhoudswerkzaamheden, is toegestaan zonder omgevingsvergunning.