Plan: | Binnenstad 2010 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2008021-e001 |
Op 26 mei 2010 en 15 juni 2010 is ter uitvoering van het bepaalde in de door de raad vastgestelde Handreiking Burgerparticipatie een informatieavond gehouden in gemeentehuis te Tilburg (locatie Burgerhal/zaal). Tijdens deze informatieavond is een toelichting gegeven op de aard en het doel van het bestemmingsplan. Daarnaast is het eerste concept van de verbeelding gepresenteerd. Tevens is de gelegenheid gegeven tot het stellen van vragen en het maken van opmerkingen.
De belangrijkste opmerkingen op de avonden betroffen de horecaregeling zoals deze was opgenomen in het concept-ontwerpbestemmingsplan. In het concept was het binnen de bestemmingen Centrum Binnenstad en Gemengd Binnenstad mogelijk met een binnenplanse afwijking om horecavestigingen in de categorie 1 (max, 150 m² ) en 2 (max. 500 m²) toe te staan onder de voorwaarde dat er geen onevenredige aantasting plaats mag vinden van de in de omgeving aanwezige functies (in het bijzonder de woonfunctie) en dat het vestigen van de horeca past binnen het vastgestelde horecabeleid. Met name bewoners van Binnenstad West (o.a. Tuinstraat en Noordstraat) hadden moeite met deze regeling uit vrees voor de komst van relatief grote horecagelegenheden die overlast zullen veroorzaken.
Naar aanleiding van deze opmerkingen en na overleg met Beleidsontwikkeling, team Ruimte en Economie is de regeling enigszins aangepast in het ontwerpplan. Hierbij is niet alleen aansluiting gezocht bij hetgeen is opgenomen in het vastgestelde horecabeleid, de nota `Over smaak valt best te twisten`maar ook bij de regeling zoals deze in het nu vigerende bestemmingsplan Centrum 1e herziening (het geldende bestemmingsplan voor het grootste deel van het plangebied van de Binnenstad) is opgenomen.
Belangrijkste aanpassing t.o.v. het concept ontwerpbestemmingsplan is dat binnen de bestemming Gemengd-Binnenstad alleen een afwijkingsmogelijkheid is opgenomen voor horeca 1 (tot 150 m² nvo) en alleen voor de straten die genoemd staan in de vastgestelde horecanota, te weten Tuinstraat, Noordstraat en Telefoonstraat. Voor het toestaan van horeca 2 binnen deze bestemming zal een wijzigingsbevoegdheid worden opgenomen. Aan genoemde afwijkings- en wijzigingsbevoegdheid voor horeca 1 en 2 worden verder de volgende voorwaarden verbonden:
Binnen de bestemming Centrum Binnenstad is een afwijkingsmogelijkheid opgenomen voor horeca 1 en 2 indien de horecavestiging gelegen is aan dan wel georiënteerd is op de volgende straten: Heuvelstraat, Nieuwlandstraat, Willem II straat, Stationsstraat, Spoorlaan, Schouwburgring, Pieter Vreedeplein en Pieter Vreedestraat, Stadhuisplein, Stadhuisstraat, Monumententenstraat/Alexanderstraat, Juliana van Stolbergstraat.
De genoemde afwijking kan verleend worden indien voldaan wordt aan de bovengenoemde voorwaarden zoals deze ook gelden t.a.v. de bestemming Gemengd Binnenstad.
Ook zijn een beperkt aantal opmerkingen gemaakt over de erfbebouwingsregeling die door een aantal als te ruim werd ervaren (vrees `ingebouwd`te raken). De regeling is zodanig opgesteld dat binnen het op de verbeelding aangeduide erf bij de bestemmingen Centrum-Binnenstad en Gemengd-Binnenstad 50% bebouwd mag worden met aan- uit en bijgebouwen met een goothoogte van 3 m en een maximale bouwhoogte van 4,5 meter. Er is binnen deze bestemmingen een afwijking opgenomen voor het geheel bebouwen van het erf en een maximale bouwhoogte van 7 meter bij andere gebouwen dan woningen. Aan deze afwijkingsmogelijkheids zijn wel een aantal voorwaarden verbonden (bijv. ruimtelijke inpasbaarheid en rekening houden met evt. zichthoeken vanuit belendende percelen).Voor de bestemming Wonen geldt de erfbebouwingsregeling zoals deze conform de Tilburgse Plansystematiek ook is opgenomen voor de overige bestemmingsplannen in de stad.
Deze erfbebouwingsregeling sluit enerzijds aan bij de Tilburgse Plansystematiek en houdt anderzijds rekening met de bebouwingsmogelijkheden uit het nu nog voor het grootste deel van het gebied geldende bestemmingsplan Centrum 1e herziening. Door middel van het opnemen van een afwijkingsmogelijkheid onder een aantal (ruimtelijke) voorwaarden wordt elk plan waarbij een grotere hoogte of bebouwingspercentage aan de orde is op ruimtelijke aanvaardbaarheid getoetst.
Tot slot zijn er nog diverse opmerkingen op perceelsniveau gemaakt waarbij functies niet overal juist op de concept verbeelding waren aangegeven. Deze opmerkingen hebben nog geleid tot een aantal aanpassingen.