direct naar inhoud van 8.1 Bestaand watersysteem
Plan: Udenhout 2008
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008018-e001

8.1 Bestaand watersysteem

8.1.1 Gebiedskenmerken

Het plangebied is deels gelegen in het stroomgebied van de Roomleij welke op grotere schaal deel uit maakt van het stroomgebied van de Zandleij. Zowel kwalitatief als kwantitatief valt dit plangebied binnen het beheergebied van het waterschap De Dommel.

Udenhout is ongeveer 205 ha groot en bestaat uit overwegend woongebied met enkele utiliteitsgebouwen en incidenteel verspreidde lichte industrie. De terreinhoogte varieert van ca. 11,00 m + NAP in de zuidpunt, tot ca. 9,50 in het noordwesten van het plangebied.

8.1.2 Bodem en grondwater

Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw over het algemeen te bestaan uit een geroerd en / of opgebrachte zandlaag, waaronder lokaal zwakzandige leemlenzen kunnen voorkomen.

De waterdoorlatendheid van deze bodems met leemlagen dikker dan 1 m is matig, afhankelijk van het lokaal effect van de storingslagen. Door de aanwezigheid van deze leemlenzen kunnen lokaal schijngrondwaterspiegels ontstaan.

De maatgevende grondwaterstand verloopt van noord naar zuid van ongeveer 8,80 m + NAP naar ongeveer 10,30 m + NAP. De gemiddeld grondwaterstand verloopt eveneens van noord naar zuid, van ongeveer

8,00 m + NAP, naar ongeveer 9,30 m + NAP. Met maatgevende grondwaterstanden ongeveer 0,7 m onder het maaiveld is de ontwatering in de bestaande situatie voldoende. Dat geldt niet voor de westelijk gelegen wijk De Kuil: mede door de schijngrondwaterstanden is in het verleden in het westelijk deel van Udenhout een drainagesysteem aangelegd waardoor de ontwatering in die gebieden kunstmatig voldoende wordt gehouden.

8.1.3 Oppervlaktewater

Binnen het plangebied bevindt zich één waterloop. De Roomleij (ZL 16) welke van tussen Berkel-Enschot en Udenhout door het oostelijk deel van het plangebied loopt. Ten noorden van Udenhout, in natuurgebied De Brand, sluit deze aan op De Zandleij (ZL 1).

Om de kern Udenhout en voor een klein deel net daarbinnen liggen twee watergangstelsels, welke eveneens in verbinding staan met De Zandleij (ZL 1):

  • Langs de oostelijke rand, de Koolvense Waterloop (ZL23)
  • Langs de westelijk rand (ZL7, ZL10 en ZL5)

Ten noordwesten van het plangebied, op ongeveer 350 meter buiten de plangrens, bevindt zich het natte natuurgebied De Brand.

8.1.4 Riolering

In de bestaande situatie is voor een groot deel een gemengde rioolstelsel aanwezig. Het rioolstelsel van deelgebied Zeshoeven ontvangt de injectie van de in de gemeente Haaren gelegen Biezenmortel.

In het noordoostelijk deel van Udenhout is een verbeterd gescheiden stelsel aanwezig is. Net binnen de zuidelijke plangrens van Udenhout ligt een klein gescheiden stelsel,welke direct loost op de ZL10. Daarmee is het plangebied geheel gerioleerd. Op vijf punten aan de rand van het plangebied liggen vijf lozingspunten van drukrioolstelsels welke buiten Udenhout zijn gelegen.

Al het afvalwater stroomt, al dan niet met tussenkomst van een opvoer-gemaal in de richting het eindgemaal Groenstraat. Van daaruit wordt het verpompt naar de zuiveringsinstallatie Tilburg. Beide installaties, eindgemaal en zuiveringsinstallatie, zijn in beheer van waterschap De Dommel.

De gemengde stelsels beschikken over zeven externe overstorten op de bovengenoemde oppervlaktewateren. Bij twee ervan is een randvoorziening aangelegd: Perweide en Groenstraat. De verbeterd gescheiden stelsels storten over op de Roomley bij hevig neerslag.

8.1.5 Functies

Waterschappen De Dommel alsook Brabantse Delta voeren een zodanig beleid dat oppervlaktewateren aan alle kwalitatieve en kwantitatieve eisen voldoen om zijn functies te vervullen. Deze eisen zijn gesteld aan het betreffende oppervlaktewater, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen.

In het Provinciaal Waterhuishoudingsplan zijn daarop, na integrale belangenafwegingen, door de provincie waterhuishoudkundige functies toegekend. Dit vooruitlopend op de Europese Kader Richtlijn Water (KRW) waarin wateren dienen te zijn onderverdeeld naar typologie. Hierbij zal aquatische ecologie een prominent item zijn.

Het beleid van beide waterschappen is in grote lijnen weergegeven in de Keur oppervlaktewateren Waterschap De Dommel 2005 (vastgesteld op 29 juni 2005 en in werking is sinds 17 september 2005), en Keur waterkeringen en oppervlaktewateren waterschap Brabantse Delta (d.d. 29 juni 2005).

Uit de Keurkaarten blijkt dat een ecologische zone aaneengesloten met natuurgebied De Brand tot in het noordwestelijk deel van het plangebied reikt. Dit is een keurbeschermingsgebied. Eromheen, eveneens binnen plangebied Udenhout, ligt een zone aangemerkt als attentiegebied.

Net buiten maar tegen de westelijke plangrens ligt een keurbeschermings-gebied met een grootte van ongeveer 2,1 ha.. Het plangebied wordt aan de west noordwestelijke zijde verder geheel omgeven door een attentiegebied.

De Roomleij is vanaf het moment dat deze Udenhout verlaat een keurbeschermingsgebied, evenals een gebied van ongeveer 2,2 ha. ten oosten van de wijk De Mortel I.