direct naar inhoud van 5.3 Functioneel beheer
Plan: Udenhout 2008
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008018-e001

5.3 Functioneel beheer

5.3.1 Agrarisch

In het zuiden van het plangebied, tussen de sportvelden en de Udenhoutseweg liggen akkers waarop de bestemming Agrarisch gelegd is.

5.3.2 Bedrijf

De bestemming Bedrijf is gelegd op de brandweerkazerne en enkele nutsvoorzieningen. Daarnaast is er sprake van een aantal bedrijfjes (categorie 2 of hoger) binnen de woonbestemming, die middels een functieaanduiding zijn aangegeven.

5.3.3 Gemengd

Binnen het plangebied komen twee gemengde bestemmingen voor, te weten: Gemengd-Buurt en Gemengd-Dorps.

Binnen Gemengd-Buurt zijn de functies detailhandel, kantoren, maatschappelijke instellingen en wonen onderling uitwisselbaar. Binnen Gemengd-Dorps geldt dat voor de functies bedrijven, kantoren, maatschappelijke instellingen, dienstverlening en wonen.

5.3.4 Groen

Het beleid met betrekking tot openbaar groen is neergelegd in het groenstructuurplan. Tevens is van toepassing het Streekplan Noord-Brabant en de 'Streekplanuitwerking Stadsregio Tilburg'. Grootschalige, structurele groenvoorzieningen zijn ondergebracht onder de bestemmingen ´Groen´. Kleinere groenvoorzieningen worden tot de verkeersbestemmingen gerekend.

5.3.5 Horeca

Een bestaande horecavestiging binnen de bestemming Wonen-3 is als zodanig aangeduid. Nieuwvestigingen worden slechts middels wijzigingsbevoegdheden toegelaten, waarbij spreiding wordt beoogd, afhankelijk van zwaarte en omvang van de vestiging in relatie tot de typologie van het gebied. Voor het plangebied is dit als volgt uitgewerkt:

  • als woongebied wordt beschouwd de bestemming ´W´, voor zover deze niet is gelegen aan de hiervoor benoemde wegen gelegen aan de lijnstructuur horeca;
  • overig gebied wordt gevormd door de andere bestemmingen, niet zijnde verkeersbestemmingen en voor zover niet gelegen aan de hiervoor benoemde wegen gelegen aan de lijnstructuur horeca.
5.3.6 Maatschappelijk

De in het plangebied voorkomende voorzieningen zoals scholen, medische voorzieningen, verzorgingstehuizen, buurthuizen en andere maatschappelijke voorzieningen zijn als ´Maatschappelijk´ bestemd. In sommige gevallen is er sprake van de aanduiding ´maatschappelijk´ bovenop een bestemmingsvlak. Kerken, kloosters, moskeeën en andere religieuze instellingen zijn alleen toegestaan indien gronden hiervoor nadrukkelijk zijn aangeduid met de aanduiding ´re´. Er valt te verwachten dat voor scholen, in de komende planperiode reconstructie of hergebruik aan de orde zal zijn. De combinatie van een gebiedsgericht bestemmingsvlak met een aanduiding maakt het mogelijk om op slagvaardige wijze in te spelen op ontwikkelingsmogelijkheden.

5.3.7 Recreatie

Op het volkstuinencomplex nabij de Sportlaan is de bestemming Recreatie gelegd. De bebouwingsregeling is overgenomen uit het vigerende plan.

5.3.8 Sport

Binnen het plangebied, aan de Sportlaan, is een sportcomplex waarop de bestemming Sport is gelegd. De manege is als zodanig aangeduid.

5.3.9 Verkeer

Op verkeersgebied is het gemeentelijk beleid neergelegd in diverse nota's, zoal weergegeven in paragraaf 3.4. Vanwege het feit dat het verkeersbeleid enorm in beweging is, hetgeen zich uit in verkeerscirculatieplannen, openbaar vervoer plannen, fietsplannen en parkeerplannen, wordt het bestemmingsplan niet als uitvoeringsinstrument gebruikt om het verkeersbeleid tot uitvoering te brengen. Onderscheiden zijn rail-, water- en wegverkeer en de verblijfsaspecten daarbij. Bij de bestemmingen voor wegverkeer en verblijf is een onderscheid gemaakt tussen wegen met als hoofdaccent de gebiedsontsluitingsfunctie en wegen met als hoofdaccent de erftoegangsfunctie.

Rekening houdend met het bepaalde in de wet Geluidhinder is door middel van de bestemming weergegeven of een weg meer dan twee rijstroken heeft. Voorts is een zo groot mogelijke flexibiliteit gehanteerd. Dwarsprofielen (doorsneden over wegen) en wegindelingen worden niet vastgelegd. Dit betekent dat de inrichting van het openbare gebied ten behoeve van verkeers- en verblijfsfuncties voor het overige in principe vrij is. Binnen openbare bestemmingen is het toegestaan de gronden te gebruiken voor markten, circussen, kermissen, evenementen, braderieën e.d.

5.3.10 Wonen

Wonen is de hoofdfunctie van het gebied. In principe moeten andere functies zich daar naar voegen. De woonfunctie is geconserveerd binnen de bestemmingsvlakken ´W´, ´W-1´, ´W-2´, ´W-3´, ´W-GS´ en de aanduiding ´w´.

Voor nieuwe ontwikkelingen omtrent gestapelde woningbouw vindt koppeling aan de Woonvisie (februari 2002) plaats. Onderscheid wordt gemaakt tussen bebouwing langs de 'hoofdstructuur oude gebieden' (met uitzondering van de hoofdstructuur in Berkel-Enschot en Udenhout) en de 'hoofdstructuur nieuwe gebieden' c.q. overige gebieden.

Binnen onderhavig plangebied is gestapelde woningbouw alleen mogelijk via wijziging, na afweging van de specifieke locale situatie (stedenbouwkundig beeld, verkeersaantrekkende werking in relatie tot voldoende parkeermogelijkheden, verkeersveiligheid e.d.), toetsing aan het woningbouwbeleid en met inachtneming van eerdergenoemde criteria.

Een onderscheid in wonen naar maatschappelijke groeperingen zoals studentenhuisvesting, bejaardenhuisvesting, therapeutisch wonen, wonen onder begeleiding, wonen in een opvangcentrum e.d., wordt in de woonbestemmingen niet gemaakt. Wel wordt hierop een uitzondering gemaakt. Penitentiaire inrichtingen vallen onder maatschappelijke instellingen.

Mantelzorg
Onder mantelzorg wordt het bieden van zorg aan eenieder die hulpbehoevend is op het fysieke, psychische en/of sociale vlak, op vrijwillige basis en buiten organisatorisch verband verstaan. Het verlenen van mantelzorg in een afhankelijke woonruimte is middels ontheffing onderdeel van de woonfunctie. Onder een afhankelijke woonruimte wordt hierbij een (aangebouwd) bijgebouw dat qua ligging een ruimtelijke eenheid vormt met de woning en waarin een gedeelte van de huishouding uit een oogpunt van mantelzorg gehuisvest is verstaan.

5.3.11 Tijdelijk, kortstondig of incidenteel (afwijkend) gebruik van de bestemming

Tijdelijk, kortstondig of incidenteel (afwijkend) gebruik binnen bestemmingen komt hoofdzakelijk op de navolgende wijzen voor:

  • a. gebruik van het openbaar gebied t.b.v. kermissen, weekmarkten, rommelmarkten, kerstmarkten, (sport-)evenementen, circussen, buurt- en straatfeesten, braderieën, festivals (bijv. Festiped, Mundial), stadspromotionele activiteiten (bijv. Tilburg Culinair) e.d., maar ook t.b.v. terrassen, steigers, bouwketen, containers, standplaatsen voor bloemen-, vis-, patat- en oliebollenkramen e.d.;
  • b. zeer incidenteel gebruik van sportcomplexen (zowel binnen als buiten) voor besloten feestactiviteiten in verenigingsverband (bijv. een toernooi met feesttent, levende muziek c.s.);
  • c. gebruik van particulier terrein t.b.v. evenementen (muziekfestival, zeskamp, occasionshow, e.d.) zoals 'Udenhout onder zeil';
  • d. incidenteel gebruik van sportcomplexen, groenvoorzieningen, sporthallen, e.d. t.b.v. wijkgebonden activiteiten zoals "Verrijk je wijk", evenementen zoals rommelmarkten, antiekbeurzen, huishoudbeurzen, computerbeurzen, tentoonstellingen, bedrijvencontactdagen e.d.

Het onder a bedoelde gebruik is opgenomen in de bestemmingsomschrijvingen van de verschillende bestemmingen voor het openbaar gebied. Een aantal van deze activiteiten zijn voor wat betreft het openbare orde en veiligheidsaspect vergunningplichtig op grond van de APV.

Het onder c bedoelde gebruik is d.m.v. een algemene ontheffing mogelijk gemaakt in artikel 21.7. Het onder d. bedoelde incidentele gebruik is opgenomen in de bestemmingen ´Recreatie´, ´Sport´ en ´Groen´.