Plan: | Bedrijventerrein Katsbogten 2008 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2008014-e001 |
Het plangebied is gesitueerd in het stroomgebied van de Donge. Zowel kwalitatief als kwantitatief valt het grootste deel van dit plangebied binnen het beheergebied van het waterschap Brabantse Delta. Het oosten van het plangebied valt binnen het beheergebied van Waterschap De Dommel.
Het plangebied is ongeveer 96 ha groot en bestaat overwegend uit industriegebied.
Het maaiveldverloop kent een wat hogere strook lopend vanaf de noordoost punt van het plan naar de zuidelijke grens op een hoogte van ongeveer
14,00 m + NAP. Het maaiveld verloopt vanaf deze hogere strook naar de wat lager gelegen noordwestzijde en zuidoostzijde van het plan waar een maaiveldhoogte van ongeveer 13,25 m + NAP heerst.
Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw te bestaan uit overwegend zand, waarin sterk lemig, matig fijn zandlagen voorkomen, met op wisselende diepten storende lagen leem, met variërende diktes. Plaatselijk kunnen deze lagen een matig tot sterk waterremmend effect hebben. Het noordwestelijk deel van het plangebied bestaat uit zand, waarin zwak lemig matig fijne zandlagen voorkomen. De doorlatendheid is matig tot goed.
De maatgevende grondwaterstand verloopt van 13,00 m + NAP, in het zuidoostelijk deel, naar 12,40 m + NAP, in het noordwestelijk deel. In het plangebied wordt het grondwaterniveau door middel van singels en vijvers gereguleerd. Daarbij wordt gestreefd naar een maatgevende grondwaterstand van meer dan 1,0 meter onder het maaiveld. De ontwatering is hierdoor voldoende.
In het plangebied bevinden zich meerdere waterpartijen. Diverse vijvers en singels zijn verspreid over het gehele plangebied. Deze waterpartijen hebben een dubbele functie: hemelwater retenderen en grondwater reguleren.
De vijvers en singels zijn kwalitatief en kwantitatief in beheer en onderhoud van waterschap Brabantse Delta.
In het zuidoostelijk deel ligt één singel met een stuwpeil van 13,00 m + NAP. In het westelijk deel één singel met een stuwpeil van 12,00 m + NAP. Alle overige singels en vijvers hebben een stuwpeil van 11,50 m + NAP.
Aan de oostzijde, net buiten het plangebied ligt een nevenstroom: De Katsbogte (NL 19). Deze watergang had zijn ontsprong binnen het plangebied. Met de aanleg van de singels is de hemelwaterstroom veranderd naar het noorden en de oorspronkelijke waterloop gedempt. Het begin van deze watergang is daardoor verlegd naar de oostelijke kant van de Blaakweg, en is dan ook volledig in beheer en onderhoud bij waterschap De Dommel.
Ook buiten het plangebied, en ten oosten van de Blaakweg ligt de Surfplas. Deze waterpartij is ontstaan door intredend grondwater in de voormalige zandwinput. Het heeft geen waterhuishoudkundige, behalve het bufferen van hemelwater van het daar in aanleg zijnde bedrijventerrein Tradepark 58.
In de bestaande situatie is een gescheiden stelsel aanwezig.
Er ligt een drukrioolstelsel in het zuidwestelijk deel met een lozingsput binnen het plangebied.
Al het afvalwater stroomt in de richting van zuiveringsinstallatie Tilburg, in beheer van waterschap De Dommel.
Het gehele regenwater van het gescheiden stelsel, wordt in een regenwater-stelsel verzameld en getransporteerd naar de vijvers. In de vijvers wordt het regenwater geborgen en vertraagd afgevoerd naar een singel in plangebied Blaak west. Daar vandaan wordt het via gemaal Roseppad afgevoerd naar de Oude Leij.
Buiten de, onder oppervlaktewater, genoemde vijver bestaat er ook nog een droge voorbezinkvijver in het regenwaterstelsel. Deze is in beheer van gemeente Tilburg en ligt in de voormalige bedding van De Katsbogte.
De oppervlakte van deze voorziening is ongeveer 460 m².
Waterschappen De Dommel alsook Brabantse Delta voeren een zodanig beleid dat oppervlaktewateren aan alle kwalitatieve en kwantitatieve eisen voldoen om zijn functies te vervullen. Deze eisen zijn gesteld aan het betreffende oppervlaktewater, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen.
In het Provinciaal Waterhuishoudingplan zijn daarop, na integrale belangenafwegingen, door de provincie waterhuishoudkundige functies toegekend. Dit vooruitlopend op de Europese Kader Richtlijn Water (KRW) waarin wateren dienen te zijn onderverdeeld naar typologie. Hierbij zal aquatische ecologie een prominent item zijn.
Het beleid van beide waterschappen is in grote lijnen weergegeven in de Keur oppervlaktewateren Waterschap De Dommel 2005 (vastgesteld op 29 juni 2005 en in werking is sinds 17 september 2005), en Keur waterkeringen en oppervlaktewateren waterschap Brabantse Delta (d.d. 29 juni 2005).
Uit de Keurkaarten blijkt zich in de uiterste noordwestelijke punt van het plangebied een keurbeschermingsgebied te bevinden van ongeveer 1,2 ha. Net daaronder, en buiten het plangebied, ligt een nog iets kleiner keurbeschermingsgebied. Ten oosten van het plangebied ligt een surfplas en enkele kleine gebieden die eveneens als keurbeschermingsgebied zijn aangemerkt.