Plan: | Bedrijventerrein Vossenberg 2008 |
---|---|
Status: | geconsolideerde versie |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2008013-f001 |
Het plangebied is gelegen in het stroomgebied van de Donge binnen het beheergebied van de Brabantse Delta en voor een klein deel binnen het stroomgebied van de Zandleij, binnen het beheergebied van de Dommel.
Het plangebied is ongeveer 401 ha groot en bestaat overwegend uit industriegebied. De terreinhoogte verloopt van ca. 13,35 m + NAP in het oostelijke gedeelte, tot ca. 7,20 m + NAP in het westen nabij het Wilhelminakanaal.
Uit het globaal onderzoek Beheerbestemmingsplannen Gemeente Tilburg, GEOFOX, 23 oktober 2006, blijkt de bodemopbouw in het oostelijk deel te bestaan uit sterk lemig matig fijn zand en in het westelijk deel uit zwak lemig matig fijn zand. Dit zijn redelijk tot goed waterdoorlatende zandlagen. In de uiterst westelijke punt van het plangebied bestaat de bodemopbouw uit overwegend matig grof zand behorende bij de Formatie van Sterksel, zonder noemenswaardig aanwezigheid van leem. Dit zijn zeer goed waterdoorlatende zandlagen.
Het plangebied ligt geheel in intermediair gebied. Deze gebieden vormen de overgang tussen infiltratie- en kwelgebieden, en worden afhankelijk van plaats en seizoen wisselend gevoed door neerslag of door toestroom van lokaal geïnfiltreerd grondwater. In droge perioden infiltreert neerslag; in natte perioden wordt overtollig neerslag afgevoerd. Er kan lokaal kwel voorkomen. Door de goed waterdoorlatende grondopbouw en de geringe natuurlijke ontwatering is bij de verstedelijking van dit gebied gekozen om het grondwater te reguleren via singels. De beoogde minimale ontwatering van 0,70 m, wordt dan ook door drainage gehouden.
Het Wilhelminakanaal grenst aan het plangebied aan de zuidzijde. Ter hoogte van het Wandelbos ligt een stuw en sluis III in het kanaal met aan de oostzijde een streefpeil van 12,55+ en aan de westzijde een streefpeil van 7,70+. Ten westen van sluis II is het streefpeil 5,15+. Tweede alarmfase hoog water treedt bij het oostelijk deel in bij 12,85+ en tweede alarmfase laag water treedt in bij 12,35+. Dit kanaal heeft een belangrijke transportfunctie en een beperkte waterhuishoudkundige functie. De bodem is niet volledig waterdicht, waardoor het, zij het in geringe mate, invloed heeft op het grondwater. Het waterschap De Dommel en Brabantse Delta beheren de waterkwaliteit; Rijkswaterstaat is de beheerder van de waterkwantiteit.
Er zijn plannen voor verdere verruiming van het kanaal richting Tilburg. Voor deze verruiming worden de huidige sluis II en III vervangen door één nieuwe sluis ten noorden van de huidige sluis III. De huidige sluis II wordt afgebroken. Het kanaalgedeelte tussen sluis II en III wordt verruimd naar een klasse IV profiel en krijgt hetzelfde streefpeil als de huidige kanaalgedeelte ten westen van sluis II.
In het plangebied liggen verschillende grondwaterregulerende en regenwater bergende singels met kunstmatige oevers. Allen met een stuwpeil dat is afgestemd op voldoende ontwatering. De stuwpeilen van de singels zijn vastgesteld per deelgebied. Het westelijk deel wordt gehandhaafd op
6,00 m + NAP oplopend naar het oosten waar een peil van 7,50 m + NAP wordt gehandhaafd.
Aan de westzijde ligt in het terrein van FUJI een vijver met een oppervlakte van ongeveer 7,2 ha en een stuwpeil van 5,90 m + NAP. Deze vijver maakt deel uit van de watergangenstelsel.
Buiten het watergangenstelsel ligt ook de vijver Wolterbeek, Langs de Wolterbeeksestraat. De plas is ontstaan door intredend grondwater in de voormalige zandwinput. Het peil wordt gereguleerd door een vijzelgemaal. Deze installatie heeft echter nog nooit gedraaid. Bij de uitbreiding van het bedrijventerrein Kraaiven - Charlotte wordt de plas benut voor buffering van hemelwater uit aan te leggen en om te bouwen verbeterd gescheiden stelsel.
De vijvers en singels zijn kwalitatief en kwantitatief in beheer en onderhoud van waterschap Brabantse Delta. De vijver aan de Wolterbeekstraat is hierop een uitzondering. In kwantitatieve zin is deze in onderhoud bij de gemeente Tilburg.
In de bestaande situatie is ten oosten van de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg gemengd rioolstelsel aanwezig binnen het plangebied. Het betreft het bedrijventerrein Albionstraat. Ten westen daarvan ligt een conventioneel gescheiden rioolstelsel.
Al het vuilwater stroomt af onder vrij verval naar de zuiveringsinstallatie Tilburg, via verschillende opvoergemalen. Respectievelijk Industrieterrein Noordwest en Industrieterrein Vossenberg.
Het gehele regenwater van het conventioneel gescheiden stelsel, wordt in een regenwater rioolstelsel verzameld en getransporteerd naar de watergangen. In de singels wordt het regenwater geborgen en vertraagd afgevoerd richting het westen. De overnamepunt ligt momenteel bij de Heibloemsloot, ter hoogte van de Groenvenseweg. Met de aanleg van Vossenberg West II, wordt dit punt verlegd langs de Heibloemsloot.
Waterschappen De Dommel alsook Brabantse Delta voeren een zodanig beleid dat oppervlaktewateren aan alle kwalitatieve en kwantitatieve eisen voldoen om zijn functies te vervullen. Deze eisen zijn gesteld aan het betreffende oppervlaktewater, rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen.
In het Provinciaal Waterhuishoudingsplan zijn daarop, na integrale belangenafwegingen, door de provincie waterhuishoudkundige functies toegekend rekening houdend met de Europese Kader Richtlijn Water (KRW), waarin wateren dienen te zijn onderverdeeld naar typologie. Hierbij is aquatische ecologie een prominent item.
Het beleid van beide waterschappen is in grote lijnen weergegeven in de Keur oppervlaktewateren Waterschap De Dommel 2005 (vastgesteld op 29 juni 2005 en in werking is sinds 17 september 2005), en Keur waterkeringen en oppervlaktewateren waterschap Brabantse Delta (d.d. 29 juni 2005).
Uit de keurkaarten blijken een aantal keurbeschermingsgebieden binnen het plangebied te liggen. In het zuidoostelijk deel ligt een gebied van ongeveer 36 ha. En in het westelijk deel een gebied van ongeveer 5,5 ha. Op de zuidgrens van het plangebied ligt het Wilhelminakanaal welke eveneens een keurbeschermingsgebied is.
Aansluitend aan het keurbeschermingsgebied van 36 ha ligt ten noorden van het plangebied een doorlopend bijzonder groot keurbeschermingsgebied.