direct naar inhoud van 4.6 Nieuwe ontwikkelingen
Plan: Bedrijventerrein Vossenberg 2008
Status: geconsolideerde versie
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008013-f001

4.6 Nieuwe ontwikkelingen

4.6.1 Windturbines bedrijventerrein Vossenberg/bedrijfsterrein Fuji

In hoofstuk 3 Gemeentelijke beleid is aandacht besteed aan het aspect windenergie en de inspanningen op dat punt van gemeentezijde. Gesteld is dat moet worden gezocht naar mogelijkheden om de plaatsing van windmolens te koppelen aan bestaande en nieuwe bedrijventerreinen. Deze terreinen zijn veelal op enige afstand van woonbebouwing gelegen. Een dergelijk terrein biedt mogelijkheden voor plaatsing van meerdere windmolens. Daarnaast wordt verstoring van het landschap voorkomen door aan te sluiten op de bestaande of nieuwe bebouwingsstructuur van bedrijventerreinen.

Eind 2008 is door Fujifilm, het BORT (Bedrijven Overleg regio Tilburg) en de gemeente Tilburg een intentieverklaring ondertekend inzake plaatsing van windturbines op het bedrijfsterrein van Fuji. Met de ondertekening van deze verklaring is door de partijen een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling en realisatie van een windmolenpark op het bedrijventerrein Vossenberg.

Het belang bij de ondertekening van de intentieverklaring is voor Tilburg tweeledig. Allereerst biedt ondertekening de mogelijkheid om een belangrijke stap te zetten in een CO2-neutraal te ontwikkelen Spoorzone. Daarnaast past een dergelijke ontwikkeling uitstekend bij de ambitie om als stad in 2045 klimaatneutraal te zijn.

Plaatsing van windmolens op het bedrijventerrein Vossenberg past in de door de gemeente Tilburg geformuleerde uitgangspunten. Met name de opbouw van het aantal windturbines via een eerste fase op het Fujiterrein uitbreidend naar andere delen van het bedrijventerrein biedt mogelijkheden voor een windturbinepark. De combinatie samen met het bedrijventerrein maakt het mogelijk dat geen nieuw open gebied nodig is voor de realisatie van de windturbines. Daarbij is uitgegaan van een totaal vermogen van minder dan 15 megawatt en voorts van de bouw/plaatsing van niet meer dan 10 turbines.

Naast windenergie zullen ook andere duurzame energievormen worden ingezet om de weg naar een CO2-neutraal Tilburg in te zetten. Daarbij zal zeker ook zonne-energie worden toegepast. Echter de realisatie zonne-energie (PV-panelen) in dezelfde hoeveelheid als de windenergievermogens zoals die zijn voorzien op Vossenberg is op dit moment niet mogelijk. Zowel financieel als ook praktisch (op bestaande daken) is een vergelijkbare grootschalige plaatsing van PV-panelen op een bestaand bedrijventerrein als Vossenberg niet te realistisch. Om die reden past de plaatsing van windmolens op Vossenberg beter bij dit bestaande bedrijventerrein.

Op basis van onderzoeken op aspecten als externe veiligheid, geluid en ecologie en een stedenbouwkundige beoordeling is op de eerste plaats geconludeerd dat plaatsing van 5 windturbines op het bedrijfsterrein van Fuji aanvaardbaar is. De exacte locaties van de windurbines op het bedrijfsterrein zijn vastgelegd op kaart.

De conclusies van die onderzoeken zijn opgenomen in hoofstuk 7 Milieuparagraaf. De uitgevoerde onderzoeken zijn als bijlagen opgenomen.

Voorts is nader bezien waar de plaatsing van nog enkele windturbines elders in het plangebied mogelijk is. Daarvoor is een afgebakend gebied opgenomen - aangeduid als wro-zone-ontheffingsgebied. Via een in de regels opgenomen ontheffingsmogelijkheid is de bouw van windturbines binnen die zone/zoekgebied mogelijk. Het maximum is gesteld op 4. Bovendien geldt, zoals eerder reeds is aangegeven, dat het totale vermogen - van alle windturbines in het plangebied - beneden de 15 megawatt dient te blijven.

Een belangrijk punt om te melden is nog het volgende. Recentelijk is een ontwerp-besluit inzake de wijzing milieuregels windturbines bekend gemaakt. Dit besluit zal naar verwachting in 2010 van kracht wordt. Vooruitlopend op die inwerkintreding is nu een PR-contour op de plankaart opgenomen met betrekking tot de op het bedrijfsterrein van Fuji te realiseren windturbines. Dit leidt er toe dat de plaatsing van de windturbines veilig wordt gesteld. Het opnemen van deze contour heeft consequenties voor de ontwikkeling van het toekomstige bedrijventerrein De Scheg, omdat een klein deel van de contour van één van de geplande windturbines over dat terrein zal lopen en vestiging van kwetsbare objecten (o.a. kan-toorgebouwen met BVO groter dan 1.500 m2en bedrijfsgebouwen met meer dan 50 werknemers) zoals een facility point onmogelijk maakt. Om die reden is het bouwvlak en de daarbij behorende PR contour van de noordelijkste windturbine aan de Dongenseweg 30 meter in zuidoostelijke richting verplaatst parallel in één lijn met de andere windturbines aan de Dongenseweg. Wel valt die contour dan te zijner tijd in het toekomstige bestemmingsplan De Scheg over een aantal geplande bedrijfskavels, waarop naar verwachting echter geen kantoorgebouw met een BVO groter dan 1.500 m2 en een bedrijfsgebouw met meer dan 50 werknemers zullen worden gevestigd.

4.6.2 Uitbreiding bedrijfsterrein pallet - en emballagehandel Van de Wijgert Minosstraat

De tweede nieuwe ontwikkeling, zoals ook al in hoofstuk 1 Inleiding is aangegeven, de uitbreiding van een bestaand pallet - en emballagebedrijf aan de Minosstraat door toevoeging van een circa 0.9 hectare groot bosperceel ten zuidoosten van dat bedrijf bij haar bedrijfsterrein.

Dit bosperceel maakt onderdeel uit van een gemengd bos - De Mast - waarin enkele recreatieve buitenverblijven zijn gecreëerd. Dit gebied behoort tot de EHS en GHS-Natuur respectievelijk de subzone Overig bos - en natuurgebied. Door de omzetting van het circa 0,9 hectare grote bosperceel tot bedrijfsterrein zal dat bosperceel dus als natuurgebied vervallen. In overleg met de gemeente Tilburg en de Groene Malpartners is de Fa. Van de Wijgert overeengekomen dat een gebied ter grootte van 6-maal de oppervlakte van het betreffende bosperceel als nieuw natuurgebied zal worden aangelegd in het gebied tussen de Spinder en De Mast. Dit is vastgelegd in een overeenkomst tussen de gemeente en de Fa. Van de Wijgert.

Door het Ecologisch Adviesbureau Cools is een onderzoeksrapport opgesteld inzake de herbegrenzing van de EHS/GHS-Natuur in relatie tot het betreffende uitbreidingsplan van de Fa. Van de Wijgert.

Het langwerpige gebied voor de nieuwe natuurontwikkeling heeft een oppervlakte van circa 6,1 hectare exclusief de oppervlakte van de Vossenbergseweg die over de gehele lengte door het gebied loopt. In het onderhavige bestemmingsplan is het gebied opgenomen met de bestemming Natuur en Bos. De Vossenbergseweg is niet opgenomen in het bestemmingsplan. In het gebied liggen leidingenstroken van Sabic en RRP. Tot slot is een hoogspanningsleiding.

Deze leidingen zijn met een dubbelbestemming opgenomen.

Inmiddels is ook een overeenkomst afgesloten tussen de gemeente Tilburg en de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten tot verkoop en inrichting en beheer van het compensatiegebied aan/door die vereniging.

Daarmede is de natuurcompensatie verzekerd.