Plan: | Centrum Zuid 2008 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0855.BSP2008012-e001 |
Binnen het plangebied liggen twee veranderingsgebieden waar in de nabije toekomst ontwikkelingen zullen plaatsvinden. Het gaat hierbij om locaties: Kloosterstraat 41 t/m 49 en omgeving Louis Bouwmeesterplein.
Voor de ontwikkeling aan de Kloosterstraat 41 t/m 49 is reeds een bouwplan voor het bouwen van 38 woningen als principeverzoek ingediend. Deze ontwikkelingen betreffen een particulier initiatief. Aangezien dit project een nieuwe ontwikkeling is waarvoor een uitwerkingsplan dient te worden opgesteld op basis van het vigerende bestemmingsplan, blijft deze locatie buiten dit beheerbestemmingsplan.
Voor de omgeving van het Louis Bouwmeesterplein is een uit te werken bestemming ´Centrum - Uit te werken´ in het bestemmingsplan opgenomen. Deze bestemming is reeds bestaand in het vigerende bestemmingsplan "Centrum, 1e herziening" en wordt overgenomen in het nieuwe beheerbestemmingsplan. In de toekomst zal voor deze locatie een afzonderlijke bestemmingsplanprocedure worden gevolgd. In deze procedure zal afzonderlijk worden aangegeven of de betreffende ontwikkeling economisch uitvoerbaar is.
In geval een toekomstige ontwikkeling binnen het bestemmingsplan een gemeentelijke grondexploitatie betreft, zal afhankelijk van het te verwachten resultaat een prioriteitenafweging gemaakt moeten worden waarna, bij positieve besluitvorming, de dekking binnen de Beleidsanalyse Grondexploitatie verantwoord zal worden. Derhalve worden alleen gemeentelijke exploitatieplannen in uitvoering genomen waarvan het resultaat gedekt is.
Ingeval een toekomstige ontwikkeling binnen het bestemmingsplan een particuliere grondexploitatie betreft en er voor het realiseren van het plan voorzieningen van openbaar nut nodig zijn, is de Exploitatieverordening Gemeente Tilburg 2001 van toepassing. In deze gevallen, waar de gemeente zelf geen grond exploiteert en de voorzieningen en overige kosten dus niet zelf in de grondprijs kan verdisconteren, wordt doorgaans met initiatiefnemers een exploitatieovereenkomst gesloten op basis van de genoemde verordening. In deze overeenkomst worden alle gemeentelijke kosten bij de initiatiefnemers in rekening gebracht, zoals de gemeentelijke plan- en apparaatskosten, de kosten 'Reserve Bovenwijkse Voorzieningen' en kosten van voorzieningen van openbaar nut, waaronder herstel van aangebrachte schade. Eveneens wordt een planschadeovereenkomst afgesloten. Door het afsluiten van een exploitatieovereenkomst en planschadeovereenkomst zijn deze plannen kosten neutraal voor de gemeente en derhalve economisch uitvoerbaar.
In geval er sprake is van bodemverontreiniging zullen de saneringskosten in het resultaat meegenomen worden wanneer in de praktijk blijkt dat deze kosten niet op de aankoopprijs in mindering kunnen worden gebracht óf dat deze kosten niet op de vervuiler te verhalen zijn. Bij particulier initiatief zullen de kosten op de particuliere exploitant worden verhaald door middel van een af te sluiten exploitatieovereenkomst indien de sanering door de gemeente wordt uitgevoerd.
Eventuele kosten voor de herinrichting van het openbaar gebied zullen worden gedekt binnen het Stadsprogramma (onderhoud wegen en onderhoud groen). Voorts zal een beroep worden gedaan op subsidies.
Gelet op bovenstaande is het onderhavige plan economisch uitvoerbaar.