direct naar inhoud van 8.2 Duurzaam stedelijk water
Plan: Leijpark Koningshoeven 2008
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008008-e001

8.2 Duurzaam stedelijk water

Bij toekomstige ontwikkelingen dient de omgang met regenwater te passen binnen de beleidsuitgangspunten zoals die omschreven zijn in het gemeentelijke waterplan (GWP), het Waterstructuurplan (WSP), het gemeentelijk rioleringsplan (GRP) en de vierde nota waterhuishouding (NW4).

Bij nieuwbouwplannen dienen de mogelijkheden onderzocht te worden of er op een duurzame manier omgegaan kan worden met regenwater.

Mogelijkheden hiervoor zijn:

  • Regenwater opvangen en hergebruiken, bijv. voor toiletspoeling;
  • Regenwater infiltreren in de bodem;
  • Een combinatie van beide mogelijkheden.

In het kader van grote renovaties, stadsvernieuwing en grote bouwplannen wordt het omgaan met het watersysteem structureel duurzaam aangepakt. De mogelijkheden om anders om te gaan met het hemelwater worden verkend en afgewogen. Waar technisch en financieel haalbaar, wordt de afvoer van hemelwater afgekoppeld van het gemengde rioolstelsel.

In het Waterstructuurplan is dit plangebied als speerpuntlocatie aangeduid, met als prioriteit hydrologisch neutraal bouwen, en daarmee retenderen van regenwater.

Eveneens ligt er de ambitie om de Leij te voorzien van natuurlijke oevers en het verbeteren van de water en bodemkwaliteit. Dit uit ecologisch oogpunt en een hogere recreatieve waarde.

De aanpak bij elk plan is maatwerk. Dat is het geval geweest bij de bouw van multifunctionele kantoorfaciliteiten en woningbouw aan de Kempenbaan waar ondermeer een voormalig vuilstort is herontwikkeld. Daarbij worden het vuil- en hemelwater gescheiden ingezameld. Het vuilwater stroomt af richting het bestaande gemengde stelsel; het hemelwater infiltreert via bovengrondse voorzieningen, met een groen karakter, in de bodem.

De aanleg van de zogenaamde blauwe aders is onderdeel van de duurzame aanpak tegen wateroverlast. Het hemelwater wordt apart ingezameld en in eerste instantie in het gebied vastgehouden en / of geborgen. Vervolgens neemt de blauwe ader het water over en zorgt voor een gedempte afvoer richting het oppervlakte water / retentiegebied. Delen van de blauwe aders zijn reeds aangelegd.