direct naar inhoud van 2.7 Ecologische Hoofdstructuur
Plan: Leijpark Koningshoeven 2008
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0855.BSP2008008-e001

2.7 Ecologische Hoofdstructuur

De Nieuwe Leij, haar oevers, en twee stroken bos aan weerszijden van de Nieuwe Leij tussen de Koningshoeven en het Wilhelminakanaal maken deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur (zie ook 3.6 Groenbeleid/3.6.1 Ecologische Hoofdstructuur en Groene Hoofdstructuur). Middels de bestemming Natuur (gearceerd) en ter plaatse van de Nieuwe Leij middels de dubbelbestemming Ecologische verbindingszone, wordt extra bescherming geboden aan deze natuur. Ook de vijvers en een bosstrook in het Leijpark, die ten noorden van de NieuweLeij zijn gesitueerd, maken onderdeel uit van de Ecologische Hoofdstructuur. Dit gedeelte van de Ecologische Hoofdstructuur wordt middels de bestemming Groen met de dubbelbestemming Waarde - natuur extra beschermd. Ook de overige vijvers, ruige laagten, moeras en bloemrijke graslanden in het zuidwestelijk deel van het Leijpark zijn van ecologisch belang doordat hier kwelverschijnselen voorkomen, ecologisch beheer gevoerd wordt en deze delen aansluiten aan de Nieuwe Leij. De ecologische en natuurwaarde van dit parkgedeelte wordt beschermd door middel van de dubbelbestemming Waarde - natuur.

Aansluitend aan de Nieuwe Leij wordt binnen de genoemde bestemmingen de ruimte geboden om deze als ecologische verbindingszone in te kunnen richten.

Naast de Nieuwe Leij is de vuile Leij ten zuiden van de Nieuwe Leij als EHS aangewezen. Door de ontwikkeling van het plangebied Kempenbaan (gelegen tussen de Oude Leij, de Kempenbaan en de snelweg A58) komt deze EHS echter te vervallen. In voorliggend beheerbestemmingsplan is het gedeelte van de vuile Leij tussen de Kempenbaan en het Wilhelminakanaal dan ook niet (meer) als EHS beschermd. Eveneens zijn in Koningshoeven kleine oppervlakten EHS komen te vervallen, omdat deze gedeelte geen of beperkte natuurwaarden hebben door de geringe oppervlakte, de huidige inrichting (o.a. plantsoen en bebouwing) en ligging. Om de ecologische waarde van het gebied te behouden en te versterken zijn grotere oppervlakken bos langs de Nieuwe Leij bestemt als Natuur.

Tot slot wordt de ecologische betekenis van het Wilhelminakanaal door middel van de dubbelbestemming waarde - ecologie beschermd, omdat ook het kanaal onderdeel uitmaakt van de GHS/EHS als ecologische verbindingszone.

afbeelding "i_NL.IMRO.0855.BSP2008008-e001_0004.jpg"

EHS (bron Natuurgebiedsplan, Provincie Noord-Brabant)