Plan: | Buitengebied Waterland 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0852.BPBGwaterland013-va03 |
Een belangrijke ontwikkeling in het waterbeleid is de Watertoets. Het doel van de Watertoets is waarborgen dat waterhuishoudkundige doelstellingen meer expliciet en op een evenwichtige wijze in beschouwing worden genomen bij alle waterhuishoudkundig relevante ruimtelijke plannen en besluiten. Het binnendijkse deel van het plangebied valt in het werkgebied van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Voor de buitendijkse wateren, het Markermeer, de Gouwzee en het Monnickendammergat is Rijkswaterstaat de beheerder.
De gemeente Waterland kenmerkt zich door veenpolders met hoge (grond)waterstanden. Deze hoge waterstanden zijn bepalend voor het gebruik van het buitengebied. Door de hoge grondwaterstanden zijn de gronden vooral geschikt voor landbouw en natuur. Deze twee functies komen dan ook veelvuldig voor in het plangebied.
De belangrijke waterlopen -gangen en -partijen, buiten de natuurgebieden, hebben een bestemming 'Water' gekregen. Het gaat vooral om de hoofdwatergangen van het Hoogheemraadschap. Deze watergangen hebben een belangrijke functie in de afwatering van het gebied.
De buitendijkse wateren Markermeer en Gouwzee behoren tot het Natura 2000-gebied 'Markermeer en IJmeer'. Daarom hebben deze wateren de bestemming 'Natuur - 1' gekregen. Deze gronden hebben naast een natuurdoel uiteraard ook een functie voor de scheeps- en recreatievaart en de visserij. Dergelijke functies zijn binnen deze bestemming ook mogelijk gemaakt.
Het Monnickendammergat, wat ook buitendijks ligt, valt buiten het Natura 2000-gebied. Hier staat het waterbelang voorop. Het Monnickendammergat heeft daarom een bestemming 'Water' gekregen.
Daarnaast zijn de verschillende waterkeringen in het plangebied bestemd. In het plangebied liggen zowel primaire waterkeringen als regionale waterkeringen. De primaire waterkeringen betreffen de dijken die Waterland beschermen tegen water vanuit de Gouwzee en het Markermeer. De regionale waterkeringen zijn de overige waterkeringen. Het gaat daarbij onder andere om boezemkaden en waterkeringen rondom dieper gelegen polders. Naast een waterstaatkundige functie kunnen regionale keringen ook andere functies vervullen.
Alle dijken in het plangebied zijn voorzien van de dubbelbestemming 'Waterstaat - Waterkering'. Deze dubbelbestemming heeft de bescherming van de waterkerende functie voor ogen. Aan weerszijden van de waterkeringen liggen zones waarbinnen werken en werkzaamheden invloed kunnen hebben op het functioneren van de waterkering. Deze zone is daarom voorzien van de aanduiding 'vrijwaringszone - dijk'. Binnen deze aanduiding is voor bepaalde werken en werkzaamheden een omgevingsvergunning nodig. Voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning moet eerst advies worden ingewonnen bij de waterbeheerder, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
In het kader van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma wordt de dijk langs het Markermeer versterkt. Momenteel is het hoogheemraadschap nog bezig met onderzoeken op welke wijze de dijkversterking plaats gaat vinden.
De belangrijkste waterhuishoudkundige elementen zijn als zodanig bestemd. Vanuit het aspect water zijn er geen belemmeringen voor dit bestemmingsplan.