Plan: | Buitengebied Waterland 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0852.BPBGwaterland013-va03 |
In het bestemmingsplan wordt het landschap met de bijbehorende kernkwaliteiten als overkoepelende functie beschouwd. De kernkwaliteiten vormen de grondslag voor het bestemmingsplan en komen terug in de keuze voor bestemmingen. Essentiële elementen van het landschap worden beschermd door middel van specifieke bestemmingen, dubbelbestemmingen of aanduidingen.
In het plangebied komen verschillende functies voor die voor hun functioneren afhankelijk zijn van de kwaliteit van de gronden en in principe niet zonder meer verplaatsbaar zijn. Deze zogenaamde basisfuncties zijn: landbouw, natuur en water. De basisfuncties komen gebiedsdekkend voor en zijn daarom voorzien van een gebiedsbestemming. De gebiedsbestemmingen geven ontwikkelingsmogelijkheden (uitbreidings- en/of wijzigingsmogelijkheden) die passen binnen het buitengebied.
De andere functies die verspreid over het buitengebied voorkomen zijn veelal niet gebiedsdekkend en daarom niet afhankelijk van een specifieke locatie in het buitengebied. Deze gebruiksfuncties zijn voorzien van een specifieke bestemming, waarbinnen eveneens ontwikkelingsmogelijkheden worden geboden. Voorbeelden hiervan zijn: wonen, recreatie, watersport, niet-agrarische bedrijven en infrastructuur. Ontwikkeling (uitbreiding of wijziging) van deze gebruiksfuncties mag niet ten koste gaan van de basisfuncties.
Een groot deel van het plangebied bestaat uit agrarisch cultuurlandschap. Dit bestemmingsplan heeft één agrarische gebiedsbestemming. Bijzondere landschapselementen zijn voorzien van een aparte bestemming, dubbelbestemming of beschermende aanduiding met bijbehorende regels. Naast het agrarische gebruik vormt het behoud en herstel van de landschappelijk karakteristiek een uitgangspunt voor de gebiedsbestemming. Natuurgebieden, (hoofd)watergangen, waterlopen en grote waterpartijen zijn specifiek bestemd.
Op 31 juli 2012 is het Afsprakenkader Ontwikkeling Landbouw en Landschap Waterland-oost van de gemeente Waterland en stadsdeel Amsterdam-Noord vastgesteld (zie bijlage 5 van de regels).
Het Afsprakenkader richt zich op het faciliteren van gewenste ontwikkelingen van de landbouw in Waterland-oost, zodat de landbouw economisch vitaal blijft en een rol kan blijven spelen in het beheer van gebieden waarbij tegelijkertijd een karakteristiek en vitaal veenweidelandschap behouden blijft. Waterland-oost wordt daarbij als één gebied beschouwd, waarin voor de ontwikkeling van de landbouw binnen de kaders van behoud en ontwikkeling van natuur en landschap, één beleid van toepassing is. Dit beleid, alsmede het daarin voorgestelde toetsingskader, is leidraad bij de inrichting van de agrarische gebiedsbestemming.
Verspreid in het plangebied komen Rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten en beeldbepalende en waardevolle panden voor. De beeldbepalende en waardevolle panden zijn voorzien van de aanduiding 'karakteristiek'. Aan de aanduiding is een omgevingsvergunningplicht gekoppeld voor het geheel of gedeeltelijk slopen van dergelijke panden. De monumenten zijn niet voorzien van deze aanduiding. Deze panden worden beschermd op basis van de Monumentenwet.
De opwekking van kleinschalige duurzame energie bijvoorbeeld in de vorm van zonnepanelen op gebouwen en dergelijk is in beginsel toegestaan, waarbij een afweging wordt gemaakt ten aanzien van de aanwezige monumentale, karakteristieke en landschappelijk waarden. Het aantal windturbines -windmolens- wordt niet uitgebreid.