Plan: | Bestemmingsplan Hooidonk |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0845.BP2010DGNHOOID-OH01 |
Het stedenbouwkundige plan is een heldere vertaling van het concept. Aan de Litserstraat blijft het huidige erf in stand, waarbij het 'hoofdgebouw' aan de straat zijde staat. Een gezamenlijk inrit leidt tevens naar de nieuw op te richten woning aan de noordzijde van het perceel. Op dit moment staat er aan de zuidoostzijde van het perceel een groot opstal, deze zal worden verkleind. Aan de noordzijde vormt de tuin een zachte overgang naar het buitengebied. Tezamen vormen zij een fraai ensemble.
Het buurtje aan de Hooidonk bestaat uit een hoofdstraat waarlangs de woningen gesitueerd zijn. De weg volgt een lichte kromming waardoor de bomen in het oog springen. Tevens vormen de woningen op deze wijze geen lange wand, maar verspringen van elkaar.
De weg wordt, zoals gezegd, begeleid door brede grasbermen waarin de bomen los geclusterd worden geplant. De weg loopt uit in het centrale, groene plein.
Het reliëf in het grasplein garandeert continu droge delen en naarmate de regenbui groter wordt zullen enkele delen voor waterberging ingezet worden. De laagste delen zullen maximaal 40 centimeter diep zijn. Bij een regenbui zal hier voor korte tijd wat water in staan.
Figuur 3.9 Plan Hooidonk
Het plan bestaat uit 14 nieuw op te richten vrijstaande woningen. Alle woningen zijn gelegen aan de nieuw aan te leggen weg in het plan Hooidonk.
De bestaande bebouwing gelegen aan de Litserstraat 66 en 66b en de Litserstraat 90 zijn in voorliggend bestemmingsplan meegenomen.
Figuur 3.10 Programma: 14 vrijstaande woningen
De opbouw van het groen in het openbare deel van het plangebied is afgeleid van de karakteristieke groenstructuur van Den Dungen met hoog opgaande weg- en kavelrandbeplantingen. In het plangebied komen beide terug.
De ontsluitingsweg heeft een eenzijdige boombeplanting aan de westzijde in een 3,5 meter brede groene grasberm. Er is voor de relatief brede groene berm aan één zijde gekozen om een optimale en duurzame groeiplaats te bieden aan de bomen. In deze berm liggen dan ook geen kabels en leidingen. De beplanting benadrukt de lichte boog die de weg maakt.
Berm en bomenrij lopen aan de zuidzijde van het plangebied uit in een gemeenschappelijke speel- en waterbergingsweide. Een grote solitaire boom vormt hier een accent in de hoogte. Over de inrichting van de speelweide wordt besloten op het moment dat er meer bekend is over de bewonerssamenstelling van het plangebied.
De open ruimte wordt aan de zuidkant begrensd door de bestaande rij knotwilgen op de slootkant. Aan de oostzijde krijgt het plangebied ter hoogte van de speel- en waterbergingsweide een nieuwe hoog opgaande perceelrandbeplanting. Tussen de stammen door blijft er zicht op het agrarische perceel daarachter.
Figuur 3.11 Groenstructuur
Om effectief gebruik te maken van de ruimte overlappen de functies in de openbare ruimte elkaar voor een deel. Openbaar groen gaat samen met waterberging en spelen; wandelen met incidenteel parkeren voor bezoekers. De kabels en leidingen liggen zo ver mogelijk van de strook met laanbomen vandaan. Dit bevordert de duurzaamheid van de groeiplaats en daarmee een lange levensduur van de bomen.
Figuur 3.12 Functies in de openbare ruimte
De verkeerstructuur in het plan Hooidonk is helder en eenvoudig van opzet.
De situatie aan de Litserstraat blijft ongewijzigd. Aan de Hooidonk komt een nieuwe aantakking. Alle kavels zullen hierop worden ontsloten. Aan het einde is mogelijkheid tot keren. Dit is gedimensioneerd op hulpdiensten, zoals brandweerauto en vuilniswagen. Langzaam verkeer kan in zuidelijke richting naar het toekomstige Jacobskamp. Deze structuur is zo ingericht dat ook hulpdiensten hiervan gebruik kunnen maken.
Figuur 3.13 Ontsluitingsstructuur
Figuur 3.14 Keerlus
Het bezoekersparkeren kan in de oostrand van het straatprofiel plaatsvinden. Een strook van 2 meter wordt gebruikt voor voetgangers, maar biedt ook ruimte aan incidenteel parkeren.
Figuur 3.15 Informele parkeerstrook