Plan: | Jacobskamp |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0845.BP2010DDNJCBSKM100-OH01 |
Gebruik
De voor 'Groen' aangewezen gronden zijn bestemd voor onder andere groenvoorzieningen, water en waterhuishoudkundige voorzieningen, oeververbindingen en waterbergingen (waaronder een bergbezinkbassin). Daarnaast zijn kunstobjecten, nutsvoorzieningen, speelvoorzieningen en parkeervoorzieningen toegestaan.
In de bestemmingsomschrijving is aangegeven, dat binnen de bestemming 'Groen' en de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' minimaal 3147 m³ aan waterberging (in de vorm van wadi's en sloten) moet worden gerealiseerd. Door middel van een aanduiding zijn de gebieden waar de waterberging zal gaan plaatsvinden binnen de bestemming 'Groen' op de verbeelding weergegeven. Een klein deel van de benodigde waterbergingscapaciteit zal binnen de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' worden gerealiseerd.
Mocht in de toekomst minder waterbergingscapaciteit noodzakelijk zijn (bijvoorbeeld door de bouw van minder huizen) dan is hiertoe in artikel 15 een afwijkingsbevoegdheid opgenomen.
Bouwen
Binnen de bestemming zijn gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde toegestaan. Gebouwen zijn uitsluitend ten behoeve van nutsvoorzieningen toegestaan. Voor deze gebouwen is een maximale toegestane oppervlakte en bouwhoogte in de regels opgenomen. Van de bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn eveneens de maximale hoogten opgenomen in de planregels.
Gebruik
De voor 'Recreatie' aangewezen gronden zijn bestemd voor volkstuinen met bijbehorende voorzieningen.
Bouwen
Binnen de bestemming zijn gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan. Er is maximaal 1 gebouw toegestaan (opberghok) voor de opslag van tuingereedschap e.d. Daarnaast zijn gebouwen ten behoeve van nutsvoorzieningen toegestaan. Voor deze gebouwen is een maximale toegestane oppervlakte en bouwhoogte in de regels opgenomen. Van de bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn eveneens de maximale hoogten opgenomen in de planregels.
Gebruik
De voor Sport aangewezen gronden mogen worden gebruikt voor sportvoorzieningen met daarbij behorende tribunes, sportterreinen, sporthal en parkeervoorzieningen. Daarnaast is horeca tot 100 m² toegestaan als ondergeschikte functie (kantine) per sportvoorziening. Een uitzondering hierop vormt de nieuwe kantine bij de nieuwe sportvelden. Deze mag een omvang hebben van maximaal 450 m2. Ook zijn schietbomen toegestaan ten behoeve van het schieten met de handboog dan wel de buks. Andere toegestane (ondergeschikte) functies in deze bestemming zijn o.a. groenvoorzieningen, waterhuishoudkundige voorzieningen, ontsluitingswegen en paden.
De minimale omvang van de waterberging binnen het bestemmingsvlak gelegen aan de Hooidonksestraat bedraagt 5% van dit vlak. Mocht in de toekomst minder waterbergingscapaciteit noodzakelijk zijn dan is hiertoe in artikel 15 een afwijkingsbevoegdheid opgenomen.
Bouwen
Gebouwen mogen enkel binnen het bouwvlak worden opgericht, met uitzondering van kleine gebouwen ten behoeve van sportvoorzieningen. De aangegeven bouwvlakken mogen volledig worden bebouwd, met dien verstande dat ter plaatse van het bouwvlak gelegen op de nieuwe sportvelden (en binnen het gebied met de maatvoeringsaanduiding 'maximale bouwhoogte 4 m') de oppervlakte van het gebouw maximaal 950 m2 mag bedragen. De maximale (goot- en) bouwhoogte zijn aangeduid op de verbeelding. Buiten de bouwvlakken zijn kleine gebouwen toegestaan ten dienste van de bestemming (per sportvoorziening maximaal 100 m2).
Naast gebouwen zijn bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan. Hiervan is de maximale hoogte gespecificeerd in de planregels. Ondergronds bouwen is uitsluitend toegestaan daar waar bovengrondse bebouwing mag worden gebouwd tot een diepte van 3,5 meter beneden peil.
Gebruik
De voor Tuin aangewezen gronden zijn bestemd voor tuinen behorend bij de aangrenzende hoofdgebouwen (woningen). Daarnaast zijn water en waterhuishoudkundige voorzieningen, groenvoorzieningen, in- en uitritten (inclusief oeververbindingen) toegestaan.
Bouwen
Binnen deze bestemming zijn aansluitend aan woning verbonden serres toegestaan. Daarnaast zijn bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan. Hiervan zijn de maximale hoogte en/of oppervlakte gespecificeerd in de planregels. Het bevoegd gezag kan door middel van een omgevingsvergunning een afwijking verlenen voor het bouwen van een bijbehorend bouwwerk (waaronder een carport). De voorwaarden hiervoor zijn gespecificeerd in de planregels.
Gebruik
De gronden met de bestemming Verkeer zijn bestemd voor onder andere wegen met hoofdzakelijk een ontsluitingsfunctie en de daarbij behorende infrastructurele voorzieningen. Het gaat hier om de gronden aan de noordzijde van het plangebied ter hoogte van de aansluiting van het Tennispad op de Hooidonksestraat. Daarnaast zijn binnen de bestemming parkeervoorzieningen, nutsvoorzieningen, groenvoorzieningen en waterhuishoudkundige voorzieningen toegestaan.
Bouwen
Binnen de bestemming Verkeer zijn enkel gebouwen ten behoeve van nutsvoorzieningen toegestaan. Daarnaast mogen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd. De maximale hoogten zijn in de planregels opgenomen.
Gebruik
De gronden met de bestemming Verkeer-Verblijfsgebied zijn bestemd voor onder andere ontsluitingswegen en paden met hoofdzakelijk een verblijfsfunctie en de daarbij behorende infrastructurele voorzieningen. Het gaat hier om vrijwel alle wegen in het plangebied, met uitzondering van de gronden aan de noordzijde van het plangebied. Deze zijn bestemd als Verkeer. Daarnaast zijn binnen de bestemming Verkeer-Verblijfsgebied parkeervoorzieningen, nutsvoorzieningen, groenvoorzieningen en waterhuishoudkundige voorzieningen en oeververbindingen toegestaan.
In een deel van de bestemming 'Verkeer - Verblijfsgebied' zullen voorzieningen worden aangelegd ten behoeve van de berging van water. De minimale omvang van deze waterberging bedraagt 3.147 m³ te realiseren binnen deze bestemming en de bestemming 'Groen'. Mocht in de toekomst minder waterbergingscapaciteit noodzakelijk zijn (bijvoorbeeld door de bouw van minder huizen) dan is hiertoe in artikel 15 een afwijkingsbevoegdheid opgenomen.
Bouwen
Binnen de bestemming Verkeer - Verblijfsgebied mogen alleen gebouwen ten behoeve van nutsvoorzieningen worden gebouwd. Bouwwerken, geen gebouwen zijnde, zijn ook toegestaan. De maximale hoogten zijn in de planregels opgenomen.
Gebruik
De voor Water bestemde gronden zijn onder andere bestemd voor (open) water, waterbergingen en waterhuishoudkundige voorzieningen, waaronder onderhoudswerkzaamheden. Daarnaast zijn binnen de bestemming groenvoorzieningen en oeververbindingen toegestaan.
Bouwen
Binnen de bestemming zijn geen gebouwen toegestaan, maar wel bouwwerken, geen gebouwen zijnde. De maximale hoogte is in de planregels gespecificeerd.
Gebruik
In de bestemming Wonen is naast wonen een beroep aan huis toegestaan. Daarnaast zijn parkeervoorzieningen, tuinen en erven toegestaan.
Bouwen
Aaneengebouwde, twee-aaneen, gestapelde en vrijstaande woningen zijn toegestaan daar waar ze door middel van een aanduiding op de verbeelding zijn aangegeven. Daar waar twee-aaneen woningen zijn toegestaan mogen ook geschakelde woningen worden gebouwd. De maximale bouw- en goothoogte en het maximale aantal woningen zijn gespecificeerd op de verbeelding. De hoofdgebouwen dienen binnen het bouwvlak te worden opgericht. Naast de hoofdgebouwen zijn bijbehorende bouwwerken en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan. Hiervan zijn de situeringseisen en maximale hoogten opgenomen in de planregels. Het bevoegd gezag kan door middel van een omgevingsvergunning een afwijking verlenen van de bouwregels ten behoeve van bijbehorende bouwwerken. De voorwaarden voor afwijking zijn opgenomen in de planregels.
In verband met de nabije ligging van de tennisvelden gelden er speciale bouwregels voor enkele woningen direct grenzend aan deze velden. Op het tennisveld worden geluidwerende voorzieningen aangelegd, zodat er een acceptabel woon- en leefklimaat ontstaat in deze woningen. Deze woningen hebben daarnaast zelf ook weer een geluidwerende functie voor de achterliggende woningen. Daartoe dienen de woningen door middel van hoofd- en bijgebouwen een aangesloten wand te vormen. Daarnaast krijgen de woningen een lessenaarsdak en is een minimale bouw- en goothoogte vastgelegd in de regels. Eén en ander is terug te vinden in enkele aanvullende bouwregels, die betrekking hebben op de gronden met de aanduiding 'specifieke bouwaanduiding - 1'.
Ook gelden er specifieke bouwregels voor enkele woningen direct grenzend aan de nieuwe sportvoorzieningen en de bestaande sporthal. Om een acceptabel woon- en leefklimaat te hebben dienen de zijgevels van de woningen een zogenaamde dove gevel te krijgen: een geluidsdichte scheidingsconstructie als bedoeld in de Wet geluidhinder. Het gaat om de gevels, die op de verbeelding zijn aangeduid met de 'specifieke bouwaanduiding - 2'.
Voor de gronden met de 'specifieke bouwaanduiding - 3' geldt geen minimale of maximale dakhelling conform het beeldkwaliteitsplan.
In het plangebied ligt een rioolwatertransportleiding. Deze zal gedeeltelijk worden verlegd in verband met de geplande nieuwbouw van woningen. De ligging van de (nieuwe) leiding (inclusief een beschermingszone) is vastgelegd door de dubbelbestemming 'Leiding - Riool'. Indien er strijd ontstaat tussen het belang van de bescherming van deze transportleiding en de onderliggende bestemmingen pevraleert het belang van de transportleiding. De exacte ligging van de leiding is nog niet bekend. Daar kan dus nog mee geschoven worden. Wel dient aan beide zijden minimaal een beschermingszone te liggen van elk 3,5 meter breed.
Gebouwen mogen binnen de dubbelbestemming 'Leiding - Riool' alleen gebouwd worden nadat een procedure voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning is afgerond. Ook is voor veel werken en werkzaamheden een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde of van werkzaamheden, noodzakelijk.
Gronden parallel aan enkele waterlopen hebben in overleg met het Waterschap de dubbelbestemming 'Waterstaat - Beheerzone waterlopen' gekregen. Hier prevaleert het belang van het waterschap de waterlopen goed te kunnen onderhouden. Voor een verdere toelichting wordt verwezen naar paragraaf 5.11 van deze toelichting.
Gebouwen mogen binnen de dubbelbestemming 'Waterstaat - Beheerzone waterlopen' alleen gebouwd worden nadat een procedure voor het verkrijgen van een omgevingsvergunning is afgerond. Ook is voor veel werken en werkzaamheden een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerken zijnde of van werkzaamheden, noodzakelijk.