Plan: | Jacobskamp |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0845.BP2010DDNJCBSKM100-OH01 |
Structuurvisie 1999-2015 Groene gemeente en Structuurvisie Jacobskamp
De structuurvisie (Structuurvisie 1999-2015 'Groene gemeente', vaststellingsdatum november 1999) geeft een visie op de toekomst van de gemeente Sint-Michielsgestel. De structuurvisie is als separate bijlage 2 opgenomen bij dit bestemmingsplan. De structuurvisie geeft antwoorden op ruimtevragende en - structurerende aspecten als natuur & landschap, landbouw, wonen, werken, recreatie en infrastructuur. De structuurvisie beoogt voor 15 jaar, tot 2015, het kader te bieden voor de ruimtelijke ontwikkelingen voor Sint-Michielsgestel. Dit zowel op het niveau van de gemeente als geheel, als op het niveau van onderscheiden gebieden, waaronder de afzonderlijk kernen.
Woningbouw in de dorpen dient zoveel mogelijk afgestemd te zijn op de lokale woningbehoefte en de ruimtelijke mogelijkheden. Woningbouw wordt evenredig verdeeld over de kernen mits dit landschappelijk in te passen is.
Doorwerking plangebied
De gemeente Sint-Michielsgestel heeft bewust gekozen voor invulling en transformatie van het noordoostelijke deel van het transformatiegebied rond Den Dungen. In de structuurvisie Sint-Michielsgestel is vastgelegd dat de kom van Den Dungen zou kunnen doorgroeien tot aan de keerdijk. Vooral de harde grens van de keerdijk is hierbij leidend geweest. Buitendijks is het uitgangspunt openheid. Deze indeling past bij de historische functie van de dijk.
In de structuurvisie is een model opgenomen, waarin Sint-Michielsgestel en Den Dungen naar elkaar toe groeien, onder andere door hier een nieuwe sportaccommodatie te realiseren. De provincie heeft aangegeven dat dit onwenselijk is en dat Sint-Michielsgestel en Den Dungen twee aparte kernen moeten blijven. De gemeente speelt in op deze wens door nu aan de andere zijde van Den Dungen ruimte te creëren voor sport en woningbouw.
In de Structuurvisie 'Jacobskamp' (zie ook paragraaf 3.1 onder het kopje 'verkaveling') wordt aangegeven welke uitgangspunten gelden voor het stedenbouwkundige ontwerp en de (landschappelijke) inpassing van de nieuwe woonwijk.
Het gebied Jacobskamp ligt tegen een cultuurhistorisch waardevol gebied aan. Het gaat daarbij om het gebied tussen de Zuid Willemsvaart en de Hooidonksestraat / Beemdweg. Het gebied maakte onderdeel uit van de linie van 's-Hertogenbosch. In het landschap zijn nog diverse relicten terug te vinden van de militaire geschiedenis die hier heeft plaatsgevonden. De hierboven reeds genoemde keerdijk gelegen in een boog rondom Den Dungen is een bijzonder stelsel van losse dijkjes die aan één zijn gegroeid. De dijken moesten Den Dungen beschermen tegen de wateroverlast. De openheid van dit gebied is kenmerkend en nog steeds waarneembaar. Het gebied kent mooie zichtlijnen naar de kerk van Den Dungen en de stadsrand van 's-Hertogenbosch. In de Structuurvisie 'Jacobskamp' wordt dan ook gekozen voor een open 'gebruiksstructuur' richting deze oude keerdijk (zie ook pagina 24 Structuurvisie 'Jacobskamp'). Daarbij is de keuze gemaakt voor het zover mogelijk naar buiten plaatsen van de sportvelden. Deze functie heeft namelijk een zeer lage bebouwingsdichtheid waardoor de doorkijk naar het buitengebied met de keerdijk maximaal gewaarborgd wordt, hetgeen niet het geval zou zijn wanneer hier woningen voorgesteld zouden worden.
In het gebied Jacobskamp zijn de cultuurhistorische aspecten minder sterk bewaard. Zoals in de cultuurhistorische van de Structuurvisie terug te vinden is, is door herverkaveling de historische stedenbouwkundige structuur grotendeels verdwenen. Eén overgebleven en opvallend element is een sloot die grofweg in de noord-zuid richting door het gebied loopt en aan de noordzijde afbuigt richting het Tennispad. Deze structuur is terug te herleiden naar de situatie omstreeks 1800. In het kader van de structuurvisie is besloten om deze structuur te respecteren en deze te zien als een natuurlijk gegeven scheiding tussen het woongebied Jacobskamp en de overgangszone (sportvelden) richting de Hooidonksestraat en de keerdijk.
Woonvisie en woonwensen
In de woonvisie van de gemeente Sint-Michielsgestel (Woonvisie gemeente Sint-Michielsgestel,
vaststellingsdatum 10 november 2005) stelt de gemeente dat zij wil werken aan een duurzaam woonklimaat. Hieronder wordt verstaan dat alle generaties de komende decennia prettig in de verschillende kernen in de gemeente kunnen blijven wonen. De woonvisie is als separate bijlage 3 bij dit bestemmingsplan gevoegd. De gemeente heeft vier speerpunten geformuleerd om te komen tot dit duurzame woonklimaat:
Duidelijk is dat de gemeente dit programma niet alleen kan uitvoeren. Nadrukkelijk zoekt de gemeente samenwerking met andere partijen om de verschillende speerpunten te realiseren. Bij het voeren van de actieve grondpolitiek kan de gemeenten onder andere gebruik maken van de Wet voorkeursrecht gemeenten om zo haar nieuwbouwprogramma te realiseren.
In het woonwensenonderzoek dat is opgenomen in de woonvisie, komen de volgende zaken naar voren:
In Den Dungen is bovendien al jaren niet meer gebouwd. De gemeente wil haar eigen inwoners meer woonmogelijkheden geven in de eigen kern en pakt deze vraag aan.
Doorwerking plangebied
Uit de woonvisie en het woonwensenonderzoek blijkt dat de vraag naar koopwoningen aanwezig is. De kern Den Dungen heeft behoefte aan nieuwe woningbouw van grondgebonden woningen. De verdeling van de woningtypen en prijsklassen voor Jacobskamp is verder afgestemd op de doelstellingen uit de woonvisie en uit het woningbouwprogramma. Er worden verschillende soorten woningen in verschillende prijsklassen gebouwd om een gevarieerde woonwijk te krijgen.
De gemeente realiseert 288 woningen in Jacobskamp en twee nieuwe woningen op het perceel aan de Hooidonksestraat 2. De woningen worden in principe gebouwd voor de eigen behoefte van Den Dungen. Het aandeel sociale woningbouw is 25% van het totaal te bouwen woningen. De sociale woningbouw bestaat zowel uit sociale huurwoningen en sociale koopwoningen. De overige woningen worden in verschillende prijsklassen gebouwd.
Verkeersveiligheidsplan
Er is een gemeentelijk verkeersveiligheidsplan opgesteld voor Sint-Michielsgestel (gemeentelijk
verkeersveiligheidsplan, vaststellingsdatum maart 1998). Dit verkeersveiligheidsplan is als separate bijlage 4 bij het bestemmingsplan gevoegd. De aanleiding voor het opstellen van het verkeersveiligheidsplan is drieledig, namelijk de toenemende verkeershinder, de toenemende onveiligheid en nieuw geformuleerd beleid.
De wegen binnen de gemeenten worden duurzaam veilig ingericht. Dit betekent dat de wegen onderscheiden worden naar functie:
De Rijkswegen hebben een stroomfunctie, de provinciale wegen en enkele wegen binnen de bebouwde kom hebben een gebiedsontsluitingsfunctie. De wegen binnen de bebouwde kom worden ingericht als 30 km/uur wegen.
Doorwerking plangebied
De wegen binnen het bestemmingsplan, waaronder het Tennispad, krijgen een maximumsnelheid van 30 km/uur. De wegen in de omgeving van het plangebied, Hooidonksestraat en Paterstraat, hebben een snelheid van 60 km/uur.