Plan: | Kom Ravenstein - 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0828.BPkomravenstein-VG01 |
het bestemmingsplan Kom Ravenstein - 2013 van de gemeente Oss.
de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0828.BPkomravenstein-VG01 met bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen.
een beroep dat in of bij een woning door de bewoner wordt uitgeoefend, waarbij de woning in overwegende mate de woonfunctie behoudt en dat een ruimtelijke uitwerking of uitstraling heeft die met de woonfunctie in overeenstemming is.
een beroeps- of bedrijfsmatige activiteit die in of bij een woning door de bewoner wordt uitgeoefend, waarbij de woning in overwegende mate de woonfunctie behoudt en een ruimtelijke uitwerking of uitstraling heeft die met de woonfunctie in overeenstemming is.
een aan een hoofdgebouw toegevoegde, afzonderlijke ruimte die qua afmetingen en/of visueel opzicht (onder meer voor wat betreft goothoogte, dakhelling en/of dakvorm), ondergeschikt is aan het hoofdgebouw.
een geometrisch bepaald vlak of figuur, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels regels worden gesteld ten aanzien van het gebruik en/of het bebouwen van deze gronden.
de grens van een aanduiding indien het een vlak betreft.
de achterste grens van een bouwvlak, gezien vanaf de weg waarop het hoofdgebouw is georiënteerd;
indien er niet sprake is van een achterste grens van een bouwvlak dan wel geen bouwvlak is aangegeven: de denkbeeldige lijn die wordt getrokken langs de achtergevel van het hoofdgebouw - zonder aan- en uitbouwen en aangebouwde bijgebouwen - alsmede het verlengde daarvan.
een vrijstaand bijgebouw dat qua ligging een ruimtelijke eenheid vormt met de bijbehorende woning en waarin een gedeelte van de huishouding uit een oogpunt van mantelzorg gehuisvest is.
een bedrijf dat is gericht op het voortbrengen van producten door middel van het telen van gewassen (houtteelt daaronder begrepen) en/of het houden van dieren.
één of meer gebouwen en/of bouwwerken geen gebouw zijnde.
een kleinschalige overnachtingsaccommodatie gericht op het bieden van de mogelijkheid tot een toeristisch en veelal kortdurend verblijf met het serveren van ontbijt, gevestigd in een woonhuis of bijbehorende aan- of uitbouw of bijgebouw en volledig gedreven door de bewoner van het betreffende woonhuis.
de uitoefening van opslag-, handels-, transport- en industriële en ambachtelijke bedrijven, een en ander met uitsluiting van agrarische bedrijven, detailhandel, horeca, dienstverlening, zelfstandige kantoren, maatschappelijke voorzieningen en voorzieningen op het gebied van cultuur en ontspanning;
een gebouw dat dient voor de uitoefening van een bedrijf of bedrijfsactiviteit.
een woning in of bij een gebouw of op een terrein, kennelijk slechts bedoeld voor (het huishouden van) een persoon wiens huisvesting daar gelet op de bestemming van het gebouw of het terrein noodzakelijk is.
de totale vloeroppervlakte van de ruimte binnen een bouwwerk en/of op een terrein die wordt gebruikt voor de uitoefening van een aan-huis-verbonden-beroep c.q. een bedrijf, kantoor of een dienstverlenende instelling, inclusief opslag- en administratieruimten en dergelijke.
de grens van een bestemmingsvlak.
een geometrisch bepaald vlak met eenzelfde bestemming.
uitbreiding van een hoofdgebouw dan wel functioneel met een zich op hetzelfde perceel bevindend hoofdgebouw verbonden, daar al dan niet tegen aangebouwd en met de aarde verbonden bouwwerk met een dak.
een op zichzelf staand, al dan niet vrijstaand gebouw, dat door de vorm onderscheiden kan worden van het op hetzelfde bouwperceel gelegen hoofdgebouw en dat in architectonisch opzicht ondergeschikt is aan het hoofdgebouw.
woonruimte waarin al dan niet zelfstandige woningen zijn opgenomen met gemeenschappelijke voorzieningen zoals een bejaardenhuis, woonzorgcomplex of daarmee gelijk te stellen voorziening.
het plaatsen, het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk.
de grens van een bouwvlak.
een doorlopend gedeelte van een gebouw dat door op gelijke of nagenoeg gelijke hoogte liggende vloeren of balklagen is begrensd, zulks met inbegrip van de begane grond en met uitsluiting van onderbouw en zolder.
een detailhandelsbedrijf met een al dan niet geheel overdekte verkoopvloeroppervlakte van minimaal 1000 m², waarop het assortiment van bouw- en doe-het-zelf-producten grotendeels op basis van zelfbediening ten verkoop wordt aangeboden;
een verzameling gebouwen bestaande uit een vrijstaand hoofdgebouw dan wel twee of meer aaneengebouwde hoofdgebouwen inclusief aan- en uitbouwen.
een aaneengesloten stuk grond, waarop ingevolge de regels een zelfstandige, bij elkaar behorende bebouwing is toegelaten.
de grens van een bouwperceel.
een geometrisch bepaald vlak, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels bepaalde gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde zijn toegelaten.
een bouwkundige constructie van enige omvang die direct en duurzaam met de aarde is verbonden.
een dakconstructie, vrijstaand zonder wanden dan wel aan maximaal drie zijden begrensd door de gevels van belendende gebouwen, bestemd voor het overdekt stallen van auto's.
Onder bedrijven in categorie 3 wordt mede begrepen bedrijven in de categorie 3.1 en 3.2 van de milieuzoneringslijst. Onder bedrijven in de categorie 4 wordt mede begrepen bedrijven in de categorie 4.1 en 4.2 van de milieuzoneringslijst.
het al dan niet bedrijfsmatig verrichten van activiteiten gericht op spel, vermaak en ontspanning, waaronder begrepen: atelier, bioscoop, bowlingbaan, casino, creativiteitscentrum, dansschool, evenemententerrein, fitnesscentrum, kinderboerderij, museum, muziekschool, muziektheater, sauna, speeltuin, sportschool, theater, wellnesscentrum alsmede ondergeschikte horeca in combinatie met en ten dienste van deze voorzieningen;
De aan een bouwwerk of een gebied toegekende waarde die wordt gekenmerkt door het beeld dat is ontstaan door het gebruik dat de mens in de loop van de geschiedenis heeft gemaakt van dat bouwwerk of dat gebied.
het bedrijfsmatig te koop aanbieden, waaronder begrepen de uitstalling ten verkoop, het verkopen en/of leveren van goederen aan personen die die goederen kopen voor gebruik, verbruik of aanwending anders dan in de uitoefening van een beroeps- of bedrijfsactiviteit.
een bedrijfsmatige activiteit met een uitsluitend of in hoofdzaak dienstverlenende of verzorgende taak al dan niet met een baliefunctie, zoals: uitzendbureaus, reisbureaus, wasserettes, kapsalons, bijkantoren van banken en van sociaal-culturele instellingen, postagentschappen, telefoon-, internet-, telegraaf- en telexdiensten, snelfoto-ontwikkel- en copy-shops, videotheken en autorijscholen.
een gevel als bedoeld in artikel 1b vijfde lid van de Wet geluidhinder.
de bouwlaag op de begane grond.
de natuurlijke persoon, groep van personen of rechtspersoon die bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig is prostitutie aanbiedt die op een andere plaats dan in de bedrijfsruimte wordt uitgeoefend.
recreatief medegebruik waarbij de recreatie geen specifiek beslag legt op de ruimte, zoals wandel-, ruiter- en fietspaden, vis- en picknickplaatsen en naar de aard, omvang en schaal daarmee gelijk te stellen voorzieningen;
activiteiten ten behoeve waarvan gebruik van gebouwen en/of gronden of aangewezen delen daarvan is toegestaan.
een bedrijf dat uitsluitend of in hoofdzaak is bestemd voor verkoop, onderhoud en reparatie van motorvoertuigen zonder de verkoop van motorbrandstoffen.
stallingsruimte voor één auto, deel uitmakend van een complex van dergelijke stallingen.
elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke, overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.t.
inrichtingen als bedoeld in de artikelen 1 en 41 van de Wet geluidhinder, die in belangrijke mate geluidhinder kunnen veroorzaken, en die zijn aangewezen in bijlage I, onderdeel D behorend bij het Besluit omgevingsrecht.
bebouwing bestaande uit in één hoofdgebouw boven en eventueel naast elkaar gelegen zelfstandige woningen.
de aanduiding van de grens van het bouwvlak die gericht is naar de weg of ander openbaar gebied en waarop de bebouwing is georiënteerd;
een agrarisch bedrijf waarvan de productie geheel of in overwegende mate afhankelijk is van het voortbrengend vermogen van onbebouwde grond in de directe omgeving van het bedrijf. Grondgebonden bedrijven zijn in ieder geval: akkerbouw-, fruitteelt-, vollegrondstuinbouwbedrijven en boomteeltbedrijven waarvan de bomen rechtstreeks in de grond zijn geplant en melkveebedrijven.
het bedrijfsmatig te koop aanbieden, waaronder de uitstalling ten verkoop, het verkopen en/of leveren van goederen aan wederverkopers dan wel aan instellingen of personen tot aanwending in een andere bedrijfsactiviteit.
het niet-bedrijfsmatig houden van dieren en/of telen van gewassen.
een of meer panden, of een gedeelte daarvan, dat noodzakelijk is voor de verwezenlijking van de geldende of toekomstige bestemming van een perceel en, indien meer panden of bouwwerken op het perceel aanwezig zijn, gelet op die bestemming het belangrijkst is..
een bedrijf gericht op één of meer van de navolgende bedrijfsmatige activiteiten:
een en ander al dan niet in combinatie met een vermaaksfunctie (uitgezonderd een erotisch getinte vermaaksfunctie).
een bedrijf dat in hoofdzaak is gericht op het verstrekken van nachtverblijf, al dan niet in combinatie met het exploiteren van zaalaccommodatie, en waarbij het vertrekken van voedsel en dranken daaraan ondergeschikt is, zoals een hotel of pension.
een bedrijf dat in hoofdzaak gericht is op het bedrijfsmatig verstrekken van al dan niet ter plaatse bereide etenswaren ten behoeve van consumptie ter plaatse, alsmede het daaraan ondergeschikt verstrekken van dranken, al dan niet in combinatie met het verstrekken van nachtverblijf en/of het exploiteren van zaalaccommodatie, zoals een (hotel)restaurant, pannenkoekenhuis, eetcafé en pizzeria, uitgezonderd een maaltijdafhaalcentrum.
de leefvorm of samenlevingsvorm van een alleenstaande of een gezin, waaronder mede wordt begrepen:
een praktijk of bedrijf, uitgeoefend door één beroepsuitoefenaar al dan niet administratief of anderszins ondersteund door ten hoogste een ander persoon.
een ruimte of bij elkaar horende ruimten die bestemd is/zijn om voornamelijk te worden gebruikt voor administratieve werkzaamheden of administratieve dienstverlening.
een geheel of nagenoeg geheel, dat wil zeggen maximaal 0,5 m boven peil, ondergronds gelegen ruimte, die grotendeels is gesitueerd onder een bijbehorend bovengronds bouwwerk.
de aan een gebied toegekende waarde in visueel-ruimtelijk en/of cultuurhistorisch en/of ecologisch opzicht;
de lijst, behorend bij deze regels, waarin is aangegeven welke beroeps- en bedrijfsmatige activiteiten rechtstreeks toelaatbaar zijn in woningen.
maatschappelijke voorzieningen op het gebied en/of in de vorm van: asielzoekerscentrum, bibliotheek, drugsopvang, gezondheidszorg (incl. apotheek), jeugdopvang, kinder- en naschoolse opvang, onderwijs, openbaar bestuur en openbare dienstverlening, praktijkruimte, religie en levensbeschouwing, uitvaartcentrum, verenigingsleven, welzijnsinstelling, zorgboerderij, zorginstelling, alsmede ondergeschikte detailhandel en horeca in combinatie met en ten dienste van deze voorzieningen.
het bieden van zorg aan eenieder die hulpbehoevend is op het fysieke, psychische en/of sociale vlak, op vrijwillige basis en buiten organisatorisch verband.
de lijst van handels- en bedrijfsactiviteiten die onderdeel uitmaakt van de regels, waarin deze activiteiten naar milieucategorie zijn onderscheiden.
een gedeelte van een gebouw dat gedeeltelijk onder peil is gelegen.
beperkte, op de eindgebruiker gerichte verkoop van goederen die functioneel rechtstreeks verband houden met bedrijfsactiviteiten die als hoofdfunctie worden uitgeoefend.
een bouwkundige constructie van enige omvang, geen pand zijnde, die direct en duurzaam met de aarde is verbonden.
de kleinste bij de totstandkoming functioneel en bouwkundig-constructief zelfstandige eenheid die direct en duurzaam met de aarde is verbonden en betreedbaar en afsluitbaar is.
een woning met een geheel of gedeeltelijk omsloten binnenplaats of binnentuin, gevormd door de gevels van belendende dan wel op het eigen bouwperceel aanwezige bebouwing.
beperkte, op de eindgebruiker gerichte verkoop van goederen vanuit een bedrijf dat die goederen vervaardigt/produceert, bewerkt en/of toepast in het productieproces, waarbij de detailhandelsfunctie ondergeschikt is aan de productiefunctie.
het zich beschikbaar stellen tot het verrichten van seksuele handelingen met een ander tegen vergoeding.
een inrichting waarbij ingevolge het Besluit externe veiligheid inrichtingen (Bevi) een grenswaarde, richtwaarde voor het risico c.q. risicoafstand moet worden aangehouden bij het in een bestemmingsplan toelaten van kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten.
de kwaliteit van de ruimte zoals bepaald door de gebruikswaarde, de belevingswaarde en de toekomstwaarde van die ruimte.
de voor het publiek toegankelijke, besloten ruimte waarin bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was seksuele handelingen worden verricht of vertoningen van erotisch-pornografische aard plaatsvinden; onder een seksinrichting worden in elk geval verstaan: een seksbioscoop, seksautomatenhal, sekstheater, parenclub of een prostitutiebedrijf waaronder tevens begrepen een erotische-massagesalon, al dan niet in combinatie met elkaar.
voorziening in, op of boven de grond die door agrarische bedrijven met plantaardige teelten wordt gebruikt om één of meer van de volgende doelen na te streven:
Voorbeelden van teeltondersteunende voorzieningen zijn: aardbeiteelttafels, afdekfolies, antiworteldoeken, boomteelthekken, hagelnetten, insectengazen, plastic tunnels, ondersteunende kassen, schaduwhallen en vraatnetten.
teeltondersteunende voorziening die zo lang de teelt het vereist aanwezig is, met een maximum van acht maanden per jaar.
de vergroting van een bestaande ruimte in een hoofdgebouw die qua afmetingen en/of in visueel opzicht (onder meer wat betreft (goot)hoogte, dakhelling en/of dakvorm), ondergeschikt is aan het hoofdgebouw.
elke bouwlaag boven de eerste bouwlaag op de begane grond.
de totale oppervlakte van de voor het publiek toegankelijke en zichtbare winkelruimte, inclusief de etalageruimte en de ruimte achter de toonbank.
de lijn (in hoeksituaties: de lijnen) waarin de naar de weg of ander openbaar gebied gekeerde gevel(s) van het dichtst bij die weg of ander openbaar gebied gelegen gebouw is (zijn) gelegen alsmede het verlengde daarvan.
een inrichting waar professioneel vuurwerk en consumentenvuurwerk aanwezig is.
het bewonen van een woning.
een complex van ruimten, geschikt en bestemd voor de huisvesting van niet meer dan één huishouden.
een gebouw dat meerdere naast elkaar gelegen en/of geheel of gedeeltelijk boven elkaar gelegen woningen omvat en dat qua uiterlijk als een eenheid kan worden beschouwd.
een gebouw, dat één grondgebonden woning omvat.
een voor bewoning bestemd gebouw dat is geplaatst op een standplaats en dat in zijn geheel of in delen kan worden verplaatst.
Bij toepassing van deze regels wordt als volgt gemeten:
de kortste afstand van het verticale vlak in de zijdelingse perceelsgrens tot enig punt van het betreffende bouwwerk op een bouwperceel.
de oppervlakte van alle op een bouwperceel aanwezige bouwwerken samen.
de oppervlakte, die met gebouwen (carports en overkappingen inbegrepen) is bebouwd, uitgedrukt in procenten van de oppervlakte van het bouwperceel, voor zover dat is gelegen binnen de bestemming, of binnen een in de regels nader aan te duiden gedeelte van die bestemming; bij het bepalen van de oppervlakte van een bouwperceel waarop een of meer woningen mogen worden gebouwd, wordt de oppervlakte van de bij de woning behorende bestemming 'Tuin' meegerekend; de oppervlakte wordt altijd in gehele getallen bepaald.
tussen de buitenwerkse hoofdgevelvlakken en/of de harten van gemeenschappelijke scheidingsmuren.
langs het dakvlak ten opzichte van het horizontale vlak.
tussen de zijdelingse perceelsgrenzen, gemeten over tenminste 3/4 van de lengte van het bouwperceel, in welke lengte in ieder geval het bouwvlak aanwezig is of de toegestane situering van het hoofdgebouw indien geen bouwvlak is aangegeven.
vanaf het peil tot aan de bovenkant van de goot c.q. de druiplijn, het boeibord of een daarmee gelijk te stellen constructiedeel.
tussen de onderzijde van de beganegrondvloer, de buitenzijde van de gevels (en/of het hart van de scheidsmuren) en de buitenzijde van daken en dakkapellen.
vanaf het peil tot aan het hoogste punt van een gebouw of van een overig bouwwerk met uitzondering van ondergeschikte bouwonderdelen, zoals schoorstenen, antennes, en naar de aard daarmee gelijk te stellen bouwonderdelen.
tussen de buitenwerkse gevelvlakken en/of het hart van de scheidingsmuren, neerwaarts geprojecteerd op het gemiddelde niveau van het afgewerkte bouwterrein ter plaatse van het bouwwerk.
De voor 'Agrarisch' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Het is verboden op en/of in deze gronden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning de volgende werken, geen bouwwerk zijnde, en/of werkzaamheden uit te voeren of te doen of laten uitvoeren:
Het in artikel 3.3.1 vervatte verbod geldt niet voor werken, geen bouwwerk zijnde, en werkzaamheden:
De voor 'Bedrijf' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Bebouwing mag alleen worden opgericht ten behoeve van de doelen als genoemd in lid 4.1.
Voor het bouwen van gebouwen gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouw zijnde, gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van een ééngezinsbovenwoning gelden de volgende regels:
Het bebouwingspercentage mag niet meer bedragen dan ter plaatse van de aanduiding 'maximum bebouwingspercentage (%)' is aangegeven. Indien geen aanduiding 'maximum bebouwingspercentage (%)' is opgenomen, mag het bebouwingspercentage 100 bedragen.
Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken:
De voor 'Gemengd' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Overzicht toegestane functies | ||||||||
functies | toegestaan op gehele bouwperceel met uitzondering van de verdiepingen van een gebouw |
toegestaan op verdiepingen van een gebouw | afwijken met omgevings- vergunning mogelijk |
|||||
detailhandel | ja | nee | ja, zie lid 5.4 | |||||
horeca 1 | ja | ja | n.v.t. | |||||
horeca 2 | ja | nee | ja, zie lid 5.4. | |||||
cultuur en ontspanning | ja | nee | ja, zie lid 5.4 | |||||
kantoren | ja | ja | n.v.t. | |||||
dienstverlening | ja | ja | n.v.t. | |||||
maatschappelijk | ja | ja | n.v.t. | |||||
wonen | ja, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'wonen' | ja, uitsluitend ter plaatse van de aanduiding 'wonen' | n.v.t. | |||||
bedrijven genoemd in categorie 1 van de milieuzoneringslijst | ja | nee | nee | |||||
parkeervoorzieningen | ja | nee | nee |
en voorts voor de volgende functies:
Bebouwing mag alleen worden opgericht ten behoeve van de doelen als genoemd in lid 5.1.
Voor het bouwen van hoofdgebouwen gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van aan- en uitbouwen en bijgebouwen gelden de volgende regels:
In voorkomend geval in afwijking van het bepaalde in de leden 5.2.2 en 5.2.3 mogen ten behoeve van nutsvoorzieningen gebouwen worden gebouwd met inachtneming van de volgende regels:
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouw zijnde gelden de volgende regels:
Onder het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan wordt in ieder geval verstaan:
Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken:
De voor 'Groen' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Bebouwing mag alleen worden opgericht ten behoeve van de doelen als genoemd in lid 6.1.
Op deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouw zijnde worden gebouwd. Hiervoor gelden de volgende regels.
In afwijking van het bepaalde in lid 6.2.2 mogen op deze gronden gebouwen ten behoeve van de scouting worden gebouwd. Hiervoor gelden de volgende regels:
In afwijking van het bepaalde in lid 6.2.2 mogen op deze gronden gebouwen ten behoeve van nutsvoorzieningen worden gebouwd. Hiervoor gelden de volgende regels:
Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in lid 6.2.2 voor de bouw van gebouwen ten behoeve van speel- en verblijfsvoorzieningen. Hiervoor gelden de volgende regels:
De voor 'Maatschappelijk' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Bebouwing mag alleen worden opgericht ten behoeve van de doelen als genoemd in lid 7.1.
Voor het bouwen van gebouwen gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouw zijnde gelden de volgende regels:
Onder het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan wordt in ieder geval verstaan:
De voor 'Sport' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Bebouwing mag alleen worden opgericht ten behoeve van de doelen als genoemd in lid 8.1.
Voor het bouwen van gebouwen ten behoeve van sportvoorzieningen gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouw zijnde, gelden de volgende regels:
In afwijking van het bepaalde in lid 8.2.1 en in lid 8.2.3 mag op deze gronden ter plaatse van de aanduiding 'zend-/ontvangstinstallatie' een zend- en ontvangstinstallatie worden gebouwd met een bouwhoogte van niet meer dan 50 m.
Het bebouwingspercentage mag 100 bedragen.
Onder het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan wordt in ieder geval verstaan:
Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in lid 8.1 en worden toegestaan dat de gebouwen in ondergeschikte mate worden gebruikt voor maatschappelijke voorzieningen op het gebied c.q. in de vorm van jeugdopvang, kinder- en naschoolse opvang en verenigingsleven, mits een goede verkeersafwikkeling kan worden gewaarborgd en voorzien kan worden in de extra parkeerbehoefte die deze voorzieningen met zich brengen.
De voor 'Tuin' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Bebouwing mag alleen worden opgericht ten behoeve van de doelen als genoemd in lid 9.1.
Op deze gronden mogen uitsluitend bij de woning behorende bouwwerken, geen gebouw zijnde worden gebouwd. Hiervoor gelden de volgende regels:
Op deze gronden mogen carports worden gebouwd. Hiervoor gelden - in voorkomend geval in afwijking van het bepaalde in lid 9.2.2 - de volgende regels.
Onder het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan wordt in ieder geval verstaan de opslag van onbruikbare of althans aan hun oorspronkelijke bestemming onttrokken goederen en van materialen, emballage en afval, behoudens voorzover zulks noodzakelijk is in verband met het op de bestemming gerichte gebruik.
De voor 'Verkeer' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op of in deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouw zijnde, worden gebouwd ten behoeve van de in lid 10.1 genoemde doelen. Hiervoor gelden de volgende regels:
In afwijking van het bepaalde in lid 10.2.1 mogen op deze gronden gebouwen ten behoeve van nutsvoorzieningen en openbaar vervoer worden gebouwd. Hiervoor gelden de volgende regels:
De voor 'Verkeer - Verblijf' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
een en ander met dien verstande dat:
Op of in deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouw zijnde, worden gebouwd ten behoeve van de in lid 11.1 genoemde doelen. Hiervoor gelden de volgende regels:
In afwijking van het bepaalde in lid 11.2.1 mogen op deze gronden gebouwen ten behoeve van nutsvoorzieningen en openbaar vervoer worden gebouwd. Hiervoor gelden de volgende regels:
In afwijking van het bepaalde in lid 11.2.1 mogen op deze gronden ter plaatse van de aanduiding 'nutsvoorziening' gebouwen worden gebouwd ten behoeve van nutsvoorzieningen. Hiervoor gelden de volgende regels.
In afwijking van het bepaalde in lid 11.2.1 mogen op de gronden ter plaatse van de aanduiding 'garage (ga)' gebouwen worden gebouwd ten dienste van de stalling van motorvoertuigen. Hiervoor gelden de volgende regels:
De voor 'Water' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op of in deze gronden mogen geen gebouwen, doch uitsluitend bouwwerken, geen gebouw zijnde worden gebouwd, met dien verstande, dat de bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouw zijnde, niet meer mag bedragen dan 4 m.
De voor 'Wonen - Halfvrijstaand' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Bebouwing mag alleen worden opgericht ten behoeve van de doelen als genoemd in lid 13.1.
Voor het bouwen van hoofdgebouwen gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van aan- en uitbouwen, bijgebouwen en carports gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van bouwwerken geen gebouw zijnde gelden de volgende regels:
Het bebouwingspercentage mag per bouwperceel niet meer bedragen dan hieronder is aangegeven
oppervlakte bouwperceel | bebouwingspercentage |
bouwperceel tot en met 300 m2 | 55% |
bouwperceel van 301 tot en met 400 m2 | 55% voor de oppervlakte tot 300 m2 en 30% over de meerdere oppervlakte |
bouwperceel van 401 m2 en groter | 50% over de oppervlakte tot 400 m2 en 20% over de meerdere oppervlakte |
met dien verstande dat de gezamenlijke oppervlakte buiten het bouwvlak van aan- en uitbouwen, bijgebouwen, carports en overkappingen niet meer mag bedragen dan 100 m2 .
Onder het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan wordt in ieder geval verstaan:
Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken:
De voor 'Wonen - Patio' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Bebouwing mag alleen worden opgericht ten behoeve van de doelen als genoemd in lid 14.1.
Voor het bouwen van hoofdgebouwen gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van aan- en uitbouwen, bijgebouwen en carports gelden de volgende regels.
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouw zijnde gelden de volgende regels:
Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in lid 14.2.2 sub b en e en worden toegestaan dat gedeeltelijk een tweede bouwlaag in de vorm van een opbouw wordt gebouwd, mits:
Onder het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan wordt in ieder geval verstaan:
Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken:
De voor 'Wonen - Rijen' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Bebouwing mag alleen worden opgericht ten behoeve van de doelen als genoemd in lid 15.1.
Voor het bouwen van hoofdgebouwen gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van aan- en uitbouwen, bijgebouwen en carports gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouw zijnde gelden de volgende regels:
Het bebouwingspercentage mag per bouwperceel niet meer bedragen dan hieronder is aangegeven
oppervlakte bouwperceel | bebouwingspercentage |
bouwperceel tot en met 150 m2 | 65% gerekend over de hele oppervlakte van het bouwperceel |
bouwperceel van 151 tot en met 200 m2 | 65% voor de oppervlakte tot 150 m2 en 40% over de meerdere oppervlakte |
bouwperceel van 201 tot en met 300 m2 | 60% voor de oppervlakte tot 200 m2 en 40% over de meerdere oppervlakte |
bouwperceel van 301 tot en met 400 m2 | 55% voor de oppervlakte tot 300 m2 en 30% over de meerdere oppervlakte |
bouwperceel van 401 m2 en groter | 50% over de oppervlakte tot 400 m2 en 20% over de meerdere oppervlakte |
met dien verstande dat de gezamenlijke oppervlakte buiten het bouwvlak van aan- en uitbouwen, bijgebouwen, carports en overkappingen niet meer mag bedragen dan 100 m2 .
Onder het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan wordt in ieder geval verstaan:
Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken:
De voor 'Wonen - Vrijstaand' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Bebouwing mag alleen worden opgericht ten behoeve van de doelen als genoemd in lid 16.1.
Voor het bouwen van hoofdgebouwen gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van aan- en uitbouwen, bijgebouwen en carports gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouw zijnde gelden de volgende regels:
Ten aanzien van het bebouwingspercentage gelden de volgende regels:
oppervlakte bouwperceel | bebouwingspercentage |
bouwperceel tot en met 300 m2 | 55% |
bouwperceel van 301 tot en met 400 m2 | 55% voor de oppervlakte tot 300 m2 en 30% over de meerdere oppervlakte |
bouwperceel van 401 m2 en groter | 50% over de oppervlakte tot 400 m2 en 20% over de meerdere oppervlakte |
met dien verstande, dat:
Onder het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan wordt in ieder geval verstaan:
Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken:
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de gronden binnen deze bestemming te wijzigen in de bestemming 'Wonen - Halfvrijstaand' ten behoeve van woningsplitsing, met inachtneming van de volgende voorwaarden:
De voor 'Wonen - Woongebouwen' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Bebouwing mag alleen worden opgericht ten behoeve van de doelen als genoemd in lid 17.1.
Voor het bouwen van gebouwen gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouw zijnde gelden de volgende regels:
Onder het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan wordt in ieder geval verstaan:
Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in artikel 17.1 en worden toegestaan dat de gebouwen in ondergeschikte mate worden gebruikt voor maatschappelijke voorzieningen ten behoeve van bewoners van deze gebouwen en van bewoners in de omgeving, mits voorzien kan worden in de extra parkeerbehoefte, die deze voorzieningen met zich brengen.
De voor 'Wonen - Woonwagenstandplaatsen' aangewezen gronden zijn bestemd voor:
Op deze gronden mogen uitsluitend standplaatsen worden ingenomen met woonwagens en mogen daarbij behorende bijgebouwen, zoals bergingen, douche-, toilet-, en wasruimten, alsmede bijbehorende bouwwerken, geen gebouw zijnde, worden gebouwd.
Hiervoor gelden de volgende regels.
Voor het bouwen van standplaatsen gelden de volgende regels:
Voor het bouwen van bijgebouwen en bouwwerken, geen gebouw zijnde gelden de volgende regels:
Onder het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan wordt in ieder geval verstaan:
De voor 'Waarde - Archeologie verwachtingswaarde hoog' aangewezen gronden zijn, behalve voor de andere daar voorkomende bestemming(en), mede bestemd voor de instandhouding en bescherming van op of in die gronden aanwezige archeologische waarden.
Het is, zo nodig in afwijking van hetgeen elders in deze regels is bepaald, verboden om zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning op en/of in de in dit artikel bedoelde gronden de volgende werken en/of werkzaamheden uit te voeren of te laten uitvoeren over een oppervlakte van 100 m² of meer en dieper dan 0,3 m ten opzichte van het maaiveld:
Geen omgevingsvergunning als bedoeld in lid 19.2.1 is vereist voor werken en werkzaamheden:
Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.
Indien in deze regels wordt verwezen naar een hoogteaanduiding maar deze aanduiding ontbreekt, geldt ter plaatse de bestaande hoogte, voor zover deze legaal tot stand is gekomen, als maximaal toegestane hoogte.
Indien de bestaande bebouwing afwijkt van hetgeen elders in deze regels is toegestaan, dienen in afwijking van die regels, de bestaande afwijkingen voor wat betreft:
ter plaatse van de afwijking als maximaal toelaatbaar worden aangehouden, mits deze afwijkende maatvoering op legale wijze tot stand is gekomen.
In afwijking van het bepaalde in de bestemmingsregels in Hoofdstuk 2 mag de bebouwingsgrens en/of de bestemmingsgrens van enige bestemming 'Wonen' door bouwdelen worden overschreden. Hiervoor gelden de volgende regels:
Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken:
In aanvulling op het bepaalde in de andere voorkomende bestemming gelden de volgende regels;
Onder het gebruiken van gronden of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan wordt in ieder geval verstaan:
Het is verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning gebouwen te slopen ter plaatse van de aanduiding 'karakteristiek'.
De in artikel 23.1.1 genoemde vergunning kan slechts worden verleend indien door de sloop van het gebouw, dan wel door de daarvan hetzij direct, hetzij indirect te verwachten gevolgen, geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de karakteristieke waarde van het gebouw.
Alvorens te beslissen omtrent het verlenen van de omgevingsvergunning, hoort het bevoegd gezag hierover de Monumentenkamer van de gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Kwaliteit of een andere deskundige op het gebied van monumentenzorg.
Molen Ravenstein, Molensingel 6 |
Afstand bouwwerk – hart molen in meters | Maximale bouwhoogte in meters ten opzichte van NAP |
0 m t/m 430 m | 23,5 m NAP | |
440 | 23,7 m NAP | |
450 | 23,9 m NAP | |
460 | 24,1 m NAP | |
470 | 24,3 m NAP | |
480 | 24,5 m NAP | |
490 | 24,7 m NAP | |
500 | 24,9 m NAP |
Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in artikel 23.2.1 onder a mits:
Alvorens te beslissen omtrent het verlenen van de omgevingsvergunning, wint het bevoegd gezag schriftelijk advies in bij de molenbeheerder.
Ter plaatse van de aanduiding 'vrijwaringszone - dijk' zijn de gronden ook bestemd voor het onderhoud, de instandhouding en de versterking van de aangrenzende primaire waterkering.
In afwijking van hetgeen elders in deze regels is bepaald ten aanzien van het bouwen krachtens de overige bestemmingen mogen op of in deze gronden uitsluitend bouwwerken, geen gebouw zijnde, worden opgericht ten behoeve van het beheer en het onderhoud van de waterkering met een bouwhoogte van ten hoogste 4 m.
Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van het bepaalde in lid 23.3.1 voor het bouwen overeenkomstig de andere daar voorkomende bestemming(en) indien de belangen van de waterkering niet worden geschaad en vooraf schriftelijk advies is ingewonnen bij de betrokken beheerder van de waterkering.
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de gronden ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 1' te wijzigen in de bestemming 'Bedrijf' met toevoeging van een bouwvlak, ten behoeve van de realisering van een brandweerkazerne, met inachtneming van de volgende voorwaarden:
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de gronden ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 2' te wijzigen in de bestemmingen 'Tuin', 'Wonen - Halfvrijstaand' en 'Wonen - Vrijstaand', met toevoeging van bouwvlakken en onder gelijktijdige verwijdering van het huidige bouwvlak, ten behoeve van de realisering van maximaal twee woningen met tuin, met inachtneming van de volgende voorwaarden:
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de gronden ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 3' te wijzigen in de bestemmingen 'Gemengd', 'Tuin' en 'Wonen - Vrijstaand', met toevoeging van een bouwvlak, met inachtneming van de volgende voorwaarden:
Met een omgevingsvergunning kan worden afgeweken van:
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd om het plan te wijzigen:
Waar in dit plan wordt verwezen naar andere wettelijke regelingen, wordt geduid op de regelingen zoals die luiden op het tijdstip van de terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan.
Deze regels worden aangehaald als:
Regels van het bestemmingsplan Kom Ravenstein - 2013.
SBI-2008 | nr | OMSCHRIJVING | categorie |
10, 11 | - | VERVAARDIGING VAN VOEDINGSMIDDELEN EN DRANKEN | |
101, 102 | 0 | Slachterijen en overige vleesverwerking: | |
101, 102 | 1 | - slachterijen en pluimveeslachterijen | 3.2 |
101 | 2 | - vetsmelterijen | 5.2 |
101 | 3 | - bewerkingsinrichting van darmen en vleesafval | 4.2 |
101 | 4 | - vleeswaren- en vleesconservenfabrieken: p.o. > 1000 m² | 3.2 |
101 | 5 | - vleeswaren- en vleesconservenfabrieken: p.o. <= 1000 m² | 3.1 |
101 | 6 | - vleeswaren- en vleesconservenfabrieken: p.o. <= 200 m² | 3.1 |
101, 102 | 7 | - loonslachterijen | 3.1 |
108 | 8 | - vervaardiging van snacks en vervaardiging van kant-en-klaar-maaltijden met p.o. < 2.000 m² | 3.1 |
102 | 0 | Visverwerkingsbedrijven: | |
102 | 1 | - drogen | 5.2 |
102 | 2 | - conserveren | 4.1 |
102 | 3 | - roken | 4.2 |
102 | 4 | - verwerken anderszins: p.o.> 1000 m² | 4.2 |
102 | 5 | - verwerken anderszins: p.o. <= 1000 m² | 3.2 |
102 | 6 | - verwerken anderszins: p.o. <= 300 m² | 3.1 |
1031 | 0 | Aardappelprodukten fabrieken: | |
1031 | 1 | - vervaardiging van aardappelproducten | 4.2 |
1031 | 2 | - vervaardiging van snacks met p.o. < 2.000 m² | 3.1 |
1032, 1039 | 0 | Groente- en fruitconservenfabrieken: | |
1032, 1039 | 1 | - jam | 3.2 |
1032, 1039 | 2 | - groente algemeen | 3.2 |
1032, 1039 | 3 | - met koolsoorten | 3.2 |
1032, 1039 | 4 | - met drogerijen | 4.2 |
1032, 1039 | 5 | - met uienconservering (zoutinleggerij) | 4.2 |
104101 | 0 | Vervaardiging van ruwe plantaardige en dierlijke oliën en vetten: | |
104101 | 1 | - p.c. < 250.000 t/j | 4.1 |
104101 | 2 | - p.c. >= 250.000 t/j | 4.2 |
104102 | 0 | Raffinage van plantaardige en dierlijke oliën en vetten: | |
104102 | 1 | - p.c. < 250.000 t/j | 4.1 |
104102 | 2 | - p.c. >= 250.000 t/j | 4.2 |
1042 | 0 | Margarinefabrieken: | |
1042 | 1 | - p.c. < 250.000 t/j | 4.1 |
1042 | 2 | - p.c. >= 250.000 t/j | 4.2 |
1051 | 0 | Zuivelprodukten fabrieken: | |
1051 | 1 | - gedroogde produkten, p.c. >= 1,5 t/u | 5.1 |
1051 | 2 | - geconcentreerde produkten, verdamp. cap. >=20 t/u | 5.1 |
1051 | 3 | - melkprodukten fabrieken v.c. < 55.000 t/j | 3.2 |
1051 | 4 | - melkprodukten fabrieken v.c. >= 55.000 t/j | 4.2 |
1051 | 5 | - overige zuivelprodukten fabrieken | 4.2 |
1052 | 1 | Consumptie-ijsfabrieken: p.o. > 200 m² | 3.2 |
1052 | 2 | - consumptie-ijsfabrieken: p.o. <= 200 m² | 2 |
1061 | 0 | Meelfabrieken: | |
1061 | 1 | - p.c. >= 500 t/u | 4.2 |
1061 | 2 | - p.c. < 500 t/u | 4.1 |
1061 | Grutterswarenfabrieken | 4.1 | |
1062 | 0 | Zetmeelfabrieken: | |
1062 | 1 | - p.c. < 10 t/u | 4.1 |
1062 | 2 | - p.c. >= 10 t/u | 4.2 |
1091 | 0 | Veevoerfabrieken: | |
1091 | 1 | - destructiebedrijven | 5.2 |
1091 | 2 | - beender-, veren-, vis-, en vleesmeelfabriek | 5.2 |
1091 | 3 | - drogerijen (gras, pulp, groenvoeder, veevoeder) cap. < 10 t/u water | 4.2 |
1091 | 4 | - drogerijen (gras, pulp, groenvoeder, veevoeder) cap. >= 10 t/u water | 5.2 |
1091 | 5 | - mengvoeder, p.c. < 100 t/u | 4.1 |
1091 | 6 | - mengvoeder, p.c. >= 100 t/u | 4.2 |
1092 | Vervaardiging van voer voor huisdieren | 4.1 | |
1071 | 0 | Broodfabrieken, brood- en banketbakkerijen: | |
1071 | 1 | - v.c. < 7500 kg meel/week, bij gebruik van charge-ovens | 2 |
1071 | 2 | - v.c. >= 7500 kg meel/week | 3.2 |
1072 | Banket, biscuit- en koekfabrieken | 3.2 | |
1081 | 0 | Suikerfabrieken: | |
1081 | 1 | - v.c. < 2.500 t/j | 5.1 |
1081 | 2 | - v.c. >= 2.500 t/j | 5.3 |
10821 | 0 | Verwerking cacaobonen en vervaardiging chocolade- en suikerwerk: | |
10821 | 1 | - Cacao- en chocoladefabrieken: p.o. > 2.000 m² | 5.1 |
10821 | 2 | - cacao- en chocoladefabrieken vervaardigen van chocoladewerken met p.o. < 2.000 m² | 3.2 |
10821 | 3 | - cacao- en chocoladefabrieken vervaardigen van chocoladewerken met p.o. <= 200 m² | 2 |
10821 | 4 | - Suikerwerkfabrieken met suiker branden | 4.2 |
10821 | 5 | - Suikerwerkfabrieken zonder suiker branden: p.o. > 200 m² | 3.2 |
10821 | 6 | - suikerwerkfabrieken zonder suiker branden: p.o. <= 200 m² | 2 |
1073 | Deegwarenfabrieken | 3.1 | |
1083 | 0 | Koffiebranderijen en theepakkerijen: | |
1083 | 1 | - koffiebranderijen | 5.1 |
1083 | 2 | - theepakkerijen | 3.2 |
108401 | Vervaardiging van azijn, specerijen en kruiden | 4.1 | |
1089 | Vervaardiging van overige voedingsmiddelen | 4.1 | |
1089 | Bakkerijgrondstoffenfabrieken | 4.1 | |
1089 | 0 | Soep- en soeparomafabrieken: | |
1089 | 1 | - zonder poederdrogen | 3.2 |
1089 | 2 | - met poederdrogen | 4.2 |
1089 | Bakmeel- en puddingpoederfabrieken | 4.1 | |
110101 | Destilleerderijen en likeurstokerijen | 4.2 | |
110102 | 0 | Vervaardiging van ethylalcohol door gisting: | |
110102 | 1 | - p.c. < 5.000 t/j | 4.1 |
110102 | 2 | - p.c. >= 5.000 t/j | 4.2 |
1102 t/m 1104 | Vervaardiging van wijn, cider e.d. | 2 | |
1105 | Bierbrouwerijen | 4.2 | |
1106 | Mouterijen | 4.2 | |
1107 | Mineraalwater- en frisdrankfabrieken | 3.2 | |
12 | - | ||
12 | - | VERWERKING VAN TABAK | |
120 | Tabakverwerkende industrie | 4.1 | |
13 | - | ||
13 | - | VERVAARDIGING VAN TEXTIEL | |
131 | Bewerken en spinnen van textielvezels | 3.2 | |
132 | 0 | Weven van textiel: | |
132 | 1 | - aantal weefgetouwen < 50 | 3.2 |
132 | 2 | - aantal weefgetouwen >= 50 | 4.2 |
133 | Textielveredelingsbedrijven | 3.1 | |
139 | Vervaardiging van textielwaren | 3.1 | |
1393 | Tapijt-, kokos- en vloermattenfabrieken | 4.1 | |
139, 143 | Vervaardiging van gebreide en gehaakte stoffen en artikelen | 3.1 | |
14 | - | ||
14 | - | VERVAARDIGING VAN KLEDING; BEREIDEN EN VERVEN VAN BONT | |
141 | Vervaardiging kleding van leer | 3.1 | |
141 | Vervaardiging van kleding en -toebehoren (excl. van leer) | 2 | |
142, 151 | Bereiden en verven van bont; vervaardiging van artikelen van bont | 3.1 | |
19 | - | ||
15 | - | VERVAARDIGING VAN LEER EN LEDERWAREN (EXCL. KLEDING) | |
151,152 | Lederfabrieken | 4.2 | |
151 | Lederwarenfabrieken (excl. kleding en schoeisel) | 3.1 | |
152 | Schoenenfabrieken | 3.1 | |
- | |||
16 | - | HOUTINDUSTRIE EN VERVAARDIGING ARTIKELEN VAN HOUT, RIET, KURK E.D. | |
16101 | Houtzagerijen | 3.2 | |
16102 | 0 | Houtconserveringsbedrijven: | |
16102 | 1 | - met creosootolie | 4.1 |
16102 | 2 | - met zoutoplossingen | 3.1 |
1621 | Fineer- en plaatmaterialenfabrieken | 3.2 | |
162 | 0 | Timmerwerkfabrieken, vervaardiging overige artikelen van hout | 3.2 |
162 | 1 | Timmerwerkfabrieken, vervaardiging overige artikelen van hout, p.o. < 200 m² | 3.1 |
17 | - | ||
17 | - | VERVAARDIGING VAN PAPIER, KARTON EN PAPIER- EN KARTONWAREN | |
1711 | Vervaardiging van pulp | 4.1 | |
1712 | 0 | Papier- en kartonfabrieken: | |
1712 | 1 | - p.c. < 3 t/u | 3.1 |
1712 | 2 | - p.c. 3 - 15 t/u | 4.1 |
1712 | 3 | - p.c. >= 15 t/u | 4.2 |
172 | Papier- en kartonwarenfabrieken | 3.2 | |
17212 | 0 | Golfkartonfabrieken: | |
17212 | 1 | - p.c. < 3 t/u | 3.2 |
17212 | 2 | - p.c. >= 3 t/u | 4.1 |
58 | - | ||
58 | - | UITGEVERIJEN, DRUKKERIJEN EN REPRODUKTIE VAN OPGENOMEN MEDIA | |
1811 | Drukkerijen van dagbladen | 3.2 | |
1812 | Drukkerijen (vlak- en rotatie-diepdrukkerijen) | 3.2 | |
18129 | Kleine drukkerijen en kopieerinrichtingen | 2 | |
1814 | A | Grafische afwerking | 1 |
1814 | B | Binderijen | 2 |
1813 | Grafische reproduktie en zetten | 2 | |
1814 | Overige grafische aktiviteiten | 2 | |
182 | Reproduktiebedrijven opgenomen media | 1 | |
22 | - | ||
22 | - | VERVAARDIGING VAN PRODUKTEN VAN RUBBER EN KUNSTSTOF | |
221101 | Rubberbandenfabrieken | 4.2 | |
221102 | 0 | Loopvlakvernieuwingsbedrijven: | |
221102 | 1 | - vloeropp. < 100 m² | 3.1 |
221102 | 2 | - vloeropp. >= 100 m² | 4.1 |
2219 | Rubber-artikelenfabrieken | 3.2 | |
222 | 0 | Kunststofverwerkende bedrijven: | |
222 | 1 | - zonder fenolharsen | 4.1 |
222 | 2 | - met fenolharsen | 4.2 |
222 | 3 | - productie van verpakkingsmateriaal en assemblage van kunststofbouwmaterialen | 3.1 |
23 | - | ||
23 | - | VERVAARDIGING VAN GLAS, AARDEWERK, CEMENT-, KALK- EN GIPSPRODUKTEN | |
231 | 0 | Glasfabrieken: | |
231 | 1 | - glas en glasprodukten, p.c. < 5.000 t/j | 3.2 |
231 | 2 | - glas en glasprodukten, p.c. >= 5.000 t/j | 4.2 |
231 | 3 | - glaswol en glasvezels, p.c.< 5.000 t/j | 4.2 |
231 | 4 | - glaswol en glasvezels, p.c. >= 5.000 t/j | 5.1 |
231 | Glasbewerkingsbedrijven | 3.1 | |
232, 234 | 0 | Aardewerkfabrieken: | |
232, 234 | 1 | - vermogen elektrische ovens totaal < 40 kW | 2 |
232, 234 | 2 | - vermogen elektrische ovens totaal >= 40 kW | 3.2 |
233 | A | Baksteen en baksteenelementenfabrieken | 4.1 |
233 | B | Dakpannenfabrieken | 4.1 |
2351 | 0 | Cementfabrieken: | |
2351 | 1 | - p.c. < 100.000 t/j | 5.1 |
2351 | 2 | - p.c. >= 100.000 t/j | 5.3 |
235201 | 0 | Kalkfabrieken: | |
235201 | 1 | - p.c. < 100.000 t/j | 4.1 |
235201 | 2 | - p.c. >= 100.000 t/j | 5.1 |
235202 | 0 | Gipsfabrieken: | |
235202 | 1 | - p.c. < 100.000 t/j | 4.1 |
235202 | 2 | - p.c. >= 100.000 t/j | 5.1 |
23611 | 0 | Betonwarenfabrieken: | |
23611 | 1 | - zonder persen, triltafels en bekistingtrille | 4.1 |
23611 | 2 | - met persen, triltafels of bekistingtrillers, p.c. < 100 t/d | 4.2 |
23611 | 3 | - met persen, triltafels of bekistingtrillers, p.c. >= 100 t/d | 5.2 |
23612 | 0 | Kalkzandsteenfabrieken: | |
23612 | 1 | - p.c. < 100.000 t/j | 3.2 |
23612 | 2 | - p.c. >= 100.000 t/j | 4.2 |
2362 | Mineraalgebonden bouwplatenfabrieken | 3.2 | |
2363, 2364 | 0 | Betonmortelcentrales: | |
2363, 2364 | 1 | - p.c. < 100 t/u | 3.2 |
2363, 2364 | 2 | - p.c. >= 100 t/u | 4.2 |
2365, 2369 | 0 | Vervaardiging van produkten van beton, (vezel)cement en gips: | |
2365, 2369 | 1 | - p.c. < 100 t/d | 3.2 |
2365, 2369 | 2 | - p.c. >= 100 t/d | 4.2 |
237 | 0 | Natuursteenbewerkingsbedrijven: | |
237 | 1 | - zonder breken, zeven en drogen: p.o. > 2.000 m² | 3.2 |
237 | 2 | - zonder breken, zeven en drogen: p.o. <= 2.000 m² | 3.1 |
237 | 3 | - met breken, zeven of drogen, v.c. < 100.000 t/j | 4.2 |
237 | 4 | - met breken, zeven of drogen, v.c. >= 100.000 t/j | 5.2 |
2391 | Slijp- en polijstmiddelen fabrieken | 3.1 | |
2399 | A0 | Bitumineuze materialenfabrieken: | |
2399 | A1 | - p.c. < 100 t/u | 4.2 |
2399 | A2 | - p.c. >= 100 t/u | 5.1 |
2399 | B0 | Isolatiematerialenfabrieken (excl. glaswol): | |
2399 | B1 | - steenwol, p.c. >= 5.000 t/j | 4.2 |
2399 | B2 | - overige isolatiematerialen | 4.1 |
2399 | C | Minerale produktenfabrieken n.e.g. | 3.2 |
2399 | D0 | Asfaltcentrales: p.c.< 100 ton/uur | 4.1 |
2399 | D1 | - asfaltcentrales, p.c. >= 100 ton/uur | 4.2 |
25 | - | ||
25, 31 | - | VERVAARD. EN REPARATIE VAN PRODUKTEN VAN METAAL (EXCL. MACH./TRANSPORTMIDD.) | |
251, 331 | 0 | Constructiewerkplaatsen | |
251, 331 | 1 | - gesloten gebouw | 3.2 |
251, 331 | 1a | - gesloten gebouw, p.o. < 200 m² | 3.1 |
251, 331 | 2 | - in open lucht, p.o. < 2.000 m² | 4.1 |
251, 331 | 3 | - in open lucht, p.o. >= 2.000 m² | 4.2 |
2529, 3311 | 0 | Tank- en reservoirbouwbedrijven: | |
2529, 3311 | 1 | - p.o. < 2.000 m² | 4.2 |
2529, 3311 | 2 | - p.o. >= 2.000 m² | 5.1 |
2521, 2530, 3311 | Vervaardiging van verwarmingsketels, radiatoren en stoomketels | 4.1 | |
255, 331 | A | Stamp-, pers-, dieptrek- en forceerbedrijven | 4.1 |
255, 331 | B | Smederijen, lasinrichtingen, bankwerkerijen e.d. | 3.2 |
255, 331 | B1 | Smederijen, lasinrichtingen, bankwerkerijen e.d., p.o. < 200 m² | 3.1 |
2561, 3311 | 0 | Metaaloppervlaktebehandelingsbedrijven: | |
2561, 3311 | 1 | - algemeen | 3.2 |
2561, 3311 | 10 | - stralen | 4.1 |
2561, 3311 | 11 | - metaalharden | 3.2 |
2561, 3311 | 12 | - lakspuiten en moffelen | 3.2 |
2561, 3311 | 2 | - scoperen (opspuiten van zink) | 3.2 |
2561, 3311 | 3 | - thermisch verzinken | 3.2 |
2561, 3311 | 4 | - thermisch vertinnen | 3.2 |
2561, 3311 | 5 | - mechanische oppervlaktebehandeling (slijpen, polijsten) | 3.2 |
2561, 3311 | 6 | - anodiseren, eloxeren | 3.2 |
2561, 3311 | 7 | - chemische oppervlaktebehandeling | 3.2 |
2561, 3311 | 8 | - emailleren | 3.2 |
2561, 3311 | 9 | - galvaniseren (vernikkelen, verchromen, verzinken, verkoperen ed) | 3.2 |
2562, 3311 | 1 | Overige metaalbewerkende industrie | 3.2 |
2562, 3311 | 2 | Overige metaalbewerkende industrie, inpandig, p.o. <200m² | 3.1 |
259, 331 | A0 | Grofsmederijen, anker- en kettingfabrieken: | |
259, 331 | A1 | - p.o. < 2.000 m² | 4.1 |
259, 331 | A2 | - p.o. >= 2.000 m² | 5.1 |
259, 331 | B | Overige metaalwarenfabrieken n.e.g. | 3.2 |
259, 331 | B | Overige metaalwarenfabrieken n.e.g.; inpandig, p.o. <200 m² | 3.1 |
27, 28, 33 | - | ||
27, 28, 33 | - | VERVAARDIGING VAN MACHINES EN APPARATEN | |
27, 28, 33 | 0 | Machine- en apparatenfabrieken incl. reparatie: | |
27, 28, 33 | 1 | - p.o. < 2.000 m² | 3.2 |
27, 28, 33 | 2 | - p.o. >= 2.000 m² | 4.1 |
28, 33 | 3 | - met proefdraaien verbrandingsmotoren >= 1 MW | 4.2 |
26, 28, 33 | - | ||
26, 28, 33 | - | VERVAARDIGING VAN KANTOORMACHINES EN COMPUTERS | |
26, 28, 33 | A | Kantoormachines- en computerfabrieken incl. reparatie | 2 |
26, 27, 33 | - | ||
26, 33 | - | VERVAARDIGING VAN AUDIO-, VIDEO-, TELECOM-APPARATEN EN -BENODIGDH. | |
261, 263, 264, 331 | Vervaardiging van audio-, video- en telecom-apparatuur e.d. incl. reparatie | 3.1 | |
2612 | Fabrieken voor gedrukte bedrading | 3.1 | |
29 | - | ||
29 | VERVAARDIGING VAN AUTO'S, AANHANGWAGENS EN OPLEGGERS | ||
291 | 0 | Autofabrieken en assemblagebedrijven | |
291 | 1 | - p.o. < 10.000 m² | 4.1 |
291 | 2 | - p.o. >= 10.000 m² | 4.2 |
29201 | Carrosseriefabrieken | 4.1 | |
29202 | Aanhangwagen- en opleggerfabrieken | 4.1 | |
293 | Auto-onderdelenfabrieken | 3.2 | |
30 | - | ||
30 | - | VERVAARDIGING VAN TRANSPORTMIDDELEN (EXCL. AUTO'S, AANHANGWAGENS) | |
301, 3315 | 0 | Scheepsbouw- en reparatiebedrijven: | |
301, 3315 | 1 | - houten schepen | 3.1 |
301, 3315 | 2 | - kunststof schepen | 3.2 |
301, 3315 | 3 | - metalen schepen < 25 m | 4.1 |
301, 3315 | 4 | - metalen schepen >= 25m en/of proefdraaien motoren >= 1 MW | 5.1 |
3831 | Scheepssloperijen | 5.2 | |
302, 317 | 0 | Wagonbouw- en spoorwegwerkplaatsen: | |
302, 317 | 1 | - algemeen | 3.2 |
302, 317 | 2 | - met proefdraaien van verbrandingsmotoren >= 1 MW | 4.2 |
303, 3316 | 0 | Vliegtuigbouw en -reparatiebedrijven: | |
303, 3316 | 1 | - zonder proefdraaien motoren | 4.1 |
303, 3316 | 2 | - met proefdraaien motoren | 5.3 |
309 | Rijwiel- en motorrijwielfabrieken | 3.2 | |
3099 | Transportmiddelenindustrie n.e.g. | 3.2 | |
31 | - | ||
31 | - | VERVAARDIGING VAN MEUBELS EN OVERIGE GOEDEREN N.E.G. | |
310 | 1 | Meubelfabrieken | 3.2 |
9524 | 2 | Meubelstoffeerderijen b.o. < 200 m² | 1 |
321 | Fabricage van munten, sieraden e.d. | 2 | |
322 | Muziekinstrumentenfabrieken | 2 | |
323 | Sportartikelenfabrieken | 3.1 | |
324 | Speelgoedartikelenfabrieken | 3.1 | |
32991 | Sociale werkvoorziening | 2 | |
32999 | Vervaardiging van overige goederen n.e.g. | 3.1 | |
41, 42, 43 | - | ||
41, 42, 43 | - | BOUWNIJVERHEID | |
41, 42, 43 | 0 | Bouwbedrijven algemeen: b.o. > 2.000 m² | 3.2 |
41, 42, 43 | 1 | - bouwbedrijven algemeen: b.o. <= 2.000 m² | 3.1 |
41, 42, 43 | 2 | Aannemersbedrijven met werkplaats: b.o. > 1000 m² | 3.1 |
41, 42, 43 | 3 | - aannemersbedrijven met werkplaats: b.o.< 1000 m² | 2 |
45, 47 | - | ||
45, 47 | - | HANDEL/REPARATIE VAN AUTO'S, MOTORFIETSEN; BENZINESERVICESTATIONS | |
451, 452, 454 | Handel in auto's en motorfietsen, reparatie- en servicebedrijven | 2 | |
451 | Handel in vrachtauto's (incl. import en reparatie) | 3.2 | |
45204 | A | Autoplaatwerkerijen | 3.2 |
45204 | B | Autobeklederijen | 1 |
45204 | C | Autospuitinrichtingen | 3.1 |
45205 | Autowasserijen | 2 | |
453 | Handel in auto- en motorfietsonderdelen en -accessoires | 2 | |
46 | - | ||
46 | - | GROOTHANDEL EN HANDELSBEMIDDELING | |
4621 | 0 | Grth in akkerbouwprodukten en veevoeders | 3.1 |
4621 | 1 | Grth in akkerbouwprodukten en veevoeders met een verwerkingscapaciteit van 500 ton/uur of meer | 4.2 |
4622 | Grth in bloemen en planten | 2 | |
4623 | Grth in levende dieren | 3.2 | |
4624 | Grth in huiden, vellen en leder | 3.1 | |
46217, 4631 | Grth in ruwe tabak, groenten, fruit en consumptie-aardappelen | 3.1 | |
4632, 4633 | Grth in vlees, vleeswaren, zuivelprodukten, eieren, spijsoliën | 3.1 | |
4634 | Grth in dranken | 2 | |
4635 | Grth in tabaksprodukten | 2 | |
4636 | Grth in suiker, chocolade en suikerwerk | 2 | |
4637 | Grth in koffie, thee, cacao en specerijen | 2 | |
4638, 4639 | Grth in overige voedings- en genotmiddelen | 2 | |
464, 46733 | Grth in overige consumentenartikelen | 2 | |
46711 | 0 | Grth in vaste brandstoffen: | |
46711 | 1 | - klein, lokaal verzorgingsgebied | 3.1 |
46711 | 2 | - kolenterminal, opslag opp. >= 2.000 m² | 5.1 |
46712 | 0 | Grth in vloeibare en gasvormige brandstoffen: | |
46712 | 1 | - vloeistoffen, o.c. < 100.000 m3 | 4.1 |
46712 | 2 | - vloeistoffen, o.c. >= 100.000 m3 | 5.1 |
46712 | 3 | - tot vloeistof verdichte gassen | 4.2 |
46713 | Grth minerale olieprodukten (excl. brandstoffen) | 3.2 | |
46721 | 0 | Grth in metaalertsen: | |
46721 | 1 | - opslag opp. < 2.000 m² | 4.2 |
46721 | 2 | - opslag opp. >= 2.000 m² | 5.2 |
46722, 46723 | Grth in metalen en -halffabrikaten | 3.2 | |
4673 | 0 | Grth in hout en bouwmaterialen: | |
4673 | 1 | - algemeen: b.o. > 2000 m² | 3.1 |
4673 | 2 | - algemeen: b.o. <= 2000 m² | 2 |
46735 | 4 | zand en grind: | |
46735 | 5 | - algemeen: b.o. > 200 m² | 3.2 |
46735 | 6 | - algemeen: b.o. <= 200 m² | 2 |
4674 | 0 | Grth in ijzer- en metaalwaren en verwarmingsapparatuur: | |
4674 | 1 | - algemeen: b.o. > 2.000 m² | 3.1 |
4674 | 2 | - algemeen: b.o. < = 2.000 m² | 2 |
46751 | Grth in chemische produkten | 3.2 | |
4676 | Grth in overige intermediaire goederen | 2 | |
4677 | 0 | Autosloperijen: b.o. > 1000 m² | 3.2 |
4677 | 1 | - autosloperijen: b.o. <= 1000 m² | 3.1 |
4677 | 0 | Overige groothandel in afval en schroot: b.o. > 1000 m² | 3.2 |
4677 | 1 | - overige groothandel in afval en schroot: b.o. <= 1000 m² | 3.1 |
466 | 0 | Grth in machines en apparaten: | |
466 | 1 | - machines voor de bouwnijverheid | 3.2 |
466 | 2 | - overige | 3.1 |
466, 469 | Overige grth (bedrijfsmeubels, emballage, vakbenodigdheden e.d. | 2 | |
47 | - | ||
47 | - | REPARATIE T.B.V. PARTICULIEREN | |
952 | Reparatie t.b.v. particulieren (excl. auto's en motorfietsen) | 1 | |
49 | - | ||
53 | - | POST EN TELECOMMUNICATIE | |
531, 532 | Post- en koeriersdiensten | 2 | |
77 | - | ||
77 | - | VERHUUR VAN TRANSPORTMIDDELEN, MACHINES, ANDERE ROERENDE GOEDEREN | |
7711 | Personenautoverhuurbedrijven | 2 | |
7712, 7739 | Verhuurbedrijven voor transportmiddelen (excl. personenauto's) | 3.1 | |
773 | Verhuurbedrijven voor machines en werktuigen | 3.1 | |
772 | Verhuurbedrijven voor roerende goederen n.e.g. | 2 | |
62 | - | ||
62 | - | COMPUTERSERVICE- EN INFORMATIETECHNOLOGIE | |
62 | A | Computerservice- en informatietechnologie-bureau's e.d. | 1 |
58, 63 | B | Datacentra | 2 |
72 | - | ||
72 | - | SPEUR- EN ONTWIKKELINGSWERK | |
721 | Natuurwetenschappelijk speur- en ontwikkelingswerk | 2 | |
722 | Maatschappij- en geesteswetenschappelijk onderzoek | 1 |
Gebruikte afkortingen en symbolen:
De volgende afkortingen en symbolen worden in de tabellen gebruikt:
- niet van toepassing of niet relevant
< kleiner dan
> groter
= gelijk aan
cat. categorie
e.d. en dergelijke
incl. inclusief
kl. klasse
n.e.g. niet elders genoemd
o.c. opslagcapaciteit
p.c. productiecapaciteit
p.o. productieoppervlak
b.o. bedrijfsoppervlak
v.c. verwerkingscapaciteit
u uur
d dag
w week
j jaar
B bodemverontreiniging
C continu
D divers
L luchtverontreiniging
Z zonering op basis van de Wet geluidhinder
R risico (besluit externe veiligheid inrichtingen mogelijk van toepassing)
V vuurwerkbesluit van toepassing
Als rechtstreeks toelaatbare aan huis gebonden activiteiten worden aangemerkt de volgende beroeps- of bedrijfsmatige activiteiten:
rubriek | aan huis gebonden activiteiten | |
1 | Individuele praktijk voor medische en paramedische dienstverlening | - huisartsenij, - psychologie, - psychiatrie, - fysiotherapie en bewegingsleer, - voedingsleer en voedingsadvies, - mondhygiëne, - tandheelkunde, - logopedie, - orthopedagogie, - verloskunde, - alternatieve geneeswijze, - diergeneeskunde |
2 | Individuele praktijk voor zakelijke dienstverlening | - notaris, - advocaat, deurwaarder en juridisch adviseur, - accountant en belastingconsulent, - assurantie- en verzekeringsbemiddeling, - exploitatie en handel in onroerende zaken, - hypotheekadviseur en financieel adviseur - tolk/vertaler |
3 | Vervaardiging en kunstnijverheid in de vorm van een eenmansbedrijf | - (maat)kledingmakerij en kledingverstelbedrijf - hoedenmaker - (muziek)instrumentenmaker - kaarsenmaker - lijstenmaker - vervaardiging munten - vervaardiging sieraden - kunstschilder (met atelier) - fotograaf |
4 | Individuele praktijk op gebied van advies, ontwerp en onderzoek | - reclame ontwerp - grafisch ontwerp - architectonisch ontwerp - stedenbouwkundig ontwerp - tuin- en landschapsontwerp - computerservice en informatietechnologie - maatschappij- en geesteswetenschappelijk onderzoek |
5 | Kantoor- en opslagfunctie voor bedrijvigheid die elders wordt uitgeoefend | - kantoor-, stallings- en opslagfunctie voor schoonmaakbedrijf, schoorsteenveegbedrijf, klussenbedrijf, bestratingsbedrijf, loodgieter, electriciën, metselaar, glazenwasser (een en en ander zonder bewerking of verwerking van stofffen, voorwerpen of materialen) - kantoor,- stallings- en opslagfunctie voor een groothandelsbedrijf en voor internetverkoop (mits zonder klantcontact aan huis) |
6 |
Eenmans-reparatie-/ verhuurbedrijf |
- uurwerkreparatiebedrijf - goud- en zilverwerkreparatiebedrijf - reparatie van kleine consumentenartikelen (antiek, radio’s/tv’s/digitale apparatuur) - reparatie van muziekinstrumenten |
7 | Overige dienstverlening in de vorm van eenmansbedrijven | - kappersbedrijf (met niet meer dan één kappersstoel) - schoonheidsspecialist - manicure - pedicure - hondentrimmer - taxi-/koeriersbedrijf (alleen eigen rijder, ten hoogste één auto) - begrafenisonderneming (niet zijnde een mortuarium) - decorateur - privé-docenten (zoals remedial teachers en individuele muziek-, spraak- en taalllessen) |
Uitsluitingen. Tot de onder punt 1 tot en met 7 bedoelde rechtstreeks toelaatbare aan huis gebonden activiteiten worden in ieder geval niet gerekend: |
- groepsmatige activiteiten, dat wil zeggen het verlenen van diensten en het geven van onderricht en informatie aan 3 of meer personen tegelijk - buitenopslag, dat wil zeggen opslag van goederen buiten gebouwen - opslag van brandgevaarlijke en explosiegevaarlijke stoffen - reparatiebedrijven voor gemotoriseerde voertuigen - detailhandel |