direct naar inhoud van 4.2 Archeologie
Plan: Verblijfsrecreatieterreinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0824.verblijfsrecreatie-VG02

4.2 Archeologie

Beleid

Verdrag van Valetta (Malta)

In 1992 heeft Nederland het Verdrag van Valetta (Malta) ondertekend. Dit verdrag bepaalt, dat er op verantwoorde wijze dient te worden omgegaan met het archeologisch erfgoed, onder andere in ruimtelijke planontwikkelingen. Dit verdrag heeft inmiddels zijn weerslag verkregen in een wijziging van de Monumentenwet 1988, die op 1 september 2007 in werking is getreden, de Wet op de archeologische monumentenzorg (WAMZ). Een belangrijk uitgangspunt, is dat het behoud in situ (op de oorspronkelijke plaats) voorgaat op het behoud ex situ (opgraven en bewaren in depot). Van belang is dat door middel van vooronderzoek tijdig inzicht wordt verkregen in de archeologische waarden van een gebied, zodat deze bij beoogde planontwikkelingen kunnen worden betrokken. Voor de ruimtelijke ordening is een belangrijke bepaling, dat de wet niet van toepassing is op projecten met een oppervlakte kleiner dan 100 m²; de gemeenteraad kan een hiervan afwijkende andere oppervlakte vaststellen.

Beleidsplan archeologie (2009)

In november 2009 heeft de gemeenteraad het 'Beleidsplan Archeologie - gemeente Oisterwijk' vastgesteld. Het beleidsplan gaat in op hoe de gemeente Oisterwijk kan voldoen aan de Wet op de archeologische monumentenzorg en geeft tevens aan hoe de gemeente in uiteenlopende omstandigheden om wil gaan met historische bodemschatten.

Voor de gehele gemeente is daarbij een verwachtingskaart opgesteld. De verwachtingskaart geeft inzicht in het archeologisch erfgoed binnen de gemeente. Op de verwachtingskaart is door de aanduidingen laag-, middelhoog- en hoog verwachtingsgebied aangegeven wat de archeologische verwachtingen zijn. De verwachtingskaart is vertaald in een beleidskaart waaraan matrixnormen zijn gekoppeld. Op de beleidskaart en in de matrixnormen is opgenomen hoe wordt omgegaan met archeologie in de betreffende verwachtingsgebieden.

In het beleidsplan is vervolgens vastgelegd wanneer archeologisch onderzoek wel of niet verplicht is en aan welke eisen dat onderzoek moet voldoen.

Toetsing

Binnen het plangebied van het bestemmingsplan Verblijfsrecreatieterreinen bevinden zich op basis van de verwachtingskaart gebieden met een lage en middelhoge verwachtingswaarde. Op de beleidskaart archeologie zijn deze vertaald naar een gebied met lage verwachting en waarde-archeologie-5. Voor het gebied met een lage verwachting gelden geen regels. Voor de waarde-archeologie-5 geldt dat zonder voorafgaand archeologisch onderzoek grondwerkzaamheden mogen plaatsvinden tot een diepte van 0,50 meter en een oppervlakte van ten hoogste 2.500 m2.

Conclusie

Voor de gronden met waarden is de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0824.verblijfsrecreatie-VG02_0002.jpg"

Figuur 4.1. Verwachtingskaart archeologie (bron: beleidsplan Archeologie)

afbeelding "i_NL.IMRO.0824.verblijfsrecreatie-VG02_0003.jpg"

Figuur 4.2. Beleidskaart archeologie (bron: beleidsplan Archeologie)