direct naar inhoud van 4.10 Externe veiligheid
Plan: Verblijfsrecreatieterreinen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0824.verblijfsrecreatie-VG02

4.10 Externe veiligheid

Algemeen

Bij ruimtelijke plannen dient ten aanzien van externe veiligheid aan verschillende aspecten aandacht te worden besteed. De voor het bestemmingsplan Verblijfsrecreatieterreinen relevante regelgeving is de volgende.

  • Besluit Externe veiligheid Inrichtingen (Bevi);
  • het Activiteitenbesluit;
  • Wet vervoer gevaarlijke stoffen en Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen (2004).

Normstelling en beleid

In het externe veiligheidsbeleid wordt doorgaans onderscheid gemaakt tussen het plaatsgebondenrisico (PR) en het groepsrisico (GR). Het PR is de kans per jaar dat een persoon op een bepaalde plaats overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen, indien hij onafgebroken4 en onbeschermd op die plaats zou verblijven. Het PR wordt weergegeven met risicocontouren rondom een inrichting of langs een vervoersas. Het GR drukt de kans per jaar uit dat een groep mensen van minimaal een bepaalde omvang overlijdt als rechtstreeks gevolg van een ongeval met gevaarlijke stoffen.

Besluit Externe veiligheid Inrichtingen (Bevi)

Het besluit geeft een wettelijke grondslag aan het externe veiligheidsbeleid rondom risicovolle inrichtingen. Het doel van het besluit is de risico's waaraan burgers in hun leefomgeving worden blootgesteld vanwege risicovolle inrichtingen tot een aanvaardbaar minimum te beperken. Op basis van het Bevi geldt voor het PR rondom een risicovolle inrichting een grenswaarde voor kwetsbare objecten en een richtwaarde voor beperkt kwetsbare objecten5 . Beide liggen op een niveau van 10-6 per jaar. Bij het voeren van een planologische procedure moet aan deze normen worden voldaan. Recreatieterreinen vallen (ondanks het mogelijk aanwezig zijn van propaantanks en/ of een netwerk van ondergrondse leidingen) (nog) niet onder werkingssfeer van het Bevi.

Activiteitenbesluit

Campings en verblijfsrecreatieterreinen waar ten hoogste 13 m3 propaan in ten hoogste twee bovengrondse opslagtanks wordt opgeslagen, vallen binnen de werkingsfeer van het Activiteitenbesluit. Dit besluit geeft algemene regels voor bepaalde categorieën van inrichtingen in de zin van de Wet milieubeheer.

Artikel 3.28 van het Activiteitenbesluit geeft voor de opslag van propaan de volgende veiligheidsafstanden.

Tabel 4.1. Veiligheidsafstanden

  opslagtank met propaan tot en met 5 kubieke meter
 
opslagtank met propaan groter dan 5 kubieke meter tot en met 13 kubieke meter
 
Bevoorrading tot en met 5 keer per jaar
 
10 meter
 
15 meter
 
Bevoorrading meer dan 5 keer per jaar   20 meter
 
25 meter
 

De afstanden gelden vanaf de propaantank, het vulpunt en de opstelplaats voor de tankauto en (beperkt) kwetsbare objecten die zijn gelegen buiten de inrichting. Uit de nota van toelichting bij het Activiteitenbesluit kan worden afgeleid dat de afstanden ook gelden voor gebouwen binnen de inrichting. Het Activiteitenbesluit regelt niet de afstanden tot andere beperkt kwetsbare objecten, zoals op een camping de tenten en caravans die binnen de inrichting zijn gelegen. Dit aspect kan worden geregeld in een bestemmingsplan indien opslag van propaan in bovengrondse opslagtanks plaatsvindt.

Propaantanks moeten zodanig worden geplaatst dat ze voor het vullen bereikbaar zijn, zonder dat daarvoor gebieden met kwetsbare objecten als kampeerterreinen moeten worden doorkruist (dus aan de rand van het terrein bij de weg).

Vervoer gevaarlijke stoffen

Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen is in augustus 2004 de Circulaire risiconormering vervoer gevaarlijke stoffen gepubliceerd. In deze circulaire is het externe veiligheidsbeleid voor het vervoer van gevaarlijke stoffen opgenomen (plaatsgebonden risico en groepsrisico).

Onderzoek

Propaantanks

In en in de nabijheid van de verblijfsrecreatieterreinen die deel uit maken van dit bestemmingsplan vinden geen relevante risicovolle activiteiten (vervoer of bedrijvigheid) plaats.

Wel beschikken 3 verblijfsrecreatieterreinen over een propaantank die alle vallen onder activiteitenbesluit, namelijk:

  • Camping de Reebok, Duinenweg 4 (1,8 m3);
  • Camping de Boskant, Oirschotsebaan 8 (5 m3);
  • Bungalowpark Hermitage, Posthoornseweg 5 (2 x 5 m3).

Bij bovengenoemde terreinen is specifiek aandacht voor de aanwezigheid van de propaantank. In artikel 3.28 van het activiteitenbesluit zijn met betrekking tot opslag van propaan de veiligheidsafstanden zoals genoemd in tabel 4.1 van toepassing.

Vervoer gevaarlijke stoffen

Op grond van informatie uit de provinciale risicokaart blijkt dat in het plangebied geen vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg, het spoor of het water plaatsvindt. Voor het vervoer van gevaarlijke stoffen door buisleidingen wordt verwezen naar paragraaf leidingen en telecommunicatieverbindingen.

Conclusie

Gelet op het bovenstaande kan worden geconcludeerd dat het aspect externe veiligheid geen belemmering vormt voor ontwikkelingen in het plangebied.