1.2 Welke gebieden zijn er in Woongebieden Oisterwijk te onderscheiden?
Ruimtelijke structuur en opbouw Oisterwijk
Kenmerkend voor de ruimtelijke structuur van de kern Oisterwijk is de oostwest/richting van langgerekte lijnvormige elementen als de Voorste Stroom-Achterste Stroom, de spoorlijn, wegen en het dorpshart-/centrum met het langgerekte marktplein. De lineaire ruimtelijke opbouw van de kern is weer nader verdeeld door de noordzuidgerichte oude uitvalswegen Moergestelseweg, Pannenschuurlaan en Gemullehoekenweg. Hierdoor is er sprake van min of meer homogene deelgebieden die elk mede als gevolg van een afgeronde ontwikkeling in verschillende perioden ook specifieke ruimtelijke kenmerken vertonen.
Ruimtelijke structuur en opbouw van de woongebieden
De algemene ruimtelijke karakteristiek voor de kern Oisterwijk geldt ook voor de woongebieden. Oisterwijk heeft gevarieerde woongebieden. Die afwisseling en het karakter van de verschillende gebieden, is behoudenswaardig.
- Rondom het centrumgebied en de Pannenschuurlaan liggen woongebieden met afwisselend aaneen gebouwde woningen, twee aaneen of vrijstaand. Op sommige locaties komen appartementencomplexen voor. Het gaat hier om gebieden die worden aangemerkt als reguliere woongebieden.
- Villa's en bungalows zorgen voor een specifiek karakter rondom de Klompven en Eikenven, de woonstraten in de omgeving Oranjelaan, Nassaulaan, Baerdijk, Burgemeester Funklaan en Heisteeg (enkele percelen). Deze gebieden worden als villa- en bungalowgebieden aangemerkt.
- De omgeving van de Waldemarlaan, Julianalaan en Bosweg wordt gekarakteriseerd als het landhuizengebied evenals enkele percelen aan de Graaf Bernadottelaan.
Binnen de aangegeven ruimtelijke hoofdstructuur zijn diverse deelgebieden te onderscheiden met bepaalde gebiedseigen kenmerken in relatie tot de functie of stedenbouwkundige opzet van het gebied.
West
- Dit oudste deel van het plangebied heeft zich ontwikkeld langs de Tilburgseweg. Ruimtelijk en stedenbouwkundig is er een duidelijk onderscheid te maken tussen het gedeelte gelegen binnen spoorlijn, Tilburgseweg en Moergestelseweg en het gedeelte gelegen tussen Tilburgseweg, Willem de Zwijgerlaan en Beukendreef. Het eerstgenoemde gebied kent een minder planmatige opzet.
- Bebouwing en ruimtelijke structuur worden sterk bepaald door het oorspronkelijke dorpskarakter en het bouwen langs de uitvalsweg. Het gebied vormt feitelijk de ruimtelijk-structurele voortzetting van de oorspronkelijke dorpas Tilburgseweg - Hoogstraat.
- Kenmerkend is de individuele bebouwing langs de diepe tuinen/erven tussen Tilburgseweg en spoorlijn, in het midden onderbroken door de later ingevoegde strakke rijenbouw van de Pastoor van de Meijdenstraat. De ruimtelijk-functionele relatie met het dorpscentrumgebied komt ook tot uitdrukking in de aanwezigheid van enkele winkels in dit oostelijk deel van de Tilburgseweg. Aandacht vraagt de woonsituatie aan de Pastoor van der Meijdenstraat. Er is sprake van een geïsoleerde en feitelijk aan de openbaarheid onttrokken ligging.
- Het gebied in de driehoek Tilburgseweg-Beukendreef-Willem de Zwijgerlaan vormt een van de eerste planmatige uitbreidingen van Oisterwijk en is dan ook strakker van opzet en functie: woningbouw binnen een eenduidige verkavelingsopzet. Dit karakteristieke woonbuurtje is verruimd door de woningbouw op de hoek Beatrixstraat/Beukendreef ter plaatse van de gesaneerde basisschool Joannes van Oisterwijk.
't Seuverick
- Deze uit de jaren zeventig daterende uitbreidingen hebben een herkenbare ruimtelijke opzet.
- 't Seuverick volgt in verkaveling en structuur de oostwestoriëntatie van de Voorste Stroom. Daarnaast is een gebied gelegen, dat een sterke noordzuid gerichte oriëntatie kent en een structuur waarbij de bebouwing is geconcentreerd in kleinere clusters/blokken.
- Voor beide gebieden geldt dat ze zich "koesteren" in een brede, groene overgangszone naar het buitengebied. De inrichting tot 30 km/uurgebied is recent afgerond.
Pannenschuur
- Dit grote woongebied is tot stand gekomen in de periode 1973 tot heden en vormt het actuele uitbreidingsgebied voor de kern Oisterwijk. Ondanks de omvang van het gebied en de lange periode van ontwikkeling is de ruimtelijk-stedenbouwkundige hoofdstructuur herkenbaar doordat deze vasthoudt aan de kenmerken van de ruimtelijke structuur van Oisterwijk.
- Belangrijke schakel in de ruimtelijke samenhang van het totale woongebied vormt de zogeheten laanring, de interne ontsluitingsroute gevormd door de Langvennen (Oost-Noord-Zuid), die de verschillende deelgebieden van Pannenschuur verbindt. Vanuit dit ruimtelijke en ontsluitingsprincipe van de laanring is het woongebied ontwikkeld. Ook het ruimtelijk-functionele "wijkhart" (wijkcentrum en park) is gesitueerd aan deze laanring. Het daarin opgenomen buurtwinkelcentrum vervult een belangrijke functie voor het totale woongebied.
- Om deze belangrijke functie ook in de toekomst te behouden zijn versterking (aanbod) en vernieuwing (inrichting) noodzakelijk.
- Bij de ontwikkeling van de woonwijk zijn bestaande elementen zoveel mogelijk gehandhaafd c.q. hebben een rol gespeeld bij de stedenbouwkundige uitwerking. In dat verband kunnen onder andere genoemd worden: de handhaving van een aantal karakteristieke boerderijen, de molen en bestaande boombeplanting. Een belangrijk uitgangspunt vormde ook het waarborgen van een goede overgang van het woongebied naar het buitengebied. Dit is met name vormgegeven door het in stand houden van zichtlijnen naar het buitengebied en door toepassing aan de randen van vrijstaande woningen, lagere goothoogten en de nokrichtingen en variërende kaveldiepten en groenelementen.
- Het gehele Pannenschuurgebied is ingericht tot 30 km/uurgebied. De Pannenschuurlaan sluit qua naamgeving aan op het woongebied maar veroorzaakt door maatvoering en functie een duidelijke ruimtelijke scheiding tussen Pannenschuur I en II en de overige delen van Pannenschuur.
Waterhoef
- Dit gebied ten oosten van het centrumgebied ligt ingeklemd tussen spoorlijn en de Voorste Stroom. Het westelijk deel (tussen centrumgebied en Secretaris van den Hoevelstraat) dateert grotendeels uit de eerste helft van deze eeuw. Functies, verkavelingspatroon en bebouwingswijze van dit deel zijn gevarieerd en sluiten meer aan bij het aangrenzende centrumgebied. Het oostelijk deel is veel strakker van opzet en functie: woningbouw (hoofdzakelijk rijenwoningen) binnen een duidelijke blokverkaveling.
- De straten in dit deel zijn voor het merendeel ingericht als 30 km/uur-zone. De belangrijkste straten hebben naast laanbeplanting ook brede plantsoenstroken (Burgtakkerdreef, Terburghtweg, Secretaris van den Hoevelstraat). Verdichting met woonbebouwing heeft plaatsgevonden op het voormalige plantsoen tussen Kempenlandstraat en Graafschap Megenstraat.
- De afstemming op de Voorste Stroom is met zorg uitgevoerd (Waterhoefweg), de noordrand kent een harde en abrupte overgang (spoorlijn); ook aan de noordoosthoek (Kuiperstraat) is sprake van een abrupte overgang kernbebouwing-landschap.
Burghtweide
- Deze kleine woonbuurt heeft diverse woningtypen, zoals villa's, patiowoningen en geschakelde woningen, die straatsgewijs zijn gegroepeerd. Aan de oostzijde tegen de bosrand ligt de grote en hoge serviceflat Burghtweide. De westrand bestaat uit gevarieerde lintbebouwing (kleine villa's met incidenteel grotere bebouwingselementen) langs de Gemullehoekenweg. Langs deze weg ligt naast het benzinestation een open terrein.
- Het parkgebied langs de Voorste Stroom en het bosperceel aan de oostzijde geven de wijk een sterk groen karakter.
Klompven e.o.
- Rond het Klompven en het Eikenven liggen villa's op grote kavels, met name langs het Klompven. Het gebied ademt een parkachtige sfeer uit door het water, de bomen en de zachte overgang van berm naar tuinen waarbij geen houten of gemetselde erfafscheidingen het beeld ontsieren.
- Het gebied Lissabon langs de Heisteeg heeft dezelfde allure door de hieraan gelegen villa's op grote kavels met diepe voortuinen in een bosrijke omgeving. Het gave bos- en vennengebied aan de overzijde van de weg versterkt het bijzondere karakter van dit woongebied.
Zuid
- Dit gebied bestaat uit meerdere delen die dateren uit verschillende tijdsperioden. De hiermee samenhangende verkavelingspatronen en bouwstijlen zijn duidelijk afleesbaar. Het oudste gedeelte (Burgemeester van Beckhovenstraat-Van Rijckevorsellaan) bevat vrijstaande en geschakelde woningen op smalle, diepe percelen. Het hofje Burgemeester de Keijzerplein-Juliana Bernhardplein vormt door zijn eenheid in bouwstijl en inrichting een waardevol geheel.
- Het overige gebied is wat ruimer verkaveld met veel geschakelde woningen. In het zuidelijk deel tussen Scheepersdijk en Wolvensteeg zijn grote groene pleinen in het stratenpatroon opgenomen. Aan de overzijde van de Wolvensteeg ligt een speelveld.
- Het oostelijk deel tussen Visserslaan en Gemullehoekenweg bevat op zich zelfstaande inbreidingen (vrijstaande woningen Hertog Hendriklaan en Hertoginnelaan, luxe terrasappartementen Groenenborgh). De landschappelijke overgang van het bebouwde gebied bij de Wolvensteeg naar de graslanden en de Achterste Stroom is fraai door de landelijke inrichting van de Wolvensteeg (profiel, berm, bomen).
- De consequente laanbeplanting in de straten geven dit gebied ondanks de soms compacte verkaveling een zeer groen karakter.
De Bunders
- Deze merendeels uit de zestiger en zeventiger jaren stammende uitbreiding heeft een helder roostervormige opzet met lange oostwest gerichte straten en korte haaks hierop staande woonstraten.
- Sommige noordzuidstraten hebben brede groene profielen met een duidelijke ontsluitingsfunctie voor autoverkeer. Aan deze groene assen zijn diverse wijkvoorzieningen gekoppeld (scholen, speelterreinen e.d.). Het westelijk deel bestaat voornamelijk uit rijenbouw en geschakelde woningen. Ten zuiden van de Burgemeester Vogelslaan overheerst vrijstaande bebouwing.
Speijck/de Hondsberg
- Dit woongebied bestaat uit landhuizen op zeer grote percelen in een bosrijke omgeving. Het merendeel stamt uit de vijftiger jaren. De tuinen vormen uitsparingen in het bos. De dichte boombeplanting langs de smalle wegen versterkt dit boskarakter.
- Aan de oostzijde wordt een nieuw deel ontwikkeld voor villa's op zeer ruime percelen waarin dit bosdecor vooralsnog grotendeels ontbreekt (gebied Merode). De zuidrand bestaande uit het beekdal van de Reusel vormt een landschappelijk en ecologisch waardevol gebied.