direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal/regionaal beleid
Plan: Bestemmingsplan Lubberstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0823.BPSPLUBBERST201000-VAST

3.2 Provinciaal/regionaal beleid

Interimstructuurvisie Noord-Brabant 2008

Op 27 juni 2008 hebben Provinciale Staten de Interimstructuurvisie 'Brabant in Balans' vastgesteld. In de Interimstructuurvisie zijn de hoofdlijnen voor het provinciaal ruimtelijk beleid vastgelegd. In de uitwerkingsplannen voor de verschillende Brabantse regio's wordt het provinciaal ruimtelijk beleid verder uitgewerkt. Het streven is dat Brabant zich verder ontwikkelt tot een aantrekkelijk woon-, werk-, en leefgebied. Daarbij kiest de provincie voor een visie waarin respect voor de natuurlijke leefomgeving en de landschappelijke en cultuurhistorische rijkdom centraal staan en waarin het eigen karakter, de specifieke kwaliteiten en contrasten van Brabant duidelijk herkenbaar zijn. Om deze visie te realiseren moet het ruimtelijk beleid bijdragen aan een balans tussen het economische, het ecologische en het sociaal-culturele kapitaal van Brabant.

Brabant in Balans houdt in dat vanwege de enorme ruimteclaims de beschikbare ruimte zorgvuldig moet worden benut, met aandacht voor ecologische en sociaal-culturele aspecten. Het provinciaal ruimtelijk beleid is gebaseerd op vijf leidende principes:

  • meer aandacht voor de onderste lagen (lagenbenadering);
  • zuinig ruimtegebruik;
  • concentratie van verstedelijking;
  • zonering van het buitengebied;
  • grensoverschrijdend denken en handelen.

Mede om een toepassing van het 'Ruimte voor Ruimte'-beginsel mogelijk te maken, is destijds de voorganger van de Interimstructuurvisie, het streekplan, gedeeltelijk herzien (d.d. 3 december 2004). Ruimtelijke kwaliteitswinst en milieuwinst staan centraal in de door de provincie Noord-Brabant gekozen benadering. Deze worden bewerkstelligd door verspreide bouw van kwalitatief hoogwaardige woningen en ruime kavels in ruil voor de te slopen agrarische bedrijfsgebouwen (minimale te slopen oppervlakte 1.000 m²).

Het betreft een gefaseerde uitvoering verdeeld over meerdere tranches. De bouw van woningen mag uitsluitend plaatsvinden binnen een kernrandzone of een bebouwingscluster. Ontwikkelingsmogelijkheden van buitengebiedfuncties, agrarische bedrijven en woningen mogen niet in het geding komen en locaties dienen zoveel mogelijk aan te sluiten bij bestaande bebouwing.

De locatie Lubberstraat is in de Interimstructuurvisie Noord-Brabant 2008 aangewezen als AHS-landbouw. De AHS-landbouwgebieden omvatten de meest pure landbouwproductiegebieden. De locatie is gelegen buiten het gebied dat is aangemerkt als Regionale natuur- en landschapseenheid. Het gebied is ook gelegen buiten de in de nabijheid aangewezen boringsvrije zone grondwaterwinning en het zoekgebied waterberging. De locatie is gelegen buiten de als bijzonder te typeren zones.

Volgens de Interimstructuurvisie is de benutting van bestaand stedelijk gebied een middel om tot zorgvuldig ruimtegebruik te komen. De Interimstructuurvisie is een paraplubeleidsplan, wat wil zeggen dat er algemene uitgangspunten van beleid instaan, die nader zijn uitgewerkt in beleidsplannen die onder de paraplu hangen. Het algemene uitgangspunt dat leidend is voor de ontwikkeling van nieuwe woningbouwlocaties is zorgvuldig ruimtegebruik, wat inhoudt dat een zorgvuldige afweging op diverse aspecten van de ruimtelijke ordening wordt gemaakt wanneer een nieuwe locatie wordt ontwikkeld.

De te realiseren woningen bestaan voor meer dan de helft uit 'Ruimte voor Ruimte'-woningen. De regeling 'Ruimte voor Ruimte' heeft tot doel dat de ruimtelijke kwaliteit verbeterd wordt door woningen te bouwen in ruil voor de sloop van agrarische bedrijfsgebouwen. De bouw van woningen is hierbij toegestaan op passende locaties in afwijking van de programmering voor de woningbouw of, indien nodig, in afwijking van de regel dat geen burgerwoningen mogen worden toegevoegd aan het buitengebied. De locatie is gelegen binnen de kernafrondingscontour van de dorpskern van Spoordonk, waarbij de ruime kavels binnen het bestaand stedelijk gebied zullen worden ingepast.

In december 2010 is Verordening Ruimte vastgesteld. In april 2010 was reeds de eerste fase van deze Verordening Ruimte vastgesteld. Samen met de Structuurvisie Ruimtelijke ordening die ook in december 2010 is vastgesteld vormt dit het nieuwe provinciale beleidskader. De Verordening Ruimte (eerste fase) kent voor het plangebied ten opzichte van het beleid tot april 2010 geen wijzigingen die relevant zijn voor de ontwikkeling van het plangebied.

Provinciale benadering 'Ruimte voor Ruimte'-regeling

De provincie Noord-Brabant heeft als voorwaarde aan de 'Ruimte voor Ruimte'-regeling gesteld dat de ontwikkeling van kavels direct dient te worden gerelateerd aan concreet te slopen staloppervlak. Zoals gesteld, mag er voor de sloop van 1.000 m² stal 1 kavel worden ontwikkeld.

Om aan te tonen dat er inderdaad per te ontwikkelen woningbouwkavel 1.000 m² stallen gesloopt zijn, stelt de provincie conform afspraken met de ontwikkelingsmaatschappij Ruimte voor Ruimte dossiernummers ter beschikking van aanvragen voor sloopsubsidie in het kader van de beëindigingsregeling.

De benodigde dossiernummers voor plangebied Lubberstraat te Spoordonk zijn opgenomen in . Het betreft dossiernummers voor in totaal 19 Ruimte voor Ruimte bouwcontingenten.

AANVRAAGNUMMER   MESTNUMMER   SLOOP M2   TOEGEKENDE SLOOP M2  
4529111   122012992   4.405   4.405  
4529206   112000029   3.301   3.301  
4529209   112021824   3.537   3.537  
4529637   112075100   3.286   3.286  
4529750   112000037   1.476   1.476  
4529029   111004160   1.879   995  
       
Totaal ingebrachte m² sloop       17.000  

tabel 1: Dossiernummers RBV

Reconstructieplan

Het Reconstructieplan/ milieueffectrapport Beerze Reusel staat het gebied ter plekke van onderhavige 'Ruimte voor Ruimte' locatie aangemerkt als 'extensiveringsgebied' (overig). In een extensiveringsgebied is uitbreiding van de stedelijke kern in de kernrandzone mogelijk.

Uitwerkingsplan Zuidoost Brabant

In het uitwerkingsplan is de onderhavige locatie gelegen in een gebied met de aanduiding 'landelijk gebied, zoekgebieden verstedelijking en transformatie afweegbaar' (figuur 6). Dit houdt in dat het transformeren van landelijk gebied naar een stedelijk gebruiksvorm afweegbaar is. Dit om aan de lokale behoefte aan meer stedelijke functies te kunnen voldoen (denk hierbij aan zowel woningbouw als bedrijventerreinen).

Aan een eventuele transformatie zijn de volgende voorwaarden verbonden:

  • De plannen moeten aansluiten bij de bestaande ruimtelijke en stedenbouwkundige structuur van de kern.
  • Bij de inrichting van de plannen wordt rekening gehouden met kwaliteiten en structuren in het gebied en de omgeving.
  • Bij de ontwikkeling van ruimtelijke plannen is het uitgangspunt zorgvuldig met de ruimte om te gaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0823.BPSPLUBBERST201000-VAST_0006.png"

figuur 6: uitsnede plankaart uitwerkingsplan Zuidoost Brabant (ligging plangebied globaal paars omcirkeld)

Planologische voortoets provincie

Onderhavig plangebied is aan de provincie voorgelegd ten behoeve van een planologische voortoets om de haalbaarheid van het plangebied te beoordelen. Dit is gedaan voordat de nieuwe Wet ruimtelijke ordening van kracht is geworden. Voorgenomen ontwikkeling is op basis van deze provinciale ambtelijke beoordeling haalbaar bevonden, een nadere toelichting is uitgewerkt in het inspraakverslag. In het plan is dit vertaald door een fasering op te nemen, middels toepassing van een nader uit te werken bestemming wonen.