direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke en functionele opbouw
Plan: Bestemmingsplan Lubberstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0823.BPSPLUBBERST201000-VAST

2.2 Ruimtelijke en functionele opbouw

Bebouwingsstructuur

De ondergrond (dekzandrug) en de aanwezigheid van het water van de Beerze hebben geleid tot het ontstaan van Spoordonk. Het woord 'donk' verraadt de betekenis van de plek; een hogere plek in een moerassige omgeving. De versmalling van de Beerze gaf aanleiding tot de bouw van een watermolen op die plek. De watermolen, het kasteel en belangrijke routes waren aangewezen strategische plekken om te gaan wonen. De Spoordonkseweg is één van de belangrijkste wegen geweest waarlangs een lint van bebouwing is ontstaan. Het hart van het dorp is in de loop der jaren ruim van opzet gebleven en hier bevinden zich de belangrijkste elementen van het dorp, de kerk, de school en de voorzieningen. De laatste "planmatige" uitbreidingen van de kern Spoordonk hebben vooral aan de zuidzijde van de kern plaatsgevonden. De dorpsrand van Spoordonk kenmerkt zich als een rafelige rand, met afwisselende voor- en achterkanten van woningen, landbouwpercelen die nog tot het lint reiken en een open akkerstructuur die vanuit het dorp voor lange vergezichten zorgt.

Ontsluitingsstructuur

De Spoordonkseweg is een vertakkende ontsluitingsweg en zorgt voor de verbinding van de kern Spoordonk met de omringende kernen. De Lubberstraat en Merodelaan / Beerseveld verbinden de landbouwgronden ten zuiden van de kern Spoordonk met de Spoordonkseweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0823.BPSPLUBBERST201000-VAST_0004.png"

figuur 4: ontsluitingsstructuur

Groenstructuur

Spoordonk is een oud lintdorp met een agrarische achtergrond. Het plangebied is gelegen in een oud kampen- en hoevelandschap met houtwallen waarbinnen akkercomplexen gelegen zijn. Het landschap is opgebouwd uit kleine eenmans kampen, omzoomd door bebouwing en beplanting, in de vorm van houtwallen. Karakteristiek voor dit landschap is de kleinschalige, amorfe verkavelingsstructuur. Tegenwoordig is het een agrarisch gebied waarbij het cultuurhistorische landschap grotendeels verdwenen is. De oude houtwallenstructuren zijn inmiddels ook verdwenen. Het beeld van de dorpsrand wordt bepaald door akkercomplexen en incidentele beplanting langs de Beerze.

afbeelding "i_NL.IMRO.0823.BPSPLUBBERST201000-VAST_0005.png"

figuur 5: historisch en hedendaags Spoordonk

Waterstructuur

De locatie valt voor het waterkwantiteit- en waterkwaliteitsbeheer binnen het beheersgebied van Waterschap De Dommel. De westgrens van de locatie wordt gevormd door een leggerwatergang dat in eigendom en beheer van het waterschap is. Centraal in het gebied en aan de oostzijde van het plangebied is een stelsel van watergangen aanwezig dat zorgt voor ont- en afwatering van de locatie en de afvoer van hemelwater van bebouwing op achtergelegen gronden.