Plan: | Nieuwkuijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0797.Bpnieuwkuijk-VG01 |
Figuur 3.2. Deelgebieden Nieuwkuijk
Nieuwkuijk is globaal in te delen in de volgende deelgebieden.
Route Nieuwkuijksestraat / Onsenoortsestraat
Vanuit de historie vormt dit gebied de ruimtelijke drager van de stedenbouwkundige structuur van de kern. De route wordt gekenmerkt door een diversiteit aan functies:
De lintbebouwing bestaat voornamelijk uit vrijstaande gebouwen in één bouwlaag en is veelal voorzien van een kap. De centraal gelegen kerk, vormt door de bouwmassa een opvallend element in het dorp. Naast de kerk is een school en achter de kerk is de begraafplaats gesitueerd.
Ten noorden van het lint bevindt zich veelal onbebouwd gebied in een overgangszone tussen de kern en het bedrijventerrein Nieuwkuijk / A59. Het gebied wordt gebruikt voor:
Planmatig woongebied ten zuiden van Nieuwkuijksestraat
Algemeen bebouwingsbeeld
Ten zuiden van het oude dorpslint is in de jaren tachtig van de vorige eeuw planmatig woonbebouwing gerealiseerd.
Van Schuppenstraat
LT bouwmanagement, te Vlijmen heeft in 2008 de gemeente verzocht het bestemmingsplan voor de bouw van 17 woningen aan de locatie van het Laantje van Van Hulten (Van Schuppenstraat) in Nieuwkuijk te wijzigen.
De locatie is gesitueerd in het centrum van de kern Nieuwkuijk, globaal in de oksel van de noordelijke toegangsweg de Nieuwkuijksestraat en de zuidoostelijke verbindingswegen Deken van Baartstraat en Badweg. Het betreft het terrein van het voormalige landbouwmechanisatiebedrijf Harrie van Hulten en enkele aangrenzende percelen. Het gebied is ongeveer 8.580 m2 groot.
Op 29 april 2008 heeft de gemeente besloten om in te stemmen met opstarten van de procedure voor verlening van vrijstelling op het bestemmingsplan, ex artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). Hiervoor is een ruimtelijke onderbouwing opgesteld en zijn benodigde onderzoeken uitgevoerd. In de tweede helft van 2008 is bouwvergunning verleend voor de realisering van de 17 woningen. Voorts is een wijzigingsbesluit genomen met betrekking tot de woningen Nieuwkuijksestraat 25 en 27.
In dit gebied zijn inmiddels 17 dorpsvilla's gebouwd. De bouwstijl en de kleurstellingen refereren aan de jaren dertig.
Impressie 'Laantje van Van Hulten'
Beeldbepalende elementen
'De Emmamolen'
De Emmamolen aan de Meerdijk / Sint Jorisstraat vormt een opvallend element. De Emmamolen is een stellingmolen uit 1886 en doet dienst als korenmolen. Rond 1965 is de Emmamolen grondig gerestaureerd. Sinds 1993 is de Emmamolen weer in bedrijf.
Meerdijk
De Meerdijk vormt als verhoogde lineaire structuur een bijzonder element in het omliggende landschap en vormt daarmee een markante begrenzing van de kern.
Horecavestigingen
In de Sint Jorisstraat zijn twee horeca voorzieningen gesitueerd (herberg De Pul en een horecavestiging in de Emmamolen). Overigens zijn geen maatschappelijke of commerciële voorzieningen in dit deelgebied aanwezig.
Planmatig woongebied Nieuwkuijk-noord
In de jaren negentig van de vorige eeuw is dit woongebied ontwikkeld en gerealiseerd. Het gebied is als volgt opgebouwd.
Er zijn met uitzondering van een maatschappelijke voorziening en een bedrijf aan de Kerkstraat geen andere maatschappelijke of commerciële voorzieningen aanwezig.
Sportpark Nieuwkuijk
Achter het oude dorpslint bevindt zich het Sportpark Nieuwkuijk. Dit terrein biedt onderdak aan zowel de scouting als de voetbalvereniging RKVV Nieuwkuijk.
Bedrijvenpark Nieuwkuijk Middelweg.
Aan de Middelweg zijn drie bedrijfsverzamelgebouwen gerealiseerd. Hiervoor is een planologische vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening gevoerd, omdat deze ontwikkeling niet was voorzien in het geldende bestemmingsplan Kom Nieuwkuijk. Deze ontwikkeling vloeit voort uit het in het Visiedocument Structuurvisie Heusden geformuleerde beleid.
De Nieuwkuijksestraat en de Onsenoortsestraat fungeren als de belangrijkste ontsluitingswegen. De route voorziet in:
De Middelweg en de parallelweg hebben een gebiedsontsluitende functie. De overige wegen kunnen worden aangemerkt als erftoegangswegen.
In de kern geldt op de meeste locaties een maximumsnelheid van 50 km / uur. Naast plaatselijk verkeer is ook doorgaand verkeer van en naar de A59 en omliggende woongebieden in de kern aanwezig.
Algemeen
De groenstructuur binnen de kern is nauw verbonden met de verkeersstructuur en hiermee de stedenbouwkundige structuur van de kern. De groenstructuur bestaat uit:
Deelgebied 1 en 2
Groen
Ligging - Functie - Niveau
Op woonomgevingsniveau dient het groen in deze wijk met name als aankleding. In de wijk liggen enkele speelplaatsen waar het groen een gebruiksfunctie heeft. De lindebomen en beplanting langs de Nieuwkuijksestraat hebben een verkeersfunctie.
Ecologische waarde / potentie
Het groen in de wijk heeft een normale ecologische waarde. Het groen rondom de Nieuwkuijkse Wiel en langs de Meerdijk heeft een hoge ecologische potentie. In het groen rond het Nieuwkuijkse Wiel is een bijzondere gagelvegetatie aanwezig.
Beeldbepalend - Onderdeel grotere groenzone
Het groen langs de Meerdijk en rondom de Nieuwkuijkse Wiel is een onderdeel van een grotere groenzone langs de zuidrand van Nieuwkuijk. In deze wijk zijn geen specifieke beeldbepalende groenelementen.
Structuur (huidig / toekomstig)
Langs de Nieuwkuijksestraat, Pastoor Becxstraat, Sint Jorisstraat, Deken van Baarstraat en de Badweg staan rijen bomen, die op verschillende plaatsen onderbroken zijn. De bomenrijen zijn een onderdeel van de hoofdboomstructuur en dienen te worden aangevuld. De groenvakken langs de Nieuwkuijksestraat behoren tot de nevengroenstructuur.
Deelgebied 3, 5 en 5: Nieuwkuijk-noord
Groen
Ligging – Functie – Niveau
In deze wijk is sprake van aankledingsgroen op woonomgevingsniveau en gebruiksgroen op wijkniveau. Het gebruiksgroen betreft een grasveld met een aantal oude fruitbomen. Aan de noord- en oostzijde van de wijk ligt een brede watergang. In het midden van de wijk ligt sportpark Nieuwkuijk en een begraafplaats.
Ecologische waarde / potentie
De ecologische waarden en potenties liggen op een normaal niveau.
Beeldbepalend - Onderdeel grotere groenzone
De oude fruitbomen zijn een beeldbepalend element in de wijk. Het groen is geen onderdeel van een grotere groenzone.
Structuur (huidig / toekomstig)
De groenzone rondom het sportpark en het parkje behoren tot de nevengroenstructuur. De bomen langs de Maashoven, de Steenenborch en het pleintje aan de Kerkstraat behoren tot de nevenboomstructuur.