direct naar inhoud van 2.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Dillenburg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0797.BPdillenburg-OH01

2.3 Gemeentelijk beleid

Nota Volkshuisvesting

Algemeen

De Nota Volkshuisvesting biedt inzage in:

  • ontwikkelingen van demografische aard zoals ''ontgroening'' en ''vergrijzing'';
  • een gebrekkige doorstroming op de woningmarkt;
  • de behoeften van doelgroepen als starters en 55-plussers.

Op basis van de huidige inzichten schept de nota een kader voor wie de gemeente in de toekomst in woonruimte moet voorzien. Daarbij wordt aandacht besteed aan:

  • de planologische randvoorwaarden;
  • de gemeentelijke bouwopgave;
  • een analyse van de bestaande woningvoorraad;
  • de omvang en samenstelling van de bevolking tot 2030.

De Woonvisie geeft inzicht in de kwalitatieve en de kwantitatieve bouwopgave.

Kwalitatieve opgave

De kwalitatieve bouwopgave heeft betrekking op het realiseren van een integrale zorg voor de kwaliteit van wonen, werken en welzijn (waaronder zorg en recreatie). Daarbij is specifieke aandacht voor de woningbehoefte van:

  • 1.800 starters;
  • 3.700 huishoudens, die onder de primaire doelgroep vallen (de primaire doelgroep van het beleid wordt afgebakend aan de hand van de inkomensgrenzen die gelden voor de huurtoeslag);
  • 3.700 doorstromers;
  • een groeiend aandeel 55-plussers.

De belangrijkste oplossingsrichtingen zijn gelegen in:

  • het vergroten van de kernvoorraad aan goedkope huurwoningen;
  • het creëren van een gedifferentieerd aanbod aan koopwoningen in het goedkopere en duurdere segment.

Kwantitatieve opgave

De kwantitatieve bouwopgave wordt ingevuld door de provinciale bouwopgave van 3.580 woningen. Er wordt uitgegaan van het zogenoemde open scenario (zie ook Structuurvisie gemeente Heusden). Voor Heusden wordt er tot het jaar 2030 uitgegaan van een bevolkingsgroei tot 44.465 inwoners. Hiermee wordt in de woningbehoefte van de eigen bevolking en instroom van buitenaf voorzien. De gemeente heeft aandacht voor marktontwikkelingen zodat daarop flexibel gereageerd kan worden.

In provinciaal en gemeentelijk beleid is vastgelegd waar ontwikkeling van de woningvoorraad kan plaats vinden. Daarnaast wordt in het gemeentelijk woningbouwprogramma ingespeeld op de ontgroening en vergrijzing. Nagestreefd wordt daarbij het behoud of versterken van sociaal evenwicht in de kernen.

Toetsing

Op basis van de prognoses van het open scenario is een bouwprogramma nodig van 143 woningen per jaar. In dat geval wordt de provinciale bouwopgave tot 2030 gehaald en kan daarbinnen ook het benodigde aantal woningen voor herstructurering worden gerealiseerd. Het woongebied Dillenburg is opgenomen binnen de gemeentelijke woningbouwplannen. Uitgangspunt is dat een gedifferentieerd programma wordt geboden. De ontwikkeling past daarmee binnen de uitgangspunten van de Woonvisie.

Structuurvisie gemeente Heusden

Deze structuurvisie geeft de ruimtelijke ambities van de gemeente Heusden voor een periode van 20 jaar, met een accent op de periode 2010-2020. Relevant voor dit bestemmingsplan zijn de thema's wonen, werken.

Wonen

De gemeente Heusden heeft met haar 'Nota Volkshuisvesting 2030' gekozen voor een open scenario. De meest recente provinciale prognoses gaan uit van een verruiming en versnelling van dit programma. Daarin wordt uit gegaan van de bouw van 3.320 woningen in de periode 2009 tot 2020 en 5.385 in de periode 2009-2030 (dit is inclusief vervangende nieuwbouw door herstructurering / sloop).

Deze taakstelling biedt goede perspectieven om de woningvoorraad nog beter af te stemmen op de huidige en toekomstige behoeften op het gebied van woonkwaliteiten, zorg en welzijn. Nieuwe woningbouwlocaties worden geconcentreerd aan de randen van de kernen. Daarnaast wil de gemeente:

  • duurzame bouw stimuleren;
  • aantasting van het buitengebied voorkomen;
  • het woonklimaat optimaliseren.

De gemeente richt zich in eerste instantie op het afronden van lopende woningbouwprojecten. Deze plannen leveren bij elkaar een capaciteit op van circa 2.620 woningen. Het streven in de structuurvisie is het woongebied Dillenburglocatie de komende periode tot 2020 te ontwikkelen.

Verkeer

Ingrijpende maatregelen zijn vereist om ervoor te zorgen dat de hoofdwegenstructuur beter benut wordt.

  • Op- en afritten van de A59 worden daarom aangepast.
  • Er wordt een parallelstructuur aangelegd.

Een belangrijke rol is weggelegd voor het zogenoemde Ei van Drunen dat eindelijk een volwaardige aansluiting krijgt. De strategische ligging hiervan zorgt ervoor dat het ook als een transferium met een overstappunt van de snelle busverbinding 's-Hertogenbosch-Waalwijk-Tilburg dienst gaat doen. De bestaande afrit Drunen/ Elshout wordt opgeheven. De gemeente werkt een en ander nader uit in een verkeerscirculatieplan en afzonderlijke bestemmingsplannen.

Werken

De gemeente wil voorkomen dat een economisch herstel wordt gefrustreerd door een gebrek aan ontplooiingsruimte. Om die reden wordt nog steeds uitgegaan van een toekomstige behoefte aan nieuwe bedrijvenlocaties, vooral voor kleinere bedrijven. Zodra uit monitoring en behoefteprognoses duidelijk wordt dat er weer tekorten dreigen op te treden worden er nieuwe initiatieven ontwikkeld. In voorliggend plan worden, naast mogelijkheden voor aan huis gebonden beroepen en bedrijven, tevens in een strook naast de Lipsstraat nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden voor gemengde functies, waaronder bedrijven voorzien.

Toetsing

De Structuurvisie biedt een belangrijke basis voor de ontwikkeling van het woongebied Dillenburg. De ontwikkeling van een bijzonder woongebied met daarbij ruimte voor gemengde bedrijven en voorzieningen wordt uitdrukkelijk voorgestaan.

Voorts wordt een verbeterde ontsluiting van Drunen beoogd. Hiervoor worden indien nodig separate procedures gevoerd.