Plan: | Paleiskwartier-Willemspoort-Station |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002185-1401 |
Algemeen
Geologisch behoren de gronden in het plangebied tot de jongere holocene rivierafzettingen. Bodemkundig worden deze gronden kalkloze zandgronden en beekeerdgronden genoemd. De gronden bestaan uit leemarm en zwak lemig fijn zand met een zavel- of kleidek van 15 tot 40 cm dik. De deklaag in het plangebied behoort tot de Nuenengroep en is ongeveer 30 meter dik. In deze zandlaag komen zowel zandlagen als leem-, klei- en veenlagen voor. In het voormalige moerasgebied - ter plaatse van het huidige Transferium - bevond zich een zeer humeuze bosveenlaag van ongeveer 1 meter dik.
Op basis van bodemonderzoeken in het verleden wordt de bodemkwaliteit in het hele plangebied, met uitzondering van het Paleiskwartier, gekenmerkt door licht verhoogde achtergrondwaarden voor zware metalen, minerale olie en PAK in grond en grondwater. Plaatselijk is een aantal gevallen van bodemverontreiniging bekend die inmiddels zijn gesaneerd of waarvan de aanpak op termijn moet plaatsvinden. Het betreft onder andere de gemeentewerf aan de Deutersestraat, het terrein van het Koning Willem I College (de voormalige Koning Willem I-kazerne), het Transferium en vlek F aan de Boschveldweg. Hoewel de bodemonderzoeken die in het verleden zijn gedaan niet het hele plangebied dekken, is het niet nodig om nu onderzoek te doen, omdat de bestaande milieuhygiënische bodemkwaliteit geen beperking is voor het beoogde gebruik.
Als voor het realiseren van een bouwplan grond en/of verhardingslagen worden afgegraven en verzet, dan is het uitvoeren van onderzoek en partijkeuringen relevant. Op basis van dit onderzoek en deze keuringen kunnen de mogelijkheden voor afzet en hergebruik worden bepaald. Een en ander moet plaatsvinden conform het Besluit bodemkwaliteit en de op basis daarvan opgestelde Bodemfunctieklassekaart die in 2010 door burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch is vastgesteld.
Paleiskwartier-Zuid
In Paleiskwartier-Zuid bevindt zich een bodemverontreiniging die zich ook ten westen van de Onderwijsboulevard verspreid heeft via het grondwater in concentraties tot (ver) boven de interventiewaarde voor bodemsanering. Voor de aanpak van deze verontreiniging op het voormalige bedrijventerrein De Wolfsdonken en zijn omgeving is een saneringsplan opgesteld (IWACO, 1998). Een groot deel van het saneringsplan is al door de gemeente uitgevoerd. Het volgende moet nog worden gedaan:
Conform het saneringsplan wordt de sanering afgestemd op de verdere (her)ontwikkeling. De kosten hiervan zijn voorzien in reeds beschikbaar gestelde budgetten.
Ter plaatse van deelplan O is sprake van een verontreinigde, puinhoudende laag in de ondergrond. De verontreiniging is niet afgebakend. De verontreiniging vormt geen belemmering voor de bestemming (Gemengd-2, waaronder kantoren en wonen). Ze valt procedureel en financieel buiten bestaande saneringsplannen en -budgetten. Bij grondverzet kan sprake zijn van extra kosten in verband met afvoer van verontreinigde grond en puin. Omvang en kosten moeten nader in beeld gebracht worden. Ook moet bij bouwputbemalingen rekening worden gehouden met de grondwaterkwaliteit.
Ter plaatse van het aangrenzende NS-terrein bevinden zich diverse gevallen van bodemverontreiniging. Als grondwater een rol speelt bij herontwikkeling (bijvoorbeeld in geval van bemalingen of plannen voor herinfiltratie), moet rekening worden gehouden met de diverse grondwaterverontreinigingen. Dit geldt ook voor reeds gesaneerde situaties, omdat sprake kan zijn van een restverontreiniging in het grondwater.