direct naar inhoud van 6.5 Externe veiligheid
Plan: Deuteren
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002154-1501

6.5 Externe veiligheid

De doelstelling van het externe veiligheidsbeleid is het realiseren van een veilige woon- en leefomgeving voor het beheersen van risico's van activiteiten met gevaarlijke stoffen (zoals opslag en transport). Het beleid is erop gericht te voorkomen dat er dicht bij gevoelige bestemmingen activiteiten met gevaarlijke stoffen plaatsvinden.

Middels een scan is onderzoek uitgevoerd naar de externe veiligheid als gevolg van gevaarlijk transport over de weg, het spoor, over het water en door ondergrondse transportleidingen. Daarnaast is in het onderzoek ook gekeken naar externe veiligheid als gevolg van inrichtingen. Doel van het onderzoek is zorg te dragen voor het feit dat de bewoners van Deuteren geen onnodig hoge risico's lopen. Het gebied ligt buiten het onderzoeksgebied voor risico's die verbonden zijn aan het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor, waterwegen en ondergrondse transportleidingen.

6.5.1 Transport over de weg

Gevaarlijk transport over de weg speelt een rol tot het moment dat het LPG tankstation aan de Vlijmenseweg wordt gesaneerd. Omdat het bestemmingsplan Deuteren nu wordt geactualiseerd, is de route over de Vlijmenseweg relevant. De Randweg kan in potentie nog hindercontouren veroorzaken als gevolg van gevaarlijk transport. Het beleid is er echter op gericht geen gevaarlijk transport over de Randweg te laten verlopen (MER van de Randweg).

Uit een inventarisatie naar het vervoer van gevaarlijke stoffen in de gemeente 's-Hertogenbosch en berekeningen ten behoeve van het Basisnet Weg is gebleken dat er geen knelpunten met betrekking tot het plaatsgebonden risico zijn rond de genoemde wegen in 's-Hertogenbosch. De oriëntatiewaarde van het groepsrisico wordt ter hoogte van 's-Hertogenbosch nergens overschreden.

Conform de Circulaire Risiconormering vervoer van gevaarlijke stoffen moet bij ontwikkelingen binnen 200 meter van een route of tracé het groepsrisico beschouwd worden. Binnen Deuteren vinden geen ontwikkelingen plaats die het groepsrisico beïnvloeden. Er hoeft geen onderzoek of verantwoording plaats te vinden. Bij eventuele toekomstige ontwikkelingen waarbij sprake is van een significante toename van het aantal personen, dient aandacht besteed te worden aan het groepsrisico.

6.5.2 Inrichting (Vlijmenseweg 1)

Externe veiligheid als gevolg van inrichtingen is relevant voor het tankstation dat is gelegen aan de Vlijmenseweg. Het tankstation bestaat uit afleverzuilen waar verschillende producten LPG, diesel en benzine verkocht worden. Externe veiligheid als gevolg van tankstations is volledig gericht op LPG daar deze explosies (BLEVE) kunnen veroorzaken. Dit LPG-tankstation valt vanwege de opslag en het afleveren van LPG onder de regelgeving van het “Besluit Externe Veiligheid inrichtingen” (BEVI). Het BEVI verplicht de bevoegd gezagen afstand te houden tussen gevoelige objecten (zoals woningen) en risicovolle bedrijven. Tevens is op basis van het BEVI het totale aantal aanwezige personen dat aanwezig mag zijn in de directe omgeving (invloedsgebied) van een risicovol bedrijf beperkt. Het bevoegd gezag moet de normen uit het BEVI naleven bij het opstellen en wijzigen van bestemmingsplannen en bij het verlenen van omgevingsvergunningen. In de “Regeling Externe Veiligheid inrichtingen” (REVI) is een aantal zaken geregeld met betrekking tot de uitvoering van het BEVI.

Plaatsgebonden risico (PR)

In de eerste plaats is er in het BEVI een norm opgenomen voor het plaatsgebonden risico (PR). De norm voor het PR is een kans van 1 op 1.000.000 per jaar (10-6). Deze norm is een grenswaarde en moet daarom in acht worden genomen. Het PR wordt vertaald naar aan te houden afstanden van het LPG-station tot kwetsbare objecten (zoals woningen).

Het LPG-tankstation wordt in het BEVI aangemerkt als een “categoriale inrichting” omdat de doorzet aan LPG via een beschikking (voorheen) Wet milieubeheer (nu WABO) is beperkt tot maximaal 1000 m3 LPG/jaar. Hiervoor zijn in de REVI vaste veiligheidsafstanden opgenomen. Met het voldoen aan deze vaste veiligheidsafstanden wordt voldaan aan de norm voor het plaatsgebonden risico van 10-6. De in acht te nemen afstanden vanaf het LPG-vulpunt tot kwetsbare objecten bedraagt 45 meter. Voor de ondergrondse LPG-tank is deze afstand 25 meter en voor de LPG-afleverzuil 15 meter. Aan deze afstanden wordt voldaan in deze bestaande en vergunde situatie. Hiermee wordt voldaan aan de norm voor het PR uit het BEVI. Binnen deze risicocontouren mogen geen kwetsbare objecten (volgens de definitie van het BEVI) worden gerealiseerd.

Groepsrisico (GR)

Buiten de veiligheidsafstanden (contouren PR) kunnen groepen personen slachtoffer worden van een calamiteit met LPG. Het risico dat groepen mensen slachtoffer kunnen worden van een ongeval met LPG wordt vertaald in het Groepsrisico (GR). Het GR is gekoppeld aan een personendichtheid binnen het invloedsgebied van een ongeval met gevaarlijke stoffen (zoals LPG). Het resultaat van een groepsrisicoberekening is een grafiek (Fn-curve). Op de y-as wordt de cumulatieve frequentie f (per jaar) uitgezet en op de x-as het aantal te verwachten slachtoffers N. In het BEVI is geen harde norm (grenswaarde) voor het GR vastgelegd. De toetsingswaarde voor het groepsrisico heeft het karakter van een oriëntatiewaarde. Het bevoegd gezag dient de waarde voor het GR te verantwoorden en mag er gemotiveerd van afwijken.

Voor het LPG-tankstation aan de Vlijmenseweg 1 is het Groepsrisico berekend waarbij gebruik is gemaakt van de laatste rekenmethode Revi2007 (zie bijlage 1). Het resultaat van de groepsrisicoberekening (Fn-curve) van onderhavig LPG-tankstation staat hieronder afgebeeld. Hierin is het resultaat van de vergunde situatie weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002154-1501_0006.png"

Afbeelding 5: Resultaten groepsrisicoberekening (Fn-curve) van LPG-tankstation Vlijmenseweg 1

Uit de fN-curve blijkt dat het Groepsrisico in de vergunde situatie onder de oriënterende waarde ligt zoals gesteld in het BEVI.

De fN-curve (berekening Groepsrisico) is één van de beoordelingscriteria om het GR te verantwoorden. De totale verantwoordingsplicht omvat méér criteria. De verplichte aspecten vanuit het BEVI zijn:

  • A. ligging GR ten opzichte van de oriëntatiewaarde
  • B. toename van het GR ten opzichte van nulsituatie
  • C. de mogelijkheden van zelfredzaamheid van de bevolking
  • D. de mogelijkheden van de hulpverlening

Onderdeel A is in het voorgaande beschreven en gemotiveerd. De berekeningsresultaten en de daarbij gebruikte invoergegevens zijn bij het bestemmingsplan ter inzage gelegd. Onderdeel B is in deze procedure geen aspect, aangezien het hier gaat om een bestaande (reeds vergunde en/of geplande en/of gebouwde) situatie. De bestaande en beschouwde situatie kan worden opgevat als nulsituatie.

Voor de onderdelen C en D is de regionale brandweer om advies gevraagd. De bereikbaarheid van het gebied en de directe omgeving van de risicobron is goed. Daarnaast ligt het gebied geheel in het dekkingsgebied van de waarschuwingsinstallatie. De zelfredzaamheid in het gebied wordt als normaal beoordeeld. Met uitzondering van de zorgwoningen (bij BLEVE scenario). Hier zijn verminderd zelfredzame personen aanwezig. Het is wenselijk om een BHV organisatie in te laten stellen voor de nog te realiseren zorgwoningen. Hierdoor kan het complex sneller worden ontruimd.

Het groepsrisico voor het tankstation ligt onder de oriëntatie waarde. Te samen met de bovenstaande punten op het gebied van zelfredzaamheid en bestrijdbaarheid is het restrisico aanvaardbaarheid.

In het kader van een goede ruimtelijke ordening is ook gekeken naar overig gevaar bij het tankstation. Gevaar kan ontstaan tijdens plasbranden. De hittestraling van een plasbrand kan dermate heet zijn dat deze na verloop van tijd objecten in de omgeving kan “aansteken”. Het oppervlak van een potentiële plasbrand is bepaald op 100 m2. Vanuit de publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen (PGS 28) wordt gesteld dat bij een warmtestralingsintensiteit van 10 kw/m2 een plasbrand na verloop van tijd andere objecten kan gaan aansteken. Als veilige afstand voor dergelijke situaties wordt 30 meter geadviseerd. Daar Deuteren buiten de contour is gelegen, kan geconcludeerd worden dat dit geen belemmeringen oplevert.

6.5.3 Inrichting (Oude Vlijmenseweg 84i)

In de directe omgeving van de wijk Deuteren buiten het plangebied bevindt zich aan de Oude Vlijmenseweg 84i een vuurwerkverkooppunt. De opslag en verkoop van het consumentenvuurwerk betreft een activiteit die voldoet aan het Vuurwerkbesluit. Het vuurwerk ligt opgeslagen in een bunker, die is voorzien van een gecertificeerde sprinklerinstallatie. In de omgevingsvergunning zijn eisen uit het Vuurwerkbesluit opgenomen.

Geconcludeerd kan worden dat externe veiligheid géén beperking heeft voor Deuteren.