Plan: | Deuteren |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002154-1401 |
Integraal waterbeheer beoogt duurzame en veerkrachtige (stedelijke) watersystemen waarbij schoon hemelwater in principe gescheiden blijft van afvalwater. Het afvalwater wordt via de riolering verzameld in een rioolgemaal. Dit gemaal verpompt zijn water naar het rioolsysteem van stadsdeel West vanwaar het wordt doorgetransporteerd naar rioolwaterzuivering Treurenburg.
Nieuwe ontwikkelingen dienen te voldoen aan het principe van hydrologisch neutraal bouwen wat betekent dat de hydrologische situatie minimaal gelijk moet blijven aan de uitgangssituatie. Een toename van het verharde oppervlak mag dus niet leiden tot het vergroten van de oorspronkelijke waterafvoer uit het gebied. De bergingscapaciteit van het nieuwe stedelijke watersysteem moet daartoe worden gedimensioneerd op een bui T=10+10%. Voor heftigere buien moeten voorzorgmaatregelen worden getroffen qua berging of afvoer, waarbij het stedelijk watersysteem uitkomst kan bieden om de bui op te vangen.
Bij nieuwe ontwikkelingen dienen de keurzones van het waterschap van 5 meter rondom een leggerwatergang te worden gerespecteerd.
Bergingsopgave
Onderhavig plan betreft voornamelijk een beheersplan dat voorziet in de planologische en juridische vastlegging van de situatie zoals deze nu grotendeels bestaat (qua gebruik en bebouwing). Wanneer bij nieuwe woningen sprake is van een verhardingstoename zal conform bovenstaand beleid berging gerealiseerd moeten worden volgens het principe Hydrologisch Neutraal Ontwikkelen. Wanneer er verharde oppervlakken worden afgekoppeld, geldt een bergingseis van gemeente en waterschap van 15 mm. Hierbij wordt rekening gehouden met klimaatsverandering en het verlies aan berging in het gemengde stelsel. In de wijk West is reeds extra berging gerealiseerd om de afkoppelplannen te kunnen faciliteren en zo gebiedseigen water vast te houden in plaats van af te voeren naar de rioolwaterzuivering.
In de herstructurering van Deuteren is gekozen voor een combinatie van mogelijkheden om water te verwerken. Zo zal het regenwater via oppervlakkige afvoer onder verval in zuidoostelijke richting naar de Baksveldstraat worden geleid. Daar verzamelt het regenwater zich in een zogenaamd infiltratieriool. Kleine regenbuien zullen via deze hemelwatervoorziening ter plekke infiltreren in de bodem. Overvloedige regen wordt door dezelfde voorziening vertraagd afgevoerd naar de zuidelijk van het plan gelegen bergingsvijver aan de Weidonklaan.
Aandachtspunt in de waterhuishouding zijn de laag gelegen achtertuinen van de woningen aan de Oude Vlijmenseweg. Om een voldoende drooglegging hier blijvend te garanderen zal de nieuwe wijk aan de noordwestelijke zijde van een drainageleiding worden voorzien. Deze leiding vangt eventueel overtollige infiltratiewater af voordat uittreding naar de aangrenzende tuinen zal plaatsvinden. Deze leiding voert het overtollige water eveneens af naar de bergingsvijver aan de Weidonklaan.
Voor de toekomstige stedelijke ontwikkelingen is het van belang dat praktisch om wordt gegaan met de verwerking van hemelwater. Hierbij kan water vrij afstromen richting de aangelegde watergangen. Het afvloeiende hemelwater wordt ter plekke via een IT-riool geïnfiltreerd. Het overtollige water wordt afgevoerd naar de bergingsvijver aan de Weidonklaan.
Door de functieverruiming van het appartementencomplex aan de Berkendonklaan neemt het verhard oppervlak niet toe. Deze ontwikkeling heeft geen gevolgen voor het element water.