Plan: | Buitengebied noord en Kloosterstraat |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002152-1401 |
In het noordoosten van het gebied ligt een beschermingsgebied van de drinkwaterwinning Nuland (blauw gearceerd op de Waterkansenkaart). Hier geldt een bescherming van de grondwaterkwaliteit en – kwantiteit. Nabij Rosmalen is een gebied dat in de huidige situatie kans heeft op inundatie met een statistische kans van voorkomen van eens per 100 jaar (rode stippen op de Waterkansenkaart).
Enkele waterlopen zijn aangemerkt als hoofdwaterloop (op de Waterkansenkaart). De Hertogswetering, op de noordgrens van het plangebied, is aangewezen als EVZ (groene bolletjes op de Waterkansenkaart) en als reserveringsgebied waterberging 2050.
De Rosmalense polder bestaat uit kleigronden. Meer zuidelijk, naar de Kruisstraat gaat dit over in hogere zandgronden. Er komen bij Kruisstraat ijzeroerbanken in de ondergrond voor en veel ijzerinfiltratie in het freatische grondwater. De Rosmalense Polder helt licht naar het noorden. Het maaiveld is hier circa 2,0 tot 3,0 m +NAP. De Kruisstraat ligt hoger, met een maaiveld op circa 3,0 tot 4,5 m+NAP.
In de hoog gelegen Kruisstraat is relatief weinig oppervlaktewater aanwezig. In voorgaande figuur is te zien dat er een handvormig patroon van afwateringsroutes door het plangebied loopt, die in het noorden via een stuw uitkomen bij het afwateringsgebied van de Groote Wielen. De stuwhoogte is 2,25m +NAP, maar het waterpeil in de watergangen kan sterk stijgen bij heftige neerslag: tot ca. 2,8m +NAP bij een neerslaggebeurtenis met herhalingstijd van 2 jaar. Richting de Vliertwijksestraat staat nog een stuw, met een kruinhoogte van 2,85m +NAP, maar deze watergang valt zomers vaak droog.
De Kruisstraat is vrij afwaterend. Het Sprokkelbosch in het noordoosten van peilvak Rosmalen ligt tot 2,5 m NAP diep. Vanwege de droogvallende sloten hebben de boeren waterputten in gebruik om het land met grondwater te besproeien.
In de Rosmalense polder zijn afwateringssloten in loodrechte patronen. De sloten die aansluiten op de oude dijk van de Rompertweg aangetakt. Deze sloten vallen veelal droog, doordat de zandige bodem goed infiltreert en het gebied afloopt vanaf de oude dijk naar het noorden.
Noordelijker loopt de oost-west waterloop Hoefgraaf. Deze watert naar het noorden af op de Maas.
De noordelijke plangrens wordt gevormd door de waterloop de Hertogswetering.
Figuur: Watersysteemkaart Buitengebied Noord
De Rosmalense polder heeft grondwatertrap III (noord) tot IV en IV* (zuid). De Kruisstraat is droger, met een grondwatertrap IV tot VI. Delen van het gebied hebben een GHG (Gemiddeld HoogsteGrondwaterStand) van meer dan 70 cm onder maaiveld (lichtgroen op de Waterkansenkaart), over grote delen is de situatie natter, met een GHG van minder dan 50 cm onder maaiveld (lichtblauw op de Waterkansenkaart). In de Rosmalense polder treedt regionale kwel uit. Naar het zuiden toe neemt de kwel af en de Kruisstraat is een infitratiegebied. Het centrale deel van de Rosmalense polder is aangesloten op een verbeterd gescheiden rioolstelsel met afkoppeling. De panden in de Kruisstraat hebben een drukriolering aangesloten op de buurt Kruisstraat. In de Vliertwijksestraat nabij perceel nr. 33b bevindt zich een overstort van de riolering in een waterloop. Momenteel wordt het afvalwater van Kruisstraat-oost afgevoerd via een gemengd rioolstelsel.
Figuur: Watersysteemkaart omgeving Kloosterstraat
De Kloosterstraat helt sterk van zuid naar noord van circa 4,0 m+NAP naar 2,5 m+NAP. Ook de waterlopen volgen voornamelijk deze helling. Het gebied heeft grotendeels zand in de ondergrond, met in het noordwesten veen. Dit gebied heeft grotendeels grondwatertrap III, met in het zuiden lokaal trap VI .In het gehele gebied vind kwel plaats, in het lager gelegen noorden is dit regionale kwel. Die komt vermoedelijk uit het Lommel-Neerpelt-systeem.