direct naar inhoud van 6.11 Duurzaam bouwen en energie
Plan: Buitengebied noord en Kloosterstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002152-1401

6.11 Duurzaam bouwen en energie

Voor het onderhavige buitengebied geldt in het algemeen dat zo min mogelijk verstening dient plaats te vinden. Onderhavig bestemmingsplan is van een conserverend karakter en maakt geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk anders dan de voortzetting van het huidige gebruik en binnen het bestemde bouwblok. Eventuele nieuwe ontwikkelingen kunnen uitsluitend worden opgericht na het doorlopen van een afzonderlijke ruimtelijke procedure waarbij een zorgvuldige afweging van alle betrokken belangen en waarden zal plaatsvinden. Indien nieuwe bebouwing wordt opgericht of bestaande bebouwing wordt vervangen dient aandacht besteed te worden aan de aspecten duurzaam bouwen en energiezuinigheid. Onderdelen hiervan zijn het gebruik van milieuvriendelijke materialen, het gebruik van goed isolerende materialen, het clusteren van bebouwing e.d.

6.11.1 Duurzaam bouwen

Tussen gemeente, woningcorporaties en ondernemers in de bouw is in 1994 het convenant “Duurzaam bouwen Stadsgewest 's-Hertogenbosch” afgesloten. Dit bevat maatregelen op het gebied van materiaalgebruik, afval, water- en energiebesparing. Later is door het toenmalige Ministerie van VROM een uitgebreider “Nationaal pakket duurzaam bouwen” uitgebracht. De gemeente 's-Hertogenbosch streeft naar toepassing door bouwpartijen van het basispakket van het convenant, uitgebreid met maatregelen uit het Nationaal pakket.

6.11.2 Energie

In 2008 is het “Energie- en klimaatprogramma 2008-2015” door het college van 's-Hertogenbosch vastgesteld. De ambitie van het college is om heel 's-Hertogenbosch klimaatneutraal te laten zijn in 2050. Dit is een forse ambitie, die inspanning vraagt van alle partijen in de samenleving. Om deze ambitie waar te maken ligt de nadruk enerzijds op het zoveel mogelijk besparen van energie en anderzijds op het opwekken van duurzame energie. Hiertoe wordt voor nieuwbouw van woningen uitgegaan van een energieverbruik dat tenminste 25% lager is dan bij het energieverbruik dat ontstaat bij toepassing van de wettelijke normen uit het Bouwbesluit op het moment van de bouwaanvraag. Op dit moment beschrijft onderhavig conserverend bestemmingsplan de reeds bestaande objecten en bedrijvigheid. Bestaande bedrijven en instellingen zijn conform de Wet milieubeheer verplicht alle rendabele energiebesparende maatregelen te nemen indien het energiegebruik groter is dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas. Bij nieuw- en verbouw van woningen, kantoren of andere objecten die passen binnen dit conserverend bestemmingsplan dient - naast het wettelijk vereiste - invulling te worden gegeven aan de gemeentelijke energieambities. Bij het aspect duurzame energie in een buitengebied valt met name te denken aan mestvergisting en de opwekking van wind- en zonne-energie. Concrete initiatieven hiervoor zijn er (nog) niet in onderhavig plangebied. Dergelijke mogelijkheden worden via onderhavig bestemmingsplan niet mogelijk gemaakt. In het algemeen staat gemeente 's-Hertogenbosch positief tegenover dergelijke initiatieven die een bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van onze gemeente en samenleving. Eventuele concrete initiatieven worden afgewogen en kunnen via een afzonderlijke ruimtelijke procedure (buitenplanse ontheffing) worden toegelaten. De afwegingen die ten grondslag liggen aan het al dan niet verlenen van de ontheffing hangt voor een belangrijk deel af van de feitelijke, ruimtelijke en milieutechnische situatie ter plaatse.