direct naar inhoud van 4.1 Kloosterstraat
Plan: Buitengebied noord en Kloosterstraat
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002152-1401

4.1 Kloosterstraat

Het in het bestemmingsplan gelegen deelgebied Kloosterstraat heeft een functionele agrarische inrichting. Het is zeer open van opzet. In het gebied zijn 6 agrarische bedrijven gelegen.

Het gebied wordt in ruimtelijk functionele zin als volgt begrensd:

In het noordwesten door de A2 met het daarachter gelegen kantorenpark en bedrijventerrein. In het zuidoosten door de sterk begroeide Keerdijk. In het zuidwesten door de Bosschebaan met het daarachter gelegen robuuste groen van het landgoed Pettelaar. In het noordwesten door de Meerseplas met bijbehorende beplanting en de Zuid Willemsvaart met het daarachter gelegen bedrijventerrein de Brand.

Het westelijke deel van het gebied (dit is het gebied waar dit bestemmingsplan voor wordt opgesteld) heeft een open karakter. Gaande in oostelijke richting wordt het landschap kleinschaliger en meer besloten van karakter.

In het gebied zijn lange en vrije zichtrelaties aanwezig. Deze zijn ook gericht naar buiten het gebied gelegen objecten.

De ligging van de vestingstad 's-Hertogenbosch in een nat en open gebied was van grote strategische betekenis. Door dit gebied onder water te zetten kon de stad goed worden verdedigd. De in de 17e eeuw aangelegde Keerdijk/Poeldonkse dijk is vanwege zijn gaafheid en zeldzaamheid tezamen met de aanliggende historische bebouwing cultuur historisch waardevol. Van noord naar zuid liggen er nog restanten van de vesting van 1629 in het plangebied.

De historie van het gebied komt tot uiting in de naam 'Kloosterstraat'. Deze naam verwijst naar het voormalige klooster, dat vroeger op de twee donken Eikendonk en Meerendonk (nu aan weerzijden van de A2 ) was gelegen. Op deze plaats resteert nog alleen een oude lindeboom.

Het gebied Kloosterstraat is gelegen in een typisch beekdalenlanschap. In het verleden grotendeels in gebruik als wei- en hooiland. Na meerdere ruilverkavelingen wordt het gebied nu gekenmerkt door een rationele verkavelingstructuur, rechtlijnig, grootschalig en open van karakter.

Actuele natuur- en landschapswaarden:

De Kloosterstraat is een open polderlandschap. De landschappelijke openheid is waardevol. Het gebied ligt tussen de besloten wereld van de landgoederen, de stad/A2, de Keerdijk en de Zuid-Willemsvaart. Het gebied kent een moderne blokvormige verkaveling en is sterk ontwaterd. Daarmee is de oorspronkelijke karakteristiek van een meer onregelmatige verkaveling met slingerende oude 'beekjes' en donken verdwenen of moeilijk nog te herkennen. De westzijde van de Kloosterstraat behoorde vroeger tot de landgoederenzone. Het kende een 'strepenverkaveling' met opgaande bomen, waarschijnlijk populieren en essen. Dit deel aan de oostzijde van de Bosschebaan is volledig verdwenen. Het is toegevoegd aan de grootschaligheid van de polder. De vestiging van diverse boerderijen heeft ook duidelijk invloed op de schaal van het landschap gehad. Tegenwoordig zijn het vooral de boomteelt die de openheid verder aantasten.

In de Kloosterstraat bevinden zich lokaal kwelvegetaties. Vooral in de zone tussen A2 en de Kloosterstraat (naam van de lokale oost-westverbinding) zijn holpijp, gewone dotterbloem en tweerijige zegge aanwezig. In het recente verleden (rond 1990) zijn er ook veldrus en waterviolier aangetroffen. Deze zijn nu verdwenen. De aanwezige kwelvegetatie indiceert een duidelijke invloed van (kalkrijk) grond- en of oppervlaktewater. Het zijn relicten van een in het verre verleden soortenrijke vegetatie van blauwgraslanden, dotterbloemhooilanden en kleine zeggenmoeras. Precies zoals we nu aantreffen in Het Bossche Broek. Overige actuele soorten als echte koekoeksbloem en grote pimpernel passen ook prima bij dit beeld. Deze treft men ook in de bermen en slootkanten verspreid in de Kloosterstraat aan.

De (voormalige) natte omstandigheden maakte dat de Kloosterstraat tot voor kort een waardevol weidevogelgebied was. Daar is in de afgelopen tien jaar niet veel meer van over. Grutto is nog slechts met een à twee paar aanwezig. In 2012 heeft er geen gebroed. In het verre verleden was er nog sprake van Tureluur en incidenteel Watersnip. Kievit en Scholekster zijn nog wel in redelijke aantallen aanwezig, mede door de bescherming van nesten door boeren en vrijwilligers.

De Kloosterstraat is beperkt waardevol voor zoogdieren m.u.v. de das. Die er foerageert voornamelijk in het zuidelijk deel rondom de dassenburchten in en rond de Keerdijk en de landgoederen Sterrenbosch, Haanwijk en Pettelaer. De zone rondom de Keerdijk en in de aansluiting op de landgoederen is om deze reden aangewezen als groenblauwe mantel. Recentelijk zijn de eerste maatregelen uitgevoerd om de verbindingszone te versterken (Uitvoeringsprogramma De Groene Delta I 2008-2010). Dit wordt mogelijk doorgezet in de komende jaren (Uitvoeringsprogramma De Groene Delta II 2012-2014 en of in het kader van Landschap van Allure).

Voor amfibieën zijn de poelen op het crossterrein bij de Meerse Plas waardevol. Daar bevindt zich een populatie van de Kamsalamander. Daar tref je ook de meer algemene soorten aan zoals Kleine watersalamander, gewone pad en bruine kikker. Voor vlinders en sprinkhanen is het gebied weinig interessant. De aanwezigheid van kamsalamander maakt de status van EHS voor de

Ambitie natuur en landschap

In landschap in landschapsecologisch opzicht vormt de Kloosterstraat de schakel tussen Aa en Dommeldal, inclusief Landgoederenzone. Het gebied is kansrijk voor natuurontwikkeling gelet op de aanwezige kwelvegetaties en de hoge grondwaterstanden. De beste kansen voor grondwaterafhankelijke vegetaties liggen aan de noordzijde; tussen A2 en de Kloosterstraat (lokale weg). Om deze reden is de noordelijke zone in de Kloosterstraat (gebied) van Bossche Baan tot aan de Dungense Brug aangemerkt als groenblauwe mantel.

Voor de das is de Keerdijk als zoekgebied EVZ aangewezen (Verordening Ruimte). Voor de aansluiting van de das op de landgoederenzone is de zone ten oosten van de Bosschebaan aangewezen als groenblauwe mantel. Voor dassen zijn faunavoorzieningen onder de Bosschebaan aangelegd zodat de migratie tussen Keerdijk en Landgoed Pettelaer en Haanwijk veilig kan plaatvinden.

Een deel van deze zone is tevens aangewezen als attentiegebied rond de EHS. Gezien de ligging heeft dit vooral betrekking op de relatie via het grondwater (noord-noordwestelijke stromingsrichting). Maatregelen die de kwaliteit of kwantiteit van inzijging van het grondwater verslechteren zijn niet wenselijk.

De aanduiding waterberging kan komen te vervallen. In het kader van Howabo wordt de Gement als bergingsgebied ingericht (Groene Rivier). De Kloosterstraat kan als zoekgebied daarmee vervallen.