direct naar inhoud van 6.3 Ruimtelijke vertaling van beleid
Plan: Noord
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002150-1401

6.3 Ruimtelijke vertaling van beleid

Dit bestemmingsplan betreft een conserverend plan. Bij toekomstige ontwikkelingen welke binnen dit bestemmingsplan passen, is het van belang om eerdergenoemde uitgangspunten op het gebied van water mee te nemen in de planvorming. Hieronder staat verwoord hoe dit in onderhavig plan wordt uitgewerkt.

Afkoppelen op oppervlaktewater

Voor alle nieuwbouwplannen, renovaties en sloop- en nieuwbouwplannen dient het hemelwater door de initiatiefnemer gescheiden aangeboden te worden op de perceelsgrens. Vanuit het verbreed Gemeentelijke Rioleringsplan (2009) en het Waterstructuurplan (in ontwerp) bestaat de wens om bij ruimtelijke plannen of bij werken aan de weg een regenwaterstelsel aan te leggen en de geschikte oppervlakken die hieraan grenzen hierop af te koppelen. Dit geldt in eerste instantie voor alle oppervlakken die tot 100 m van een watergang af liggen, maar in veel gevallen is het mogelijk om over grotere afstanden af te koppelen. Op deze regenwaterstelsels moeten in de toekomst alle schone oppervlakken van gebouwen aangesloten worden.

Bergingsopgave

In het plangebied zal bij ruimtelijke plannen waarbij een verhardingstoename plaatsvindt hydrologisch neutraal ontwikkeld moeten worden. De bergingsopgave dient berekend te worden met de zogenaamde HNO-tool van Waterschap Aa en Maas.

De meeste ontwikkelingen zullen echter sloop-nieuwbouwprojecten betreffen. Hierbij geldt dat het afkoppelen van deze oppervlakken van het gemengde stelsel een verlies aan berging in het rioolstelsel veroorzaakt. Dit verlies moet worden gecompenseerd binnen het plangebied, waarbij ook geanticipeerd moet worden op klimaatsverandering. Dit levert een bergingsopgave van 15mm op voor nieuw in te richten verharde terreinen. Mogelijke manieren om deze opgave te realiseren zijn groene daken, greppels, vijvers, poelen, infiltratievoorzieningen en het aanleggen van open water.

Grondwater

Voor de bescherming van grondwater is de provincie het bevoegde gezag. In het kader van het provinciaal Waterplan wordt door de provincie een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van bescherming van de industriƫle grondwaterwinning. Onder andere zal hierbij een afweging worden gemaakt ten aanzien van de toepassing van warmte- en koudeopslag (WKO) binnen een mogelijke beschermingszone. Indien de provincie tijdig met beschermingsmaatregelen komt zullen deze zonodig vertaling kunnen vinden naar het te herziene bestemmingsplan. Voor dit moment is geen beschermingszone in Noord vastgelegd.

Afvalwater

Bij nieuwe ontwikkelingen kan afvalwater worden aangeboden op de perceelsgrens, waar het wordt aangesloten op het gemeentelijk rioleringsstelsel.

Bouwmaterialen

Uit zorg voor een goede kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater moet bij her- en nieuwbouw worden afgezien van het gebruik van uitlogende bouwmaterialen in daken, gevels, verhardingen en regenwatervoorzieningen (goten en leidingen).