direct naar inhoud van 4.1 Herstructurering Orthen-Links
Plan: Noord
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002150-1401

4.1 Herstructurering Orthen-Links

De woonbuurt Orthen-Links is één van de aandachtsgebieden die in het verleden in het kader van het Grotestedenbeleid (GSB) zijn aangewezen. Het idee is om met een integrale en doelgerichte aanpak de wijken leefbaar te houden. Zowel de bebouwde omgeving als de sociaal-economische structuur in de wijk moeten op het gewenste niveau worden gebracht. Voor Orthen-Links betekent dit dat de komende jaren een grondige wijkvernieuwing zal plaatsvinden. Hiermee wordt een definitieve invulling gegeven aan de (ruimtelijke) ambities, zoals die zich in de afgelopen jaren rondom de wijk hebben gevormd.

Nota van Uitgangspunten

Eind 2009 heeft de gemeenteraad de Nota van Uitgangspunten Nieuw Orthen-Links vastgesteld. In de nota zijn de ambities en de beleidsmatige en wettelijke uitgangspunten beschreven die van toepassing zijn voor de fysieke herstructurering van Orthen-Links. De uitgangspunten zijn richtinggevend voor de verdere planvorming.

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002150-1401_0005.jpg"

Afbeelding 4: plangebied Orthen Links

In de nota wordt onderscheid gemaakt tussen de algemene uitgangspunten die van toepassing zijn op de hele stad en uitgangspunten die specifiek van toepassing zijn voor Orthen-Links. Uitgangspunten die gelden voor de hele stad zijn alle wettelijke kaders en richtlijnen en het reeds vastgestelde provinciale en gemeentelijke beleid. De specifieke ambities voor Orthen-Links zijn beschreven in hoofdstuk 6. 'Ruimtelijke en functionele uitgangspunten'. Dit is gebeurd aan de hand van vijf thema's: Ontwikkelingsconcept, Wonen, Groen en Openbare ruimte, Verkeer en Parkeren, Werken en Voorzieningen.

Uit de stedenbouwkundige visie zal blijken of alle ambities uit Nota van Uitgangspunten Nieuw Orthen-Links ook realiseerbaar zijn. De (milieutechnische, financiële en maatschappelijke) haalbaarheid van het plan dient immers gegarandeerd te zijn. Als niet alle ambities haalbaar blijken te zijn, zal in de stedenbouwkundige visie een onderbouwing van de afwijkingen worden gegeven. Leidend in de afweging is de kwaliteit van wonen in een gedifferentieerde woonomgeving en een hoge kwaliteit van de openbare ruimte.

Stedenbouwkundige Visie en ruimtelijke planvorming

De stedenbouwkundige visie voor Nieuw Orthen-Links wordt een plan dat sterk gefaseerd moet kunnen worden uitgevoerd. Daarbij geldt het basisprincipe dat in Orthen-Links wordt gehanteerd, namelijk eerst bouwen en dan pas slopen. Ook geldt dat er tijdens of na de realisering van iedere afzonderlijke fase prettig moet kunnen worden gewoond in de wijk.

Marktconsultatie

In 2010 is er een concept-Stedenbouwkundige Visie voor het nieuwe Orthen-Links gemaakt. Voordat de vervolgstap, het maken van een definitieve Stedenbouwkundige Visie is gezet, heeft een marktconsultatie plaatsgevonden. Doel was te komen tot een financieel en markttechnisch haalbaar plan voor Orthen-Links.

Uit de Marktconsultatie (raadsinformatiebrief van 8 juni 2011) blijkt dat er voor de herstructurering van Orthen-Links een andere aanpak nodig is. Deze aanpak leidt tot een ander type Stedenbouwkundige Visie, namelijk een plan dat sterk faseerbaar is en flexibel kan worden uitgewerkt. Er wordt uitgegaan van relatief lage verkoopprijzen en het beperken van de kosten.

De eerste prioriteit in de ruimtelijke planvorming is gelegd bij het maken van een stedenbouwkundig plan en bouwplan voor de eerste fase ter plekke van het buurthuis. Parallel met de werkzaamheden voor de eerste fase wordt de hoofdstructuur van het nieuwe Orthen-Links vastgelegd. Er moet duidelijk zijn dat de eerste fase goed aansluit op de rest van het woongebied. Als het plan van de eerste fase (ruimtelijk, milieutechnisch en financieel) haalbaar is, wordt er een planologische procedure opgestart. Er is gestart met het maken van een stedenbouwkundig plan voor de eerste fase van Orthen-Links en het vastleggen van de hoofdstructuur.

De aanpak van het bestaande woongebied volgt zo snel mogelijk daarna. Dat gebeurt per deelgebied aan de hand van het Herstructureringsplan. Vooruitlopend op het Herstructureringsplan wordt de Stedenbouwkundige Visie geoptimaliseerd. De Marktconsultatie dient daarbij als leidraad.

Bewoners Verhuisregeling

De woon- en bouwtechnische kwaliteit van de woningen is dermate slecht dat het onwenselijk was om de Bewoners Verhuisregeling nog langer uit te stellen. Dit in combinatie met de lange periode dat de bewoners van Orthen-Links al in onzekerheid verkeren over de toekomst van hun wijk en de nadrukkelijke wens om de bewoners vóór de winter (2011-2012) de mogelijkheid te bieden om te verhuizen, heeft de gemeenteraad afgeweken van de procedure zoals afgesproken in de Stedelijke Verhuisregeling. Alle betrokken huishoudens in Orthen-Links zijn in de gelegenheid gesteld om vóór de winter van 2011-2012 te verhuizen met de Bewoners Verhuisregeling. De regeling is vanaf 1 november 2011 van kracht.

Orthen Links in bestemmingsplan Noord

De nieuwe plannen voor Orthen-Links zullen niet planologisch vertaald worden in dit bestemmingsplan. De planvorming is nog niet voldoende duidelijk om deze ontwikkelingen te kunnen vertalen in het voorontwerpbestemmingsplan Noord.

Op basis van concreet uitgewerkte ruimtelijk en financieel haalbare plannen worden afzonderlijke planologische procedures gevoerd binnen de door de gemeenteraad vastgestelde kaders. In onderhavig bestemmingsplan wordt de bestaande planologische situatie van Orthen-Links vastgelegd. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van een bepaalde standaard om voor vergelijkbare gebieden te komen tot een uniforme regeling en een zelfde rechtspositie voor belanghebbenden.