direct naar inhoud van 8.1 Vooroverleg
Plan: Empel
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002142-1401

8.1 Vooroverleg

In het kader van het overleg als bedoeld in artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is het voorontwerpbestemmingsplan 'Empel' toegezonden aan:

  • 1. Provincie Noord-Brabant, Directie Ruimtelijke Ontwikkeling en Handhaving;
  • 2. Rijkswaterstaat Noord-Brabant;
  • 3. Waterschap Aa en Maas.

  • 1. Provincie Noord-Brabant, Directie Ruimtelijke Ontwikkeling en Handhaving
  • a. Aan de Empelsedijk 29 is sprake van een agrarisch bouwblok van circa 0,25 hectare. In het geldende bestemmingsplan 'Buitengebied 1983' is aan de Empelsedijk 29 sprake van een woonbestemming. Formeel is hier sprake van vestiging van een agrarisch bedrijf op een VAB-locatie, door omschakeling van een woonbestemming. Provincie Noord-Brabant mist een verantwoording hiervan.

Het agrarisch bedrijf Empelsedijk 29 voert haar activiteiten uit op grond van een milieuvergunning d.d. 26 november 1991 voor het houden van 110 vleesvarkens en 40 schapen. Voor de stal is een bouwvergunning verleend. De oprichtingsvergunning d.d. 26 november 1991 voor het houden van 110 vleesvarkens en 40 schapen is op 14 mei 2010 gedeeltelijk ingetrokken voor wat betreft het houden van 110 vleesvarkens op stalsysteem code Rav D.3.100.1 en het opslaan van drijfmest in de bijbehorende mestputten. Aldus is nog toegestaan het houden van 40 schapen.

De Verordening Ruimte omschrijft een volwaardig agrarisch bedrijf in artikel 1.1 (begripsbepalingen) als een bedrijf met de omvang van ten minste één volwaardige arbeidskracht met een daarbij passende arbeidsomvang en een daaruit te verwachten redelijk inkomen. Met het houden van 40 schapen is niet sprake van een 'volwaardig agrarisch bedrijf'. De schapenhouderij is hobbymatig van aard. In het ontwerpbestemmingsplan is daarom, in tegenstelling tot het voorontwerpbestemmingsplan, ter plaatse van Empelsedijk 29 geen agrarisch bouwblok bestemd. De woning en het omliggende erf zijn bestemd als 'Wonen. Het hobbymatig houden van 40 schapen kan er op basis van de geldende milieuvergunning niettemin worden voortgezet. Het betreffende bestemmingsvlak is nader aangeduid voor 'agrarisch'. Aan deze aanduiding is de gebruiksregel gekoppeld dat ter plaatse ervan het hobbymatig houden van schapen is toegestaan.

  • b. Op basis van haar gegevens worden op het agrarisch bedrijf aan de Empelsedijk 29 schapen gehouden. In de Verordening Ruimte zijn in artikel 9.6 lid b 'Afwijkende regels voor geiten- en schapenhouderijen' strikte regels ten aanzien van geiten- en schapenhouderijen opgenomen. De provincie verzoekt om deze regels in het bestemmingsplan op te nemen.

In artikel 9.6 lid b van de Verordening Ruimte 2012 is bepaald dat tot 1 juli 2013 vergroting van de bebouwing ten behoeve van een geiten- of schapenhouderij welke op de peildatum 12 december 2009 aanwezig of in uitvoering was dan wel gebouwd mag worden krachtens een onherroepelijk verleende vergunning niet is toegestaan. Aan de aanduiding 'agrarisch' (zie reactie onder a hierboven) is een bouwregel van deze strekking toegevoegd.

  • c. Ingevolge artikel 11.1 lid 2 van de Verordening Ruimte kan een bestemmingsplan voorzien in de nieuwbouw van ten hoogste één bedrijfswoning. Op grond van voorontwerpbestemmings-plan Empel kan met een omgevingsvergunning een tweede bedrijfswoning worden gerealiseerd. De provincie acht dit in strijd met de Verordening Ruimte.

Zie reactie onder a. In het ontwerpbestemmingsplan is in het bestemmingsvlak 'Wonen' ter plaatse van de woning Empelsedijk 29 één vrijstaande woning toegestaan.

  • 2. Rijkswaterstaat Noord-Brabant
  • a. Rijkswaterstaat merkt op dat de Tweede Kamer op 22 november 2011 niet de Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) heeft aangenomen maar dat op deze datum enkele moties met betrekking tot de SVIR zijn behandeld. Op 13 maart 2012 heeft de minister het vaststellingbesluit van de SVIR ondertekend.

De tekst van paragraaf 3.1.1 van de toelichting is aangepast en geactualiseerd.

  • b. Op 30 december 2011 is het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening in werking (Barro) getreden. Voor de nationale belangen die kaderstellend zijn voor besluiten van gemeenten zijn in het besluit regels opgenomen die direct het bestemmingsplan en gelijk te stellen besluiten betreffen.

Aan de toelichting is een paragraaf 3.1.2 toegevoegd over het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro). In bestemmingsplan Empel is alleen de primaire waterkering als nationaal belang aan de orde (titel 2.11). Conform het Barro is de Empelsedijk als primaire waterkering met de dubbelbestemming 'Waterstaat-Waterkering' bestemd en is de beschermingszone van de dijk als 'vrijwaringszone - dijk' aangeduid. Aan deze dubbelbestemming en deze aanduiding zijn regels gekoppeld met het oog op het onderhoud, de instandhouding en de versterking van de primaire waterkering.

  • c. Een klein deel van het plangebied maakt volgens Rijkswaterstaat deel uit van het rivierbed van de Maas. Conform de kaarten bij de Beleidsregels grote rivieren is dat gebied aangemerkt als stroomvoerend regime. Rijkswaterstaat verzoekt om de Beleidsregels grote rivieren door te vertalen in het bestemmingsplan, bijvoorbeeld door het opnemen van de bestemming 'Waterstaat-Stroomvoerend regime'.

Een uiterst kleine strook van circa 1,5 meter breedte ten noorden van de Empelsedijk ligt in het plangebied van bestemmingsplan Empel. Deze strook maakt deel uit van het rivierbed en is bestemd als 'Waterstaat-Waterstaatkundige functie'.

  • d. Rijkswaterstaat merkt op dat een verkeersparagraaf ontbreekt, terwijl een aantal wijzigingen in het onderliggend wegennet zal worden aangebracht, met te verwachten verkeerseffecten. Rijkswaterstaat verzoekt om - in verband met mogelijke gevolgen voor de rijksinfrastructuur, doorstroming en verkeersveiligheid - de verkeerskundige effecten in beeld te brengen op de aansluiting '20 - De Herven' van de nieuwe weg tussen de turborotonde aan de Blauwe Sluisweg en de Empelseweg en de aansluiting van de Empelseweg op de Burgemeester Burgerslaan.

Bestemmingsplan Empel is een beheerbestemmingsplan: er worden niet meer woningen, bedrijven et cetera mogelijk gemaakt dan reeds juridisch-planologisch mogelijk zijn. Er is als gevolg van dit bestemmingsplan dan ook geen toename van verkeer. Bestemmingsplan Empel maakt evenmin de genoemde wijzigingen in het wegennet mogelijk.

  • e. Volgens Rijkswaterstaat zijn in de gemeente 's-Hertogenbosch meerdere bestemmingsplannen in voorbereiding die een groei van het verkeer laten zien dat gebruik zal maken van de aansluiting '20 - De Herven'. Ze verzoekt om de verkeerskundige effecten van andere ruimtelijke ontwikkelingen die voorzien in een groei van het verkeer dat van deze aansluiting gebruik maakt integraal in kaart te brengen: Parallelweg 2e fase, Bedrijventerreinen Empel 3e fase, Carolus/De Herven, De Groote Wielen.

Eventuele verkeerskundige effecten van andere bestemmingsplannen moeten in de betreffende bestemmingsplannen worden verantwoord. Omdat dit beheerbestemmingsplan geen verkeerseffecten heeft, is de verkeersparagraaf beperkt dat een weergave van de bestaande verkeerssituatie.

  • 3. Waterschap Aa en Maas
  • a. Een deel van de beschermingszone van de primaire waterkering is niet aangegeven. Het waterschap verzoekt om ter plaatse de bestemming 'Waterstaat-Waterkering' aan te geven.

In het ontwerpbestemmingsplan is de begrenzing van de dubbelbestemming 'Waterstaat-Waterkering' aangepast (zie reactie onder 2 onder b).

  • b. Aan de zuidoostzijde van het plangebied ligt een leggerwatergang. Langs deze wetering is een natuurvriendelijke oever gepland. Het waterschap verzoekt om aan een strook van 10 meter, inclusief een beschermingszone van 5 meter, aan de westzijde van de wetering in de bestemming 'Sport', een wijzigingsbevoegdheid toe te kennen voor de bestemming 'Natuur'. Zo kan de aanleg van deze oever in de toekomst mogelijk worden gemaakt. Een andere mogelijkheid is de verruiming van de bestemmingsomschrijving van de bestemming 'Sport' met 'natuur'.

In het ontwerpbestemmingsplan is aangesloten op de regeling die voor de natuurvriendelijke oever langs de leggerwatergang is opgenomen in bestemmingsplan 'Bedrijventerreinen Empel 3e fase'. Een strook van 10 meter uit de waterkant is aangeduid als 'ecologische verbindingszone' en is mede bestemd voor het behoud, herstel en/of versterking van de aanwezige of potentiële natuurwaarden. Omdat de zone in meerdere bestemmingen ligt, is de aanduiding in de algemene aanduidingsregels opgenomen.

  • c. De riooltransportleiding van het waterschap is niet expliciet bestemd. Het waterschap verzoekt om dit alsnog te doen en adviseert om de riooltransportleiding inclusief een vrijwaringszone van 3,5 meter aan weerszijden van het hart van de leiding te bestemmen als 'Leiding-Riool', inclusief het verbod op werkzaamheden en dergelijke.

In het ontwerpbestemmingsplan is een dubbelbestemming 'Leiding-Riool' toegevoegd met een beschermingszone van 3,5 meter.