direct naar inhoud van 10.2 Vooroverleg
Plan: 't Ven Hondsberg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002102-1501

10.2 Vooroverleg

In het kader van het vooroverleg als bedoeld in artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is het voorontwerpbestemmingsplan toegezonden aan de volgende instanties:

  • Directie Ruimtelijke Ontwikkeling en Handhaving, Provincie Noord-Brabant;
  • NS Poort;
  • N.V. Nederlandse Gasunie;
  • ProRail;
  • Rijkswaterstaat Noord-Brabant;
  • VROM-inspectie regio Zuid;
  • Waterschap Aa en Maas.

Er zijn schriftelijke reacties ontvangen van de directie Ruimtelijke Ontwikkeling en Handhaving, N.V. Nederlandse Gasunie, de VROM-inspectie regio Zuid en Waterschap Aa en Maas ten aanzien van het voorontwerpbestemmingsplan “'t Ven Hondsberg”. In het onderstaande zal op deze reacties nader worden ingegaan. De overige vooroverleginstanties hebben niet gereageerd.

Reactie ingebrachte opmerkingen in het kader van het vooroverleg

Commentaar gemeentelijk commentaar

1. Directie Ruimtelijke Ontwikkeling en Handhaving, Provincie Noord-Brabant

Reactie a

Op 3 juni 2010 heeft de Directie Ruimtelijke Ontwikkeling en Handhaving van de provincie Noord-Brabant een reactie gegeven. Er wordt door de Directie aangegeven dat het voorontwerpbestemmingsplan “'t Ven Hondsberg” geen aanleiding geeft tot het maken van opmerkingen.

Commentaar

De reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

2. N.V. Nederlandse Gasunie

Reactie a

De Gasunie heeft gereageerd bij brief van 17 mei 2010. Er wordt opgemerkt dat er een 12”-40 regionale aardgastransportleiding in het plangebied ligt, welke niet op de verbeelding staat aangegeven. Er wordt verzocht om de transportleiding in de verbeelding op te nemen, met de dubbelbestemming “Leiding – Gas” met een strookbreedte van 4 meter ter weerszijden van de hartlijn van de leiding.

Commentaar

De gevraagde gegevens zullen in het bestemmingsplan worden opgenomen.

Reactie b

De Gasunie gaat in op hoe de aardgastransportleiding in de toelichting van het bestemmingsplan kan worden verantwoord/opgenomen. Er wordt verzocht om in paragraaf 5.3.3 "Externe veiligheid" (van het voorontwerpbestemmingsplan) aandacht te besteden aan het op handen zijnde nieuwe externe veiligheidsbeleid.

Commentaar

De gasleiding en het bijbehorende beleid zijn opgenomen in paragraaf 6.1.6.5, omdat de gasleiding alleen invloed heeft op gebied 't Ven.

3. VROM-Inspectie

Reactie a

Op 21 mei 2010 heeft de VROM-Inspectie Regio Zuid een reactie gegeven. Daarbij is aangegeven dat de reactie van de regionale rijksdiensten in één reactie is verwoord. Het voorontwerpbestemmingsplan “'t Ven hondsberg” geeft de betrokken rijksdiensten geen aanleiding tot het maken van opmerkingen.

Commentaar

De reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

4. Waterschap Aa en Maas

Reactie a

Op 26 april 2010 heeft Waterschap Aa en Maas een reactie gegeven. Het waterschap merkt op dat in paragraaf 6.3 van de toelichting wordt gerefereerd aan het waterbeheerplan van 2001-2004, terwijl momenteel het beheerplan 2010-2015 van kracht is.

Commentaar

Paragraaf 6.3 zal worden aangepast zodat afstemming met het juiste waterbeheerplan plaatsvindt.

Reactie b

Het waterschap ziet graag dat voor de ontwikkelingslocaties de bijbehorende wateropgaven worden opgenomen. Indien er afvoer plaatsvindt op een leggerwatergang, dient dit vertraagd plaats te vinden.

Commentaar

De ontwikkelingslocaties zijn te verdelen in rechtstreeks bestemde locaties en indirect bestemde locaties (wijzigingsgebieden). Voor de wijzigingsgebieden zullen geen wateropgaven opgenomen, omdat dit pas aan de orde komt bij gebruikmaking van de betreffende wijzigingsbevoegdheid.

Er zijn twee direct bestemde ontwikkelingslocaties: het perceel tussen Bruggen 13 en Bruggen 13A en de locatie Raadhuistraat 38/38A/38B. Voor de locatie Raadhuistraat 38/38A/38B wordt geen wateropgave opgenomen, omdat er sprake is van een afname van het verhard oppervlak. Voor de locatie tussen Bruggen 13 en Bruggen 13A bedraagt de toename van het verhard oppervlak 140 m², waarmee de bergingsopgave op 7 m³ komt. Dit zal worden opgenomen in de toelichting.

Reactie c

Er wordt voorgesteld om in de begrippenlijst van het bestemmingsplan een beschrijving van “Waterhuishoudkundige voorzieningen” op te nemen. Voor de bestemming “Cultuur en ontspanning” wordt voorgesteld om “watergangen” te vervangen door “water en waterhuishoudkundige voorzieningen”. Dit biedt meer mogelijkheden om water op flexibele wijze in het bestemmingsplan onder te brengen.

Commentaar

In de bestemming “Cultuur en ontspanning” zal “watergangen” worden vervangen door “water en waterhuishoudkundige voorzieningen” zodat dit aansluit bij de naastgelegen bestemming “Gemengd-2”, waarin eveneens “water en waterhuishoudkundige voorzieningen” is opgenomen. Het opnemen van de begripsbepaling “Waterhuishoudkundige voorzieningen” is niet nodig, omdat voldoende duidelijk is wat er mee wordt bedoeld. Bovendien gaat bij een dergelijke begripsbepaling vaak de flexibiliteit verloren, omdat er wordt gewerkt met een omschrijving die vaak niet de hele lading dekt. Onvoorziene zaken en toekomstige technische innovaties kunnen daardoor buiten de begripsomschrijving vallen, terwijl het de bedoeling is ze juist wel onder “waterhuishoudkundige voorzieningen” te laten vallen.