direct naar inhoud van 5.2 Bodem- en grondwaterkwaliteit
Plan: Bedrijventerrein De Rietvelden, De Vutter, Het Ertveld
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002071-1402

5.2 Bodem- en grondwaterkwaliteit

Het plangebied is gelegen in een voormalig poldergebied. Geologisch behoren deze poldergronden tot de jongere holocene rivierafzettingen, hier met een licht kleidek op Pleistoceen zand. Bodemkundig noemen we ze kalkloze zandgronden, beekeerdgronden, leemarm en zwak lemig fijn zand met een kleidek van 15 tot 40 cm. Deze gronden werden door de eeuwen heen gebruikt als weidegronden. De oorspronkelijke maaiveldhoogte van deze poldergebieden varieerde van circa 2.25 tot 2.50 meter + NAP

De Veemarktkwartier is grotendeels gelegen op en in de zuidelijke oever van de voormalige rivier de Dieze. Rond 1920 werd begonnen met het ophogen van dit gebied (3-3,5 meter ophooglaag). Dit ophogen geschiedde met zand dat werd opgezogen uit de toen ontstane Engelse Gat. Er werd grotendeels rechtstreeks op het bestaande maaiveld gespoten. Tussen 1922 en 1933 hebben diverse bedrijven zich hier gevestigd. Ter plaatse van de polder genaamd Jan Toonenland (Later genaamd stort Ertveld) werd in 1941 begonnen met het storten van huisvuil en industrieel afval. Tijdens de aanleg van de Zandzuigerstraat werd het stortmateriaal ter plaatse van het cunet ontgraven en verplaatst naar het noordelijke gedeelte van de Ertveld. Er werd hier gestort tot omstreeks 1965 en uiteindelijk werd het stort afgedekt met een laag grond en puin.In 1961/1962 is gestart met het ophogen van de Rietvelden (3,5 tot 4 meter) met zand uit de Ertveldplas. Voor het ophogen werd de teelaarde laag met een dikte van 40 cm grotendeels afgegraven en in depot gezet en oude kavelsloten werden gedempt met klei. De Vutter is in de periode van 1970 tot 1980 opgehoogd met zand, afkomstig uit het Engelermeer. De dikte van de ophooglaag ter plaatse van de Vutter is circa 1 meter. De huidige maaiveldhoogte van het plangebied varieert van 6.00 + NAP tot 7.00 m+ NAP.

De bodemkwaliteit binnen het plangebied levert nagenoeg geen beperkingen op voor het beoogde gebruik en geeft geen aanleiding tot aanscherping van de bestaande planregeling. Onder een deel van het gebied de Ertveld ligt een oude stortplaats en vanuit die optiek is het ongewenst dat ter plaatse nieuwe (bedrijfs)woningen worden gerealiseerd. Maar dat laatste lag al in de lijn van de functionele uitgangspunten voor het gehele bedrijventerrein, waarin nergens meer nieuwe woningen kunnen worden toegestaan.

Voor de bescherming van het grondwater in relatie tot de Kaderrichtlijn water is de provincie het bevoegde gezag. In de Provinciale milieuverordening Noord-Brabant (PMV) zijn regels opgenomen die het grondwater dat is bestemd voor menselijke consumptie, moeten beschermen. Voor het bedrijventerrein is van belang dat deze bescherming zich ook kan uitstrekken over de industriƫle grondwaterwinning ten behoeve van de food-industrie (o.a. Heineken). Door de provincie wordt bezien of de (diepe) grondwaterwinning van Heineken Nederland B.V. op de Rietvelden bescherming verdient met vastlegging van een boringsvrije zone.

Vooruitlopend daarop heeft het college van Burgemeester en wethouders in 2008 besloten om in ieder geval voor gemeentelijke eigendommen en projecten doorboring van de dikke kleilaag, welke binnen de gemeente op 80 meter en meer onder het maaiveld ligt, niet toe te staan. Daarmee wordt bescherming geboden aan het daaronder gelegen diepe 2e watervoerende pakket, waarin de strategische drinkwatervoorraad voor een groot deel van de provincie ligt.

Ten aanzien van de bescherming van de industriƫle grondwaterwinning op het bedrijventerrein - als onderdeel van de regeling van onderlinge hinderaspecten op het bedrijventerrein - is een verdere aanscherping van het toelatingsbeleid doorgevoerd in het bestemmingsplan. Het planologische regime is aangevuld met uitsluiting van vatenspoelinstallaties voor wat betreft gevaarlijke stoffen, alsmede op- en overslag van 'IBC-bouwstof', grond van klasse 'niet indeelbaar' en baggerspecie.