direct naar inhoud van 3.2 Provinciaal beleid
Plan: De Overlaet
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002061-1501

3.2 Provinciaal beleid

Voor het bestemmingsplan 'De Overlaet' zijn de volgende provinciale beleidsstukken relevant.

3.2.1 Interimstructuurvisie Noord-Brabant/Paraplunota "Brabant in ontwikkeling"

In het kader van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening zijn op 1 juli 2008 de “Interimstructuurvisie Brabant in Ontwikkeling” en de “Paraplunota Brabant in Ontwikkeling” in werking getreden. Het beleid van het Streekplan 2002 is hiermee komen te vervallen, al wordt in de nieuwe interimstructuurvisie voor een belangrijk deel het ruimtelijk beleid zoals opgenomen in 'Brabant in Balans, Streekplan Noord-Brabant 2002' voortgezet.

Het hoofdbelang van de provincie voor het ruimtelijk beleid is zorgvuldig ruimtegebruik, maar met ruimte voor ontwikkelingen die bijdragen aan het op provinciale schaal behouden en verkrijgen van samenhang en balans tussen economische, ecologische en sociaal-culturele kwaliteiten.

Bij de beoordeling, initiëring en ondersteuning van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen wordt door de provincie Noord-Brabant gebruik gemaakt van de zogeheten lagenbenadering. De lagenbenadering is een werkwijze om ruimtelijke keuzen te onderbouwen en zorgvuldig ruimtegebruik te stimuleren. De lagenbenadering gaat uit van drie lagen. De onderste laag wordt gevormd door de bodemtypologie, de geomorfologie en het watersysteem en de hiermee samenhangende natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische (landschaps)waarden. De tweede laag wordt gevormd door de infrastructuur. De derde en bovenste laag bestaat uit het ruimtegebruik voor wonen, werken, landbouw en recreatie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002061-1501_0024.png"

Uitsnede plankaart Interim Structuurvisie

Het provinciaal beleid is gericht op versterking van de stedelijke structuur en het openhouden van het landelijk gebied. Daartoe zijn er stedelijke en landelijke regio's aangewezen. De gemeente 's-Hertogenbosch, waaronder De Overlaet valt, maakt onderdeel uit van de stedelijke regio Waalwijk – 's-Hertogenbosch – Oss, aangeduid als de stedelijke Regio Waalboss.

In het bestemmingsplan 'De Overlaet' is het beleid uit de Interimstructuurvisie niet direct vertaald. De bestaande functies en kwaliteiten zijn in het bestemmingsplan als zodanig bestemd. In het bestemmingsplan zijn flexibele bestemmingen met ruime regels opgenomen, zodat bestaande situaties hierbinnen vallen.

3.2.2 Uitwerkingsplan Stedelijke Regio Waalboss

In het streekplan 2002 van de provincie Noord-Brabant is verwoord dat voor elke regio een uitwerkingsplan wordt opgesteld. In het uitwerkingsplan worden de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen beschreven. Ruimtelijke plannen van gemeenten moeten passen binnen de uitwerkingsplannen. Het streven naar zuinig ruimtegebruik is een belangrijk onderdeel van de uitwerkingsplannen.

De streekplanuitwerking van de stedelijke regio Waalboss gaat over delen van het grondgebied van acht gemeenten: 's-Hertogenbosch, Oss, Waalwijk, Loon op Zand, Heusden, Vught, Bernheze en Maasdonk. Het uitwerkingsplan vormt een kader voor ruimtelijke ontwikkelingen in de periode tot 2015 en is onderdeel van het toetsingskader op grond waarvan de provincie ruimtelijke plannen en initiatieven van gemeenten beoordeelt.

Op de plankaart behorende bij het uitwerkingsplan Stedelijke Regio Waalboss is De Overlaet aangeduid als stedelijk gebied met de nadruk op beheer en intensivering. De dorpsrand Bruggen heeft de codering "Integratie Stad-Land gekregen", wat de bijzondere situering van Bruggen onderstreept.

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002061-1501_0025.png"

Volgens het Provinciale en intergemeentelijk uitwerkingsplan Waalboss (2004) is het lint Schoolstraat- Bruggen -Kruisstraat-Heeseind-Nuland een belangrijke lijn op de overgang van de polder naar het dekzandgebied. Het uitwerkingsplan geeft aan dat er gestreefd wordt naar een verdere versterking van de stedelijkheid op de dekzandrug waarbij nadrukkelijk moet worden opgemerkt dat voor het oostelijke gedeelte van Waalboss onder versterking van de stedelijkheid wordt verstaan het versterken van het groene karakter met het contrast tussen open en gesloten. Het gebied ten zuiden van het lint is aangegeven als gebied waarin de integratie tussen stad en land kan worden vormgegeven, een zogenaamd verwevingsgebied. Daarbij is het behoud en het versterken van de kwaliteiten van het dekzandlandschap belangrijk.

In het provinciale beleid is het versterken van het verschil tussen het besloten landschap van de dekzandrug en het open landschap van de komgronden belangrijk. Het behoud van de doorzichten naar de kom is daarbij van belang. Hierbij wordt verwezen naar het uitwerkingsplan Waalboss met Menukaart 22 waarop de waardering, het beleid, de visie en de strategie verwoord staan.