Plan: | De Overlaet |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002061-1401 |
Voor het westelijk deel van de Overlaet zijn er in de loop der tijd diverse bestemmingsplan gemaakt. De belangrijkste plannen zijn het bestemmingsplan Overlaet en het wijzigingsplan "Overlaet West". Beide plannen zijn zeer globaal van opzet en zijn bedoeld om de bouw van een groot deel van de westelijke kant van de Overlaet planologisch mogelijk te maken. Het wijzigingsplan voorziet daarbij voornamelijk in woningbouw, maar ook in de bouw van bedrijventerrein Westeind.
Na de bouw van het westelijk deel van de Overlaet is er geen nieuwe bestemmingsplan voor het westelijk deel van de Overlaet gemaakt, waardoor de bovengenoemde globale plannen vigeren. Met het voorliggende bestemmingsplan worden de globale plannen vervangen door een gedetaillerd bestemmingsplan. Dit gedetailleerde bestemmingsplan heeft als voordeel dat er maatwerk op perceelsniveau kan worden geleverd en dat er uniformiteit ontstaat in het planologisch regime voor de afzonderlijke delen van de Overlaet.
In het voorliggende bestemmingsplan is de feitelijke situatie zoveel mogelijk overgenomen. Er zijn nieuwe ontwikkelingen bij de Striensestraat 19, waar maximaal acht nieuwe woningen kunnen worden gerealiseerd, en bij het kantoor aan de Terpeborch 1, dat wenst uit te breiden.
De plankaart van wijzigingsplan "Overlaet West"
De belangrijkste oude bestemmingsplannen voor het centrale deel van de Overlaet zijn "De Overlaet Vogel en vissenbuurt" en "De Overlaet Rivierenbuurt". De beide plannen zijn, evenals de oude plannen voor het westelijk en oostelijk deel van de Overlaet, globaal van karakter en zijn bedoeld om de bouw van het centrale deel van de Overlaet planologisch mogelijk te maken.
Inmiddels is de het cenrrale deel van de Overlaet gerealiseerd, waardoor de genoemde globale plannen kunnen worden vervangen door een meer gedetailleerd plan. Het nieuwe plan is gebaseerd op de feitelijke situatie en worden regels op perceelsniveau gesteld.
De feitelijke situatie is zoveel mogelijk overgenomen in het voorliggende bestemmingsplan. Er zijn geen nieuwe ruimtelijk ontwikkelingen binnen het centrale deel van de Overlaet, behalve de mogelijke sloop van een bedrijfspand en de bouw van een woning op het perceel aan Bruggen 8A. Deze nieuwe ontwikkeling wordt indirect via een wijzigingsbevoegdheid mogelijk gemaakt.
De plankaart van de "Vogel- en vissenbuurt"
Het oude bestemmingsplan "Overlaet II" had als doel het scheppen van ruimtelijke kaders voor het ontwikkelen van het oostelijk deel van de Overlaet. Ten tijde van het opstellen van het bestemmingsplan "Overlaet II" was de exacte invulling van het plangebied nog niet bekend, waardoor er voor gekozen is om grote bouwvlakken in de planverbeelding op te nemen. Binnen deze bouwvlakken konden tussen de dertig en honderdvijftig woningen worden gebouwd. Ook de regels boden ruime bebouwingsmogelijkheden. De goothoogte bedroeg bijvoorbeeld voor veel percelen maximaal 9 meter en de bouwhoogte maximaal 15 meter.
Inmiddels is de wijk Overlaet gerealiseerd, waardoor het globale karakter van het plan "Overlaet II" kan worden vervangen door een meer gedetailleerd plan. Het nieuwe plan is gebaseerd op de feitelijke situatie en worden regels op perceelsniveau gesteld. De goot- en bouwhoogte zijn teruggebracht en worden per perceel geregeld, zodat maatwerk kan worden geleverd.
In het zuidelijk deel van het plangebied, de dorpsrand Bruggen, worden middels wijzigingsbevoegdheden een aantal mogelijkheden gecreƫerd om vrijstaande woningen te kunnen bouwen.
De plankaart behorende bij "Overlaet II"