Plan: | De Overlaet |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002061-1401 |
De buurt is gelegen in een voormalig zandlandschap. Geologisch behoren deze percelen grotendeels tot in het Pleistoceen afgezette zandgronden met daarop een zavel of kleidek welke in het Holoceen is afgezet en door kalkloze poldervaagggronden met zware klei met Pleistoceen zand beginnend tussen 40 en 120 cm. De maaiveldhoogte in de polder varieerde in 1964 van 3.20 m + NAP tot 4.00 m + NAP.
Binnen het plangebied is er in hoofdzaak sprake van woonfuncties. Daarbij bevinden er zich in het gebied een aantal bedrijven. Ten noord-westen binnen het plangebied - tussen de Annenburgweg en Robijnborch - bevindt zich een klein bedrijventerrien. Het betreft hier een bestaand bedrijventerrein van circa 5 hectare met een twintigtal bedrijven in de lichte categorieën 1 en 2. Op dit bedrijfventerrein bevindt zich onder meer een tankstation waar vloeibare (bodembedreigende) brandstoffen worden verkocht en ondergronds worden opgeslagen. Daarnaast is er een kleinschalig autobedrijf voor het repareren en onderhouden van auto's (perceel Bruggen 44) en bouwmaterialenhandel (Imabo) gevestigd. Op het terrein van het garagebedrijf is een bovengrondse tank met bodembedreigende stoffen aanwezig. Het is onbekend of de aanwezige bedrijfsactiviteiten de bodemkwaliteit heeft beïnvloed. Volgens vergunningen Wet milieubeheer danwel algemene regels uit het “Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer” zijn conform de Nederlandse Richtlijn Bodembescherming voorzieningen voorgeschreven om eventuele bodemrisico's tot een verwaarloosbaar niveau te reduceren. Daarbij zijn bedrijven waar bodembedreigende activiteiten plaatsvinden (zoals de opslag en verkoop van bodembedreigende stoffen) verplicht een eindsituatiebodemonderzoek uit te laten voeren bij het beëindigen van de activiteiten. Bij geconstateerde verontreinigingen dient de bodemkwaliteit te worden hersteld.
Ook is op basis van het Historisch bodembestand (Hbb) geïnventariseerd of er binnen het plangebied voormalige bedrijven aanwezig waren welke in het verleden een mogelijke bodemverontreiniging hebben veroorzaakt. Bij drie locaties is er sprake van een potentieel ernstige verontreiniging. Het betreft geen locaties waarbij humane en of verspreidingsrisico's worden verwacht. In de toekomst zal hier een oriënterend en eventueel een nader bodemonderzoek moeten plaatsvinden.
Tot 1982 waren de gronden binnen het plangebied door de eeuwen heen in gebruik als akker en weidegronden. Het is bekend dat er in het plangebied tenminste 3 wielen (kleine vennen) aanwezig zijn geweest die in 1965 zijn gedempt met puin en zand. De kwaliteit van het puin en het zand is niet bekend.
Verspreid binnen het plangebied zijn drie bodemonderzoeken uitgevoerd, waaronder op de locatie Imabo. Plaatselijk zijn lichte verontreinigen met zink en PAK aangetoond. Op één onderzoekslocatie is een spot met sterke lood verontreiniging aangetroffen. Het is niet bekend of de verontreiniging is afgevoerd. De locatie van Imabo is marginaal verontreinigd met PAK en licht verontreinigd met zink. Van de overige percelen in het plangebied zijn geen gegevens bekend over de actuele milieuhygiënische bodemkwaliteit.
Binnen de gemeente 's-Hertogenbosch is een bodemkwaliteitskaart aanwezig. De bodemkwaliteits-kaart is een kaart waarop de bodemkwaliteit op het niveau van bodemkwaliteitszones is aangegeven. Binnen de zones is de gemiddelde kwaliteit vergelijkbaar, terwijl tussen de zones een duidelijk verschil in kwaliteit kan bestaan. Tevens is een bodembeheerplan aanwezig. Het doel van de bodemkwaliteitskaart en het bodembeheerplan is het stimuleren van hergebruik van vrijgekomen grond en deze te reguleren. Daarnaast kan er efficiënter worden omgegaan met vrijgekomen grond. In het bodembeheerplan staan de regels voor het gebruik van grond als bodem. De toepassing van grond als bodem is alleen wettelijk toegestaan als de kwaliteit van de ontvangende bodem niet verslechtert.
Bodemkwaliteitskaart: gebied waarin De Overlaet valt
Gezien de bodemkwaliteitskaart liggen de noordelijke percelen binnen het plangebied in een zone (licht geel) waarbij vrijstelling wordt verleend. Het uitvoeren van een bodemonderzoek bij het aanvragen van een bouwvergunning is hierbij niet noodzakelijk.
De overige te bebouwen percelen liggen in een zone (oranje) waar onderzoek naar de kwaliteit van de bodem en het grondwater moet plaatsvinden ten tijde van de bouwvergunningprocedure. Op het moment van het aanvragen van een bouwvergunning wordt exact bekeken of een te bebouwen perceel in de vrijstellingszone (geel) valt of niet (oranje).
Er zijn binnen het gebied geen beschikkingen ingevolge de Wet bodembescherming afgegeven.