Plan: | Kruiskamp - Schutskamp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002030-1501 |
In deze paragraaf wordt ingegaan op de opzet van de planregels. De afzonderlijke bestemmingen worden hier besproken, waarbij wordt aangegeven hoe bestaand gemeentelijk beleid in het plan is verwerkt en op welke wijze nieuwe ontwikkelingen in het plan zijn opgenomen.
Paragraaf 1 Inleidende bepalingen
De artikelen in deze paragraaf hebben betrekking op de toepassing van de bestemmingsplanregels. In artikel 1 wordt een omschrijving van de in de regels gehanteerde begrippen gegeven. Artikel 2 geeft de meet- en rekenwijze aan. Deze bepalingen gelden voor alle bestemmingen. De bepalingen, welke verplicht gesteld zijn en opgenomen in de Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen 2008 (SVBP 2008), zijn overgenomen in de regels.
Paragraaf 2 Bestemmingsbepalingen
Bedrijf
De bestemming 'Bedrijf' is toegekend aan bestaande bedrijven of daar waar op basis van het vigerende bestemmingsplan bedrijvigheid reeds is toegestaan. Het betreft een autokeuringsbedrijf aan de Helftheuvelweg, een motorbrandstofservicepunt aan de Helftheuvelweg (inclusief de verkoop van LPG) en aan de Kooikersweg (zonder LPG), en ten slotte de tapijthal (met aanduiding 'detailhandel') en het voormalige tankstation aan de Oude Vlijmenseweg.
Als bijlage bij de regels is een specifieke Staat van Bedrijfsactiviteiten - functiemenging (bijlage 1) opgenomen. Om de toelaatbaarheid van activiteiten binnen dergelijke gebieden te regelen is deze specifieke Staat van Bedrijfsactiviteiten wenselijk, nu de activiteiten in dergelijke gebieden qua schaal sterk verschillen van activiteiten op een bedrijventerreinen. Voor deze bijlage is aansluiting gezocht bij de bijlage 'Voorbeeld Staat voor Bedrijfsactiviteiten bij functiemenging' van de door VNG uitgegeven handreiking 'Bedrijven en milieuzonering' van 29 december 2007. De bijlage is vervolgens verder toegespitst op de wijken Kruiskamp en Schutskamp. Aangezien de bestemde gronden in een woongebied gelegen zijn, is er voor gekozen om in de Staat voor bedrijfsactiviteiten bij functiemenging uitsluitend bedrijvigheid op te nemen, die in een woonomgeving inpasbaar wordt geacht en naar verwachting geen onevenredige overlast voor deze omgeving veroorzaakt. Hierdoor worden potentiële overlastsituaties zoveel mogelijk voorkomen.
Voor de toelaatbaarheid van deze activiteiten gelden de volgende randvoorwaarden:
1. het gaat om kleinschalige, meest ambachtelijke bedrijvigheid;
2. productie en/of laad- en loswerkzaamheden vinden alleen in de dagperiode plaats;
3. de activiteiten (inclusief opslag) geschieden hoofdzakelijk inpandig.
De thans bestaande bedrijven passen in de aangegeven bedrijfsactiviteiten als genoemd in bijlage 1 waarmee gewaarborgd is dat de huidige bedrijfsactiviteiten blijvend kunnen worden uitgeoefend.
Bedrijf - Nutsvoorziening
Binnen deze bestemming zijn diverse nutsvoorzieningen in het plangebied ondergebracht. Het betreft de zogenaamde 'grotere' bouwwerken. Gebouwen zijn toegestaan binnen het bouwvlak. De maximale bouwhoogte bedraagt 3,5 meter, tenzij op de verbeelding een hogere bouwhoogte specifiek is opgenomen. Kleinere bouwwerken ten behoeve van voorzieningen van algemeen nut zijn (ook) binnen de bestemming 'Verkeer' toegestaan.
Centrum
De bestemming 'Centrum' is opgenomen voor de winkelcentrum Helftheuvelpassage. Aangesloten is bij de bestaande feitelijke situatie. De volgende functies zijn toegelaten: detailhandel (met uitzondering van supermarkten), dienstverlening, maatschappelijke voorzieningen, horeca van categorie 2 met een maximale oppervlakte van 600 m², kantoren. Daarnaast is op specifiek aangeduide locaties nog de volgende functies toegestaan: supermarkten, kantoren op de verdieping, wonen op de verdieping. Ten slotte is het voetgangersgebied met aan horeca ondersteunende terrassen apart aangeduid.
Binnen deze bestemming is een bouwvlak op de verbeelding opgenomen, waarbinnen bebouwing mag worden opgericht. Daarnaast is de maximale bouwhoogte opgenomen.
Gemengd: Gemengd - 1 tot en met Gemengd - 3
Het bestaande beleid is er op gericht om langs de verbindingsassen functiemenging te bevorderen. Langs deze assen wordt er dan ook voor gekozen zoveel mogelijk te werken met de bestemming 'Gemengd', zodat functieomzetting binnen de grenzen van het bestemmingsplan kan plaatsvinden.
Gemengd 1: Binnen deze bestemming zijn de volgende functies toegestaan: maatschappelijke voorzieningen, dienstverlening, kantoren en bedrijven (milieucategorie 1 en 2).
Gemengd 2: Binnen deze bestemming zijn de volgende functies toegestaan: maatschappelijke voorzieningen, dienstverlening, detailhandel (m.u.v. supermarkten) en wonen op de verdieping. Daarnaast bestaande horeca en supermarkten op de bestaande locatie.
Gemengd 3: Binnen deze bestemming zijn de volgende functies toegestaan: maatschappelijke voorzieningen, dienstverlening en kantoren. Tevens zijn op specifieke locaties tevens sportvoorzieningen toegestaan.
Binnen deze gemengde bestemmingen zijn bouwvlakken op de verbeelding opgenomen (met een maximaal bebouwingspercentage), waarbinnen bebouwing mag worden opgericht. Daarnaast is de maximale bouwhoogte opgenomen.
Groen
Deze gronden zijn primair bestemd voor groenvoorzieningen. Ook de aanleg van fiets- en voetpaden, speel- en sportvoorzieningen (waaronder wijkspeelplaatsen) zijn binnen deze bestemming toegelaten.
Kantoor
Op een deel van het terrein van de voormalige Keuringsdienst van Waren, is de bestemming Kantoor opgenomen. Hiervoor is aangesloten is bij de bestemming Kantoren van het vigerende bestemmingsplan. Een bouwvlak en maximale bouwhoogte zijn op de verbeelding weergegeven.
Maatschappelijk
De gronden binnen deze bestemming zijn primair bedoeld ten behoeve van maatschappelijke voorzieningen. De bestemming is zodanig ruim geformuleerd dat bestaande en eventuele toekomstige maatschappelijke voorzieningen zijn toegestaan, en uitwisselbaar zijn. Per locatie is op de verbeelding een bouwvlak opgenomen met daarin een maximaal bebouwingspercentage en een maximale bouwhoogte.
Sport
Het bestaande sportcomplex Schutskamp heeft de bestemming 'Sport'. Binnen de bestemming zijn bouwvlakken opgenomen waarbinnen bebouwing mag worden opgericht, met een maximaal bebouwingspercentage en een maximale bouwhoogte.
Verkeer
Deze gronden zijn primair bestemd voor voorzieningen van verkeer en verblijf. Wegen, fiets- en voetpaden en bouwwerken ten behoeve van de functie mogen binnen deze bestemming worden gerealiseerd.
Water
Binnen het plangebied ligt een aantal primaire leggerwaterlopen die van belang zijn voor het stedelijke watersysteem van de gemeente. Deze leggerwaterlopen zijn bestemd als 'Water'.
Wonen
De bestemming 'Wonen' omvat het grootste gedeelte van het plangebied. Binnen deze bestemming is wonen de hoofdfunctie. Er is voor gekozen de bestaande woonfuncties als zodanig vast te leggen. Dat houdt in dat in beginsel geen andere functies dan de woonfunctie binnen deze bestemming zijn toegestaan. Binnen de woonbestemming is wel de uitoefening van een aan huis verbonden beroepsactiviteit toegestaan, mits deze ondergeschikt blijft aan de woonfunctie. Dit betekent onder meer dat maximaal 35% van de oppervlakte van de begane grond van de opstallen, tot ten hoogste 50 m², mag worden gebruikt voor de aan huis verbonden beroepsactiviteit.
Het bouwen van hoofdgebouwen is uitsluitend toegestaan binnen de op de verbeelding opgenomen bouwvlakken. Voor de maat van de bouwvlakken is aangesloten bij de vigerende bestemmingsplannen. Op de verbeelding is daarnaast het type woning vermeld (vrijstaand, half-vrijstaand (twee-aaneen), aaneengebouwd of gestapeld). Ten slotte is ook de maximale goothoogte en/of maximale bouwhoogte van de hoofdgebouwen op de verbeelding aangeduid.
Binnen de woonbestemming is de binnen de gemeente gebruikelijke erfbebouwingsregeling opgenomen ten behoeve van aan- en bijgebouwen. Ten behoeve van de flexibiliteit zijn op de basisregeling verschillende afwijkingsmogelijkheden geregeld.
Wonen - Woonwagenstandplaats
De gronden van de woonwagens aan de Kooikersweg hebben de bestemming 'Wonen - Woonwagenstandplaats'. Op deze gronden zijn maximaal vijf standplaatsen en vijf woonwagens toegestaan.
Leiding - Gas (dubbelbestemming)
De dubbelbestemming 'Leiding - Gas' ligt in midden van het plangebied, langs en deels over de Helftheuvelweg, ten behoeve van een gastransportleiding. De bouwbepalingen beschermen de gastransportleiding. Er zijn uitsluitend bouwwerken ten behoeve van de leiding zelf toegestaan. Tevens gelden voor deze gronden een omgevinsgvergunning voor het uitvoeren van bepaalde werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden.
Paragraaf 3 Algemene regels
In de algemene bepalingen komen de anti-dubbeltelbepaling, de algemene aanduidingsregels en de algemene afwijkingsregels alsmede de algemene procedureregels aan de orde. Deze bepalingen gelden voor het gehele bestemmingsplan.
Paragraaf 4 Overgangs- en slotbepalingen
In deze paragraaf zijn tot slot de algemene, overgangs- en slotregels opgenomen, die voor het gehele bestemmingsplan gelden.