Plan: | Kruiskamp - Schutskamp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002030-1501 |
Het oppervlaktewater maakt deel uit van het totale systeem dat zorgt voor de wateraanvoer, waterafvoer en waterberging. Water is daarmee een expliciete ruimtelijke functie. Het oppervlaktewater dient daarom ruimtelijk bestemd te worden als 'Water' op de verbeelding van het bestemmingsplan (voorheen plankaart).
De bestemming 'Water' is in dit bestemmingsplan opgenomen voor gronden die primair bestemd zijn voor waterhuishoudkundige voorzieningen, waterberging, waterlopen met bijbehorende taluds, bermen, groenvoorzieningen, kunstwerken en kademuren. De meer ondergeschikte, waterhuishoudkundige aspecten zoals kleinere watergangen vallen binnen de bestemmingen 'Groen' en 'Verkeer'.
In het bestemmingsplan zijn enkele ontwikkelingslocaties voorzien in de voorzieningenstroken en op de locatie Rijzertlaan Oostzijde. Voor deze ontwikkelingen wordt bovengenoemd beleid nagestreefd. De ontwikkelingen in het plangebied staan bodeminfiltratie in principe niet in de weg. Regenwater moet daarom ook in de nieuwe situatie in de bodem worden gebracht en daar worden geborgen, waar mogelijk is. De geohydrologische toestand maakt infiltratie moeilijk. Het heeft de voorkeur om het overtollige regenwater oppervlakkig af te voeren en zo te brengen naar de bergingsvoorzieningen. Ondergrondse berging in bijvoorbeeld kratten en infiltratieriolen is in principe een tweede keuze, echter omdat infiltratie hier moeilijk is, zal voor een dergelijke oplossing gekozen moeten worden. Ook berging in het oppervlaktewater zal nodig zijn. Daarom zal er nog meer ruimte voor oppervlaktewater gerealiseerd moeten worden. Afvalwater en schoon regenwater blijven in de ontwikkelingslocaties van elkaar gescheiden. Huishoudelijk afvalwater wordt via de riolering verzameld in een rioolgemaal. Dit gemaal is gelegen aan de Helftheuvelweg. Via dit gemaal wordt het afvalwater naar de rioolwaterzuivering Treurenburg, van het waterschap Aa en Maas, verpompt. Uit zorg voor een goede kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater moet bij de ontwikkelingen worden afgezien van het gebruik van uitlogende bouwmaterialen in daken, gevels, verhardingen en erfafscheidingen en regenwatervoorzieningen (goten en leidingen). Op korte termijn worden een aantal locaties binnen het plangebied hervormd. Voor deze locaties worden momenteel waterpartijen aangelegd. Op deze manier is het mogelijk om waterneutraal te bouwen. Het bebouwingspercentage van de voorzieningenstroken wordt met het bestemmingsplan op bepaalde plekken enigszins verhoogd. Aangezien de betreffende gronden nagenoeg geheel verhard zijn, betekent dit geen verdere toename van verharding. Voor de watertoets is deze toename van het bebouwingspercentage dan ook niet van belang.
In het Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan (vGrp) 2009 – 2014 worden de wijken De Schutskamp en De Kruiskamp aangemerkt als revatiliseringswijken. Voor de riolering betekent dit dat de riolering vernieuwd zal worden als er meerdere werken in deze wijken uitgevoerd zullen worden. Ook de wegen die langs de waterlopen liggen, zullen bij herinrichting anders worden aangelegd en wel zodanig dat zij zullen afwateren op de waterlopen. De straten die haaks op de waterlopen staan zullen over een afstand van 100 meter ook voorzien worden van regenwaterriolering. Waar mogelijk zullen daken moeten worden uitgevoerd als grasdaken. En voor de opvang van piekbuien moeten waterpleinen worden aangelegd.
Het vGrp 2009 – 2014 is op 14 juli 2009 vastgesteld door de gemeenteraad van 's-Hertogenbosch.