Plan: | Kruiskamp - Schutskamp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0796.0002030-1501 |
Geologie
Geologisch behoren deze gronden tot de jongere holocene rivierafzettingen. Bodemkundig noemen we ze, in de bovengrond, kalkloze zandgronden, zogenaamde beekeerdgronden en bestaan uit leemarm fijn zand, met een kleidek van 15 tot 40 cm. Ter plaatse van de Helftheuvel is een zanddonk aanwezig, genaamd Hooge Helft. Deze donk is door de rijksdienst voor monument aangemerkt als een archeologisch rijksmonument. Tussen de huidige Vlijmenseweg en de Hoeflaan zijn ook enkele hoge zanddonken aanwezig. Tussen de rijksweg A59 en de westelijke bebouwing van de wijk bevinden zich nog enkele zogenaamde wielen. Deze zijn ontstaan in de 17e eeuw ten gevolge van dijkdoorbraken van een dijkje die ten westen van dit gebied lag.
Ophogingen
In 1964 werd begonnen met het bouwrijpmaken ten behoeve van het uitbreidingsplan West II (De Kruiskamp). Er werden ter plaatse van de te graven waterlopen en wegcunetten de teelaardelaag en het aanwezige kleidek ontgraven en op de toekomstige bouwkavels gedeponeerd. Door de buurt liep een oude waterloop genaamd de Hamsloot (o.t.w. de Doode wetering), aan de westzijde van de waterloop bevond zich een dijkje de zogenaamde Slijksteeg. Dit dijkje werd tijdens grondwerkzaamheden in 1940 geslecht en uitgespreid over de naast gelegen kavels. De Doode wetering werd gedempt met vrijkomende klei. Tijdens de aanleg van rioleringen en wegen werden grote zettingen in de Helftheuvel en Kooikersweg waargenomen. Na het bouwrijpmaken werden enkele van deze oude veenputten ontgraven en aangevuld met zand.
Stortplaatsen
Nabij de Fridtjof Nansenstraat is een stortplaats van houtafval aanwezig. Onduidelijk is of er bewerkt of onbewerkt hout is gestort. Het betreft een terrein van circa 4.600 m2. De begrenzing ervan is niet duidelijk. De stortactiviteiten hebben plaatsgevonden van maart 1956 tot oktober 1956.
Explosieven
Er zijn geen bijzonderheden met betrekking tot de aanwezigheid van explosieven.
Bekende en potentieel aanwezige verontreinigingen
Opslag brandstoffen
In het plangebied zijn op een tiental locaties ondergrondse brandstoftanks aanwezig. Op basis van landelijke ervaringen is de bodembedreiging van deze opslagtanks gering. Niet uit te sluiten is dat er plaatselijk sprake is van een verontreiniging.
Regelgeving
Ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de Bouwverordening zal in het kader van de afgifte van een omgevingsvergunning een beoordeling moeten plaatsvinden op basis van een actueel bodemonderzoek.
Grondverzet en -afvoer zal overeenkomstig het gestelde in het Besluit Bodemkwaliteit moeten geschieden. Grondverzet op onverdachte locaties binnen de gemeentegrenzen kan plaatsvinden op basis van de bodemkwaliteitskaart en het bodembeheerplan.
Rijzertlaan Oostzijde
Op de locatie van de Rijzertlaan Oostzijde heeft in 2003 een bodemonderzoek3 plaatsgevonden. Hierbij zijn geen tot zeer lichte verontreinigingen aangetroffen. De ontwikkelingslocatie ligt circa 300 meter ten zuiden van de voormalige stomerij aan de Helftheuvelpassage 7. Dergelijke verontreinigingen verplaatsen en verspreiden zich voornamelijk naar de diepte. De verontreiniging zal geen belemmering vormen voor de voorgestane ontwikkeling.
De conclusie luidt dat er geen beperkingen vanuit bodem bestaan ten aanzien van de voorgestane ontwikkeling.