direct naar inhoud van 7.2 Bestaande toestand
Plan: Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002025-1501

7.2 Bestaande toestand

7.2.1 Waterhuishouding

Zuid, met uitzondering van kantorenpark Pettelaarpark, is waterhuishoudkundig gezien vergelijkbaar met een badkuip; aan de randen hoog en in het midden laag. Slechts één gebouw is afgekoppeld, te weten aan de Beethovenlaan. Langs het Bossche Broek wateren de paden op dit gebied af. Het waterpeil van de waterlopen is 2,60+NAP. Het peil in de waterlopen kan bij een bui T=10 stijgen tot 2,90+ NAP. Dit wil zeggen dat bij een bui eens in de tien jaar het water zo hoog kan stijgen. Op de Meerendonk en in Pettelaarpark is het waterpeil 1,80+NAP. In deze waterlopen kan bij een bui T=10 het peil stijgen tot 2,10+ NAP.

Een gemaal in de Bilderdijkstraat pompt het water uit de Meerendonk het hooggelegen gebied Zuid in. Een gemaal bij de Pettelaarseweg slaat het water uit op de Singelgracht. Ten noorden van dit gebied loopt de Zuid-Willemsvaart. Die heeft bovenstrooms van Sluis-0 een peil van 4,75+ NAP. Het waterschap kan vanuit de Zuid-Willemsvaart water in het gebied inlaten bij de Pieter Langendijksingel. Ten westen van de wijk Zuid ligt het Bossche Broek. Het Bossche Broek is bij hoogwater een inundatiegebied. In dit gebied kan water geborgen worden tot 4,90+ NAP. Dit is berekend met een herhalingstijd van eens in de honderd jaar

7.2.2 Riolering

Zuid bestaat uit twee rioolgebieden: Zuid 1 en Zuid 2. Zuid 2 is het gebied Pettelaarpark. Het gebied Pettelaarpark heeft een verbeterd gescheiden stelsel. Het vuilwater en de First-flush van het regenwaterstelsel worden in het systeem van Zuid 1 gepompt. In Zuid 1 komen nog enkele persleidingen uit. Het gebied Zuid 1 is in zijn totaliteit een onderbemalingsgebied met een gemengd stelsel, dat via rioolgemaal Limietlaan zijn rioolwater verpompt naar het centrale riool. Van daaruit wordt het water getransporteerd naar de rioolwaterzuivering Treurenburg. Ten behoeve van de reductie vuiluitworp zijn de eerste maatregelen al getroffen: het bouwen van een bergbezinkbassin, het verzwaren van riolering en het dichtzetten van overstorten.