direct naar inhoud van 4.7 Sint Janslyceum
Plan: Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002025-1501

4.7 Sint Janslyceum

4.7.1 Huidige situatie

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002025-1501_0040.png"

De kwaliteit van het schoolcomplex Sint Janslyceum is goed. De bestaande bebouwing is echter van onvoldoende omvang voor het adequaat huisvesten van haar gebruikers. Bovendien dient de huidige sportvoorziening, bestaande uit 4 gymnastiekzalen, te worden uitgebreid met een nieuwe sporthal.

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002025-1501_0041.png" afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002025-1501_0042.png"

Achterkant Sint Janslyceum Bestaande toestand

4.7.2 Huidige bestemming

In het vigerende bestemmingsplan heeft de locatie de bestemming 'Voorzieningen ten algemene nutte en bijzondere doeleinden (V.A.B.)'. Het maximale bebouwingspercentage dat voor het perceel geldt is 70%. De hoogte van de bebouwing mag maximaal 15 m bedragen. Burgemeester en wethouders kunnen hiervan vrijstelling verlenen tot maximaal 18 m.

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002025-1501_0043.png"

4.7.3 Stedenbouwkundig / ruimtelijk

Algemeen

De stedenbouwkundige structuur rond het winkelcentrum is gefragmenteerd en vertoont weinig samenhang. De schoksgewijze gebiedsontwikkeling is duidelijk afleesbaar. De inrichting van de openbare ruimte oogt sleets, de parkeercapaciteit lijkt onvoldoende en de routing is niet optimaal. De bestemming is nogal enkelvoudig, hoofdzakelijk parkeerdoeleinden, voor voetgangers zijn er nauwelijks voorzieningen. De openbare ruimte heeft duidelijk geen verblijfsfunctie. Om de kwaliteit in het gebied op te waarderen zou herinrichting en herstructurering van zowel verkeers- en verblijfsfunctie noodzakelijk zijn. Het Sint Janslyceum is excentrisch gesitueerd ten opzichte van het winkelcentrum. Het ligt gevoelsmatig zelfs een beetje achteraf, dit doet geen recht aan de monumentale expressie van de voorgevels met de formele hoofdentree van het onderwijscomplex. De school ligt met de achterkant aan de bijzonder interessante en fraaie parkzone van de Zuiderplas.

De ensemblewaarde van het schoolcomplex is groot. Alle bouwvolumes zijn in een eenduidig architectonisch handschrift uitgevoerd. Toch zijn er ook onderdelen, waarvan de ruimtelijke kwaliteit minder is geslaagd en voor verbetering vatbaar is. Dit geldt bijvoorbeeld voor de weinig manifeste noordwest hoek met de conciërgewoning, inclusief het achterliggende terrein met de noodlokalen, de relatief laagwaardige westflank

met trafohuisje en fietsenstalling langs de openbare weg (functioneel wel noodzakelijk!) en het door groen besloten pleintje ten zuiden van het gymnastiekgebouw.

Mogelijkheden tot uitbreiding

In het vigerende bestemmingsplan is voor het terrein van het Sint Janslyceum de maximum bouwhoogte vastgesteld op 15 meter, met vrijstellingsbevoegdheid voor B&W tot 18 meter. Het bebouwd oppervlak is gelimiteerd tot maximaal 70% van het terreinoppervlak. De rooilijn is daarbij gemiddeld fractioneel ruimer gesteld dan de buitengevels van de oorspronkelijke bouwmassa's. Uitzondering hierop zijn beide binnenhoven, de zone tussen de erfgrens langs de Platostraat en het vrijstaande gymnastiekgebouw en het terrein achter de conciërgewoning op de hoek Sweelinckplein / Platostraat. Deze terreinen kunnen geheel bebouwd worden.

Het terrein van het Sint-Janslyceum is ruim, echter het nieuwbouwprogramma is ook omvangrijk. De maat van de vrije ruimte op het terrein is relatief klein voor de gewenste bebouwingsmassa van de nieuwbouwvoorzieningen. De uitbreiding voor onderwijs is daarom in 2tot 3bouwlagen gedacht.

4.7.4 Ontwikkeling

Om tot een goede keuze te kunnen komen voor deze ontwikkeling is er een groot aantal varianten onderzocht. Uiteindelijk zijn er 4 varianten overgebleven die aan een nadere studie onderworpen zijn, waarna de 4e variant als meest geschikt is bevonden.

De resultaten van deze nadere studie en de uiteindelijke (voorlopige) keuze worden hierna in verkorte versie weergegeven.

4.7.4.1 Minimum variant' (2gymlokalen):

afbeelding "i_NL.IMRO.0796.0002025-1501_0044.png"

Feitelijk valt deze variant buiten deze studie. De variant kan niet voldoen aan de ambities van de gemeente in verband met een blijvend tekort aan sporthallen in de stad. Slechts de ruimtebehoefte voor het bewegingsonderwijs van het Sint-Janslyceum wordt met de nieuwbouw gerealiseerd.

De investeringskosten op het terrein van het Sint-Janslyceum zijn relatief bescheiden.

Belangrijke negatieve factor van deze variant is dat een oplossing voor het bestaande tekort aan sporthallen op een andere locatie moet worden gevonden. Behalve dat hierdoor de totale investeringssom hoger wordt, is binnen het verzorgingsgebied een geschikte locatie voor een sporthal op voorhand niet te vinden.

4.7.4.2 Variant 1 (kleine sportzaal)

Indien de bestaande conciërgewoning wordt geamoveerd kan de sportzaal op eigen terrein worden gerealiseerd. De relatief open noordwesthoek zal daardoor volledig worden gesloten. Stedenbouwkundig geen slechte maatregel, mits uitgevoerd met voldoende aandacht voor het architectonisch detail. De vakgroep bewegingsonderwijs van het Sint-Janslyceum is van mening dat een combinatie van drie zalen minder doelmatig is voor klassikaal gymnastiekonderwijs. De maatregel voldoet niet aan het vigerend bestemmingsplan, de wijziging vereist een behoedzame communicatie met de buurt.

Verder heeft de uitbreiding geen impact op de openbare ruimte, de investeringskosten van deze variant zijn standaard.

4.7.4.3 Variant 2, grote sporthal

De sporthal is nadrukkelijk aanwezig in de openbare ruimte, de fysieke afstand tussen sporthal en de woonflat met 12 verdiepingen is minimaal. Speciale aandacht vereist de dakopbouw van de sporthal, het (platte) dak ligt nadrukkelijk in de zichtlijn van de bewoners op de eerste etages van de woonflat. Ook is het aan te bevelen om de doorgaande (parkeer-) route langs de voorgevels van het Lyceum te knippen.

De investeringskosten voor deze variant zijn fors, vooral door de ingrijpende aanpassingen van de openbare ruimte en het grotere bouwvolume.

4.7.4.4 Variant 3, Voorkeursmodel: grote sporthal + onderwijsuitbreiding

Deze variant verschilt principieel van alle voorgaande oplossingen.

De sporthal wordt langs de parkzone half verdiept aangebracht ónder de uitbreiding van de reguliere onderwijsvoorziening. De entree van de sporthal ligt op maaiveldniveau en valt samen met de toeschouwerruimte.

De nieuwbouw wordt gekoppeld aan de zuidkant van het carré en wordt als zodanig een onlosmakelijk onderdeel van de hoofdbouwmassa van het Lyceum.

Het bestaande (vrijstaande) gymnastiekgebouw blijft autonoom. De ruimte tussen de hoofdbouwmassa van het Lyceum en het bestaande gymnastiekgebouw kan als plein worden ingericht en voor meerdere doeleinden worden gebruikt.

Deze variant sluit goed aan op de gymambities van de school en voor het oplossen van het bestaande tekort aan sporthallen, zeker in stadsdeel Zuid. Bovendien heeft deze variant een duidelijke meerwaarde voor de buurt, de relatie met de openbare ruimte aan de zuidkant van het scholencomplex zal hierdoor aanzienlijk verbeteren. Wel moet het vigerend bestemmingsplan op onderdelen aangepast worden.

De investeringskosten voor deze variant zijn fors. Ook het gedeeltelijk ondergronds bouwen is duurder, hoewel dit mogelijk is weg te strepen tegen besparingen door de compactere bouwvorm en een besparing op funderingskosten voor de gestapelde onderwijsnieuwbouw.

Voor de locatie zijn op basis van het voorkeursmodel de volgende uitgangspunten opgesteld:

  • De uitbreiding van het schoolcomplex vindt plaats aan de achterzijde, waarbij de sporthal deels in de grond wordt gesitueerd en daar bovenop de uitbreiding van de onderwijsvoorziening. Hierdoor krijgt de school een 'gezicht' richting de parkzone en de Zuiderplas.
  • Qua hoogte dient aangesloten te worden op de bestaande hoogte van de school.
  • Voor het parkeren van de sport is een gebied voor 54 parkeerplaatsen noodzakelijk aan de zuidzijde van de sporthal. Hier zal buiten schooltijd de toegang van de sportzaal komen te liggen. Op het terrein van de school (binnen de bestemming V.A.B.) is aan de zuidzijde nog ruimte aanwezig om dit parkeren te realiseren.
  • Ruimte voor het stallen van fietsen zal op eigen erf gevonden moeten worden.
  • Architectonisch zal er aansluiting gevonden moeten worden met het hoofdgebouw dat opgetrokken is in de Bossche schoolstijl. Een eigentijdse, ingetogen invulling in baksteen is hierbij niet uitgesloten
4.7.5 Bestemmingsplan Zuid

De ontwikkeling van het Sint Janslyceum is thans niet in bestemmingsplan 'Zuid' meegenomen. Voor het gebied zal een aparte planologische procedure worden gevoerd middels een projectbesluit of herziening van het bestemmingsplan op het moment dat de ontwikkeling voldoende concreet is.