direct naar inhoud van 6.3 Bodem
Plan: Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0796.0002025-1401

6.3 Bodem

Zuid is gelegen in een voormalig poldergebied genaamd "De Bossche Broek". Rond 1950 is begonnen met het ophogen van het gebied. De grondwaterstroming van het freatische en het eerste watervoerende pakket is regionaal noordwestelijk gericht, waarbij moet worden aangetekend dat de stroming van het freatische water in sterke mate beïnvloed wordt door aanwezige waterlopen.

Stortplaatsen

Binnen het plangebied is de stortplaats De Meerendonk aanwezig. Daarnaast zijn er drie locaties bekend waar huisvuil, fabrieksafval en (oorlogs-)puin gestort werd. Eén locatie bevindt zich langs de Gregoriussingel ten noorden van de drie flats die rond 1990 gerealiseerd zijn. Een andere locatie bevindt zich ter plaatse van het hertenkamp in het Zuiderpark. Aan de Pieter Langendijksingel ter hoogte van het subkampje bevindt zich eveneens een kleine oude stortplaats.

Milieuhygiënische bodemkwaliteit

In het plangebied zijn op 72 verschillende locaties in totaal 160 bodemonderzoeken uitgevoerd.

Uit deze onderzoeken is de volgende relevantie informatie beschikbaar:

  • Bij het Shell-tankstation aan de Gestelseweg bevindt zich in het wegdek een restverontreiniging, waar een jaarlijkse monitoring plaatsvindt.
  • In de Jacob van Maerlantstraat is voorheen een chemische wasserij gevestigd geweest die mogelijk bodem- en grondwaterverontreiniging heeft veroorzaakt.
  • In het bedrijfsverzamelgebouw aan de Jacob van Maerlantstraat bevindt zich tenminste één geval van ernstige bodemverontreiniging. De aanpak van deze verontreiniging(en) gebeurt middels het BSB-traject.
  • Binnen de begrenzing van het bedrijfsverzamelgebouw gevestigd in het voormalige complex van N.W.M. de Kruithoorn bevindt zich bodemverontreiniging. Het betreft een verontreiniging van chloorkoolwaterstoffen in grond en grondwater in de deklaag van 0 tot -25 meter beneden maaiveld. In 2008 is gestart met de sanering van deze verontreiniging.

Wettelijke regelingen

Ingevolge de Woningwet en de Bouwverordening zal in het kader van de afgifte van een omgevingsvergunning een bodemtoets moeten plaatsvinden op basis van een actueel bodemonderzoek.

Grondverzet en -afvoer zal overeenkomstig het gestelde in het Besluit Bodemkwaliteit moeten geschieden. Het Besluit Bodemkwaliteit is per 1 juli 2008 in werking getreden. De gemeente 's-Hertogenbosch hanteert tot nader bericht het overgangsbeleid. Dat betekent dat grondverzet op onverdachte locaties binnen de gemeentegrenzen plaats kan vinden op basis van de bodemkwaliteitskaart en het bodembeheerplan.

Vrije kavel Geert Grootestraat

Voor de locatie aan de Geert Grootestraat geldt dat er plaatse geen bodemonderzoeken zijn uitgevoerd en/of bekend. In de bronnen van de gemeente zijn geen aanwijzingen gevonden die aanleiding geven voor een vermoeden van ernstige bodemverontreiniging. Ten behoeve van de planontwikkeling en de later af te geven omgevingsvergunning zal een bodemonderzoek moeten plaatsvinden. Hierbij kan overwegend worden uitgegaan van de strategie onverdacht.