direct naar inhoud van Artikel 38 Algemene aanduidingsregels
Plan: Kom Haaren
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0788.BPHaaren-VA02

Artikel 38 Algemene aanduidingsregels

38.1 copal-terreinen

Ter plaatse van de aanduiding 'copal-terreinen' gelden de volgende aanvullende bepalingen:

Wonen

Per locatie zijn de volgende aantallen gestapelde/grondgebonden woningen voorzien:

  • locatie 'Driehoeven 15' (voormalige melkfabriek): 12 woningen;
  • locatie 'Langeweg 2' (voormalige Boerenbond): 26 woningen;
  • Locatie 'Driehoeven 28': maximaal 8 woningen;
  • Locatie 'Driehoeven-Langeweg': maximaal 67 woningen.

Aan de woningvoorraad worden de huidige woning aan de Driehoeven 28 en aan de Nemelaerstraat 8 en Gildepad 3 onttrokken, waarmee bij planrealisatie de woningvoorraad met maximaal 110 woningen toeneemt.
De woningen voor de locatie 'Driehoeven-Langeweg' zijn beperkt uitwisselbaar tussen de bestemmingen “Gemengd - Uit te werken' en 'Wonen - Uit te werken'. Tevens zijn de woningen beperkt uitwisselbaar tussen de bestemmingen 'Gemengd' enerzijds en de uit te werken bestemmingen, anderzijds, waarbij op de uit te werken bestemmingen het aantal van 73 woningen voor deze locatie echter niet mag worden overschreden. De beschreven uitwisselbaarheid is niet van toepassing op de gronden met de bestemming 'Wonen - Uit te werken' op de hoek van het Gildepad en de Nemelaerstraat.

Detailhandel, kantoren en horecadoeleinden

Het plan voorziet in maximaal 1.850 m2 commerciële ruimte op de locaties Driehoeven 28 en Driehoeven-Langeweg. Het betreft commerciële ruimte, waaronder in dit verband wordt verstaan winkel, kantoor, café of restaurant doch uitdrukkelijk géén dancings, discotheken en amusementshallen voor speel- en/of gokautomaten of daarmee verwante of gelijk te stellen activiteiten.
Opgemerkt dient te worden dat de commerciële ruimte tussen de locaties 'Driehoeven 28' en 'Driehoeven- Langeweg' beperkt uitwisselbaar is, waarbij de maximale oppervlakte commerciële ruimte van 1.850 m2 bruto vloeroppervlak voor de twee locaties samen niet mag worden overschreden. De definitieve invulling van de commerciële ruimte dient gebaseerd te worden op een (nog uit te voeren) marktonderzoek ten aanzien van de branchering binnen deze functie.

Verkeer en parkeren

De binnen het plangebied gelegen wegen worden, ter bevordering van de leefbaarheid en verkeersveiligheid, ingericht als 30 km/u zone.
Binnen het plangebied zijn zowel verdiepte- als bovengrondse parkeervoorzieningen opgenomen.
In het gebied dient voldoende parkeergelegenheid aanwezig te zijn. Elke voorziening dient daarom op eigen terrein te voorzien in de behoefte aan parkeergelegenheid (zowel voor het eigen personeel, als voor bezoekers), waarbij voldaan moet worden aan de parkeernormen opgenomen in de ASVV 2004:

  • wonen: 1,5 parkeerplaats per woning;
  • detailhandel: 3 parkeerplaatsen per 100 m2 bedrijfsvloeroppervlak;
  • kantoren: 1,5 parkeerplaats per 100 m2 bedrijfsvloeroppervlak;
  • café: 5 parkeerplaatsen per 100 m2 bedrijfsvloeroppervlak;
  • restaurant: 10 parkeerplaatsen per 100 m2 bedrijfsvloeroppervlak.

Gemeentelijk monument

De voormalige lagere school op de locatie Driehoeven-Langeweg is een gemeentelijk monument en zal als zodanig gehandhaafd blijven.

38.2 gemeentewerf, brandweerkazerne, milieustraat

Ter plaatse van de aanduiding 'gemeentewerf, brandweerkazerne, milieustraat' gelden de volgende aanvullende bepalingen:

38.2.1 Bestemmingsomschrijving

De gronden zijn mede bestemd voor:

  • a. houtwallen en andere beplantingselementen;
  • b. behoud en bescherming van de landschappelijke inpassing door houtwallen en andere beplantingselementen, ter plaatse van de bestemming 'Groen';
  • c. water, waterlopen en waterretentie.

38.2.2 Bouwregels

In afwijking van het bepaalde de bestemming 'Maatschappelijk' mag de hoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde maximaal 6 m bedragen.

38.2.3 Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden

Het is verboden zonder of in afwijking van een omgevingsvergunning op de gronden in de bestemming 'Groen' de volgende andere werken uit te voeren:

  • a. het vellen en rooien van bomen en houtopstanden en het verwijderen van andere beplantingselementen;
  • b. het vergraven, afgraven, ophogen en egaliseren van gronden;
  • c. het aanleggen en verharden van wegen, paden, parkeergelegenheden en andere oppervlakteverhardingen.

Een omgevingsvergunning mag alleen en moet worden geweigerd, indien door het uitvoeren van het ander werk dan wel door de daarvan direct of indirect te verwachten gevolgen blijvend onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de landschappelijke waarden van de houtwallen en beplantingselementen en hieraan door het stellen van voorwaarden niet of onvoldoende kan worden tegemoet gekomen.

Geen omgevingsvergunning is nodig voor:

  • a. andere werken die het normale onderhoud en beheer betreffen;
  • b. andere werken die in uitvoering zijn op het tijdstip van het van kracht worden van dit plan of uitgevoerd kunnen worden op grond van een voor dat tijdstip aangevraagde of verleende vergunning;
  • c. realisatie van een talud/geluidwal, mits hiermee geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de landschappelijke waarden van de houtwallen en andere beplantingselementen.