direct naar inhoud van 7.1 Economische uitvoerbaarheid
Plan: Heisteeg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0785.BP2010012Heisteeg-vg01

7.1 Economische uitvoerbaarheid

In de Wro is in afdeling 6.4 de regelgeving rondom grondexploitatie (Grexwet) opgenomen. Centrale doelstelling is om in de situatie van particuliere grondexploitatie te komen tot een verbetering van het gemeentelijk kostenverhaal en de versterking van de gemeentelijke regie bij locatieontwikkeling. In artikel 6.12 van de Wro is bepaald dat de gemeenteraad een exploitatieplan vaststelt voor gronden waarop een bouwplan is voorgenomen. In artikel 6.2.1 Bro is vastgelegd wat onder een bouwplan wordt verstaan. De bouw van een of meerdere hoofdgebouwen is in het betreffende artikel van de Bro opgenomen.

Een exploitatieplan dient tegelijkertijd met een bestemmingsplan te worden vastgesteld. In de Wro is tevens opgenomen, dat kan worden afgeweken van de verplichting tot het opstellen van een exploitatieplan indien het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan of besluit begrepen gronden anderszins verzekerd is. Dit is het geval indien de gemeente en de initiatiefnemer en/of de ontwikkelende partij een privaatrechtelijke overeenkomst hebben gesloten over de verdeling van kosten bij de grondexploitatie. Bij de vaststelling van een bestemmingsplan moet een explitciet besluit worden genomen dat het niet noodzakelijk is om een exploitatieplan vast te stellen.

In het plangebied worden woningen gerealiseerd door een projectontwikkelaar. Door een andere ontwikkelaar en door de gemeente worden bouwkavels verkocht. Deze drie partijen zullen het project gezamenlijk financieren. Er zijn overeenkomsten gesloten tussen de gemeente en de twee ontwikkelaars over wie verantwoordelijk is voor welke kosten. De economische uitvoerbaarheid is voldoende gewaarborgd. Dit alles is ook vastgelegd in de door de gemeente Goirle en de betreffende projectontwikkelaars gesloten anterieure overeenkomsten. Met betrekking tot eventuele planschade zijn planschadeverhaalsovereenkomsten gesloten.

Uit de door SBGO in opdracht van de gemeente uitgevoerde onderzoeken "De woninmarkt in Goirle 2010-2015, Woonbehoefte gemeente Goirle" (SBGO, oktober 2010), "De woningmarkt in Gorile 2010-2015; jongeren die terug willen keren, Woonbehoefte van jongeren die terug willen verhuizen naar de gemeente Goirle"(SBGO, januari 2011) en de door de gemeenteraad op 19 april 2011 vastgestelde "Woonvisie gemeente Goirle 2011" (zie Bijlage 24, Bijlage 25, Bijlage 26blijkt dat er behoefte is aan de in het plangebied te realiseren woningen.

Verder wijzen wij erop dat op grond van de provinciale bevolkings- en woningbehoeftenprognoses en de regionale woningbouwafspraken 2010 (vastgelegd in de Voortgangsrapportage Wonen 2010, Regio Hart van Brabant/Midden Brabant die op 9 december 2010 is vastgesteld in het regionaal Ruimtelijk overleg, zie Bijlage 23) wordt aangenomen dat voor de periode 201-2020 in de gemeente Goirle behoefte is aan 1070 woningen. Op basis van regionale afspraken bouwt de gemeente Goirle voor een deel voor regio opvang (behoefte waaraan Tilburg niet kan voldoen) en is afgesproken dat de gemeente Goirle in deze periode 1450 woningen mag bouwen.

De woningen die in dit segment gebouwd worden passen in de gemeentelijke en regionale opgaven. Daarnaast bevordert de bouw van nieuwe woningen de doorstroming binnen de gemeente, waardoor niet alleen invulling wordt gegeven aan de vraag naar middeldure en dure woningen, maar ook goedkopere woningen vrijkomen.